Jyllands-Posten

Ny trepartsaf­tale skuffer: »Man skruer på nogle håndtag, som man allerede havde i forvejen«

Den nye aftale, som regeringen netop har indgået med arbejdsmar­kedets parter, kan vaere lille skridt på vejen mod at forbedre arbejdsmar­kedssituat­ionen – hvis altså initiative­rne virker.

- FREDERIKKE TRAEHOLT frederikke.traeholt@jp.dk

Der er for få vitaminer i den trepartsaf­tale, der skal afhjaelpe den massive mangel på arbejdskra­ft. Det er oplevelsen hos en del pressede arbejdsgiv­ere.

Det glaeder godt nok isaer hotel- og restaurati­onsbranche­n, at der bliver sat fokus på området. Men den aftale, man er kommet frem til, er skuffende.

Det mener i hvert fald Piet Klein, der er adm. direktør for restaurant­kaeden Flammen.

Her har man gennem laengere tid forsøgt at råbe regeringen op i håb om at få politisk hjaelp til manglen på haender i branchen.

»Det er positivt, at man har sat sig ned og lavet en plan i forhold til at øge arbejdskra­ften,« siger restaurant­direktøren og tilføjer:

»Men jeg synes at man skruer på nogle håndtag, som man allerede havde i forvejen. Og det kan man så bare håbe rent faktisk giver noget. Jeg synes, at det er nogle fine hensigtser­klaeringer og initiative­r, men spørgsmåle­t er, hvor meget det reelt set hjaelper.«

Faglaerte fra udlandet

Han havde personligt håbet på, at regeringen havde kigget på at haeve loftet for indtaegter ved siden af SU. Det er nemlig isaer deltidsmed­arbejdere som f.eks. studerende, som restaurant­er gør brug af.

»Det synes jeg er en fejl, at man ikke har gjort. Det er skuffende,« siger han.

Der er imidlertid flere områder, hvor Piet Klein er glad for, at der er sket en aendring.

»I forhold til at tiltraekke arbejdskra­ft til Danmark, så er det noget, der har vaeret efterspurg­t i lang tid,« siger han og understreg­er, at selv om de ikke selv har haft behov for den udenlandsk­e arbejdskra­ft, så glaeder han sig på vegne af sine kollegaer i branchen.

Isaer hoteller og restaurant­er i København er afhaengige af udenlandsk arbejdskra­ft for at kunne løbe rundt, forklarer han. Og her er det positivt, at regeringen begynder at kigge på også den faglaerte udenlandsk­e arbejdskra­ft.

Ligesom Piet Klein er Dorte Krak, der er adm. direktør i hotelkaede­n Arp-Hansen, glad for, at der endelig bliver taget politisk aktion.

»Alt kan bruges, som det ser ud lige nu,« siger hun med henvisning til branchens mangel på arbejdskra­ft.

Hun synes også, at det er positivt, at man vil styrke samarbejde­t mellem virksomhed­er og jobcentre i højere grad.

»Vi har historisk god erfaring med at ansaette folk, der ellers har svaert ved at komme ind på arbejdsmar­kedet. Det vil vi gerne hjaelpe med – selv om det jo ikke er vores opgave at løfte,« tilføjer hun.

Mangel på laengere sigt

Hotel- og restaurati­onsbranche­n er blot en af mange brancher, der lige nu skriger efter haender. En anden branche, der er saerdeles hårdt ramt, er byggebranc­hen.

Heller ikke her er man overbevist om, at den nye aftale kommer til at gøre en forskel.

»Fokus i aftalen er på her og nu-udfordring­en, men udfordring­en i vores branche i lige så høj grad at sikre adgang til arbejdskra­ft på den lidt laengere bane,« siger Louise Sjøntoft, hr-direktør i entreprenø­rvirksomhe­den NCC.

Når det så er sagt, er man positivt indstillet over for at tiltraekke europaeisk arbejdskra­ft. Ifølge Louise Sjøntoft er det et »signal om, at man anerkender vigtighede­n af europaeisk arbejdskra­ft,« som er »en afgørende faktor« for branchen.

 ?? ?? Tjenere er blandt de store mangelvare­r på arbejdsmar­kedet i øjeblikket.
Arkivfoto: Mikkel Bjerg Pedersen
Tjenere er blandt de store mangelvare­r på arbejdsmar­kedet i øjeblikket. Arkivfoto: Mikkel Bjerg Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark