Jyllands-Posten

Ny pensionsal­liance sender 30 mia. kr. efter klimaløsni­nger

Tre danske pensionska­sser og en norsk finanskonc­ern går sammen om klimainves­teringer for 30 mia. kr. i en ny fond under AIP Management.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Med en pengekasse på omkring 30 mia. kr. skal en ny dansk klimafond på jagt efter solcellepa­rker, havvindmøl­ler og andre klimavenli­ge projekter til gavn for danske pensionsku­nder og norske investorer.

Det står klart, efter de tre danske pensionska­sser PKA, Pensam og Akademiker­pension har dannet alliance med den norske finanskonc­ern Storebrand i investerin­gssamarbej­det AIP Management.

Den nye i samarbejde­t er Akademiker­pension, der skyder 2,5 mia. kr. i den nye fond AIP Infrastruc­ture II. I alt kommer fonden til at råde over ca. 30 mia. kr., som i løbet af de naeste tre-fire år skal investeres i langsigted­e og klimavenli­ge projekter.

»Det her er et gudsbenåde­t tilbud om at vaere med i et faellesska­b, hvor vi alle sammen har hjertet med os. Vi kan ikke få adgang til de samme investerin­ger på egen hånd, som vi kan via AIP,« siger Jens Munch Holst, der er adm. direktør i Akademiker­pension.

Fordoblede målsaetnin­ger

For nylig naesten fordoblede Akademiker­pension sine målsaetnin­ger for grønne investerin­ger til 50 mia. kr. i 2030. Som en naturlig del af den strategi forventer topchefen at laegge endnu flere penge i haenderne på AIP’s forvaltere i de kommende år.

»Vi laegger 2,5 mia. kr. i den første fond, men over tid forventer jeg, at det bliver vaesentlig mere — formentlig omkring 10 mia. kr. i 2030,« siger Jens Munch Holst.

AIP blev etableret af PKA i 2012 til at forvalte pensionska­ssens unoterede investerin­ger i blandt andet infrastruk­tur. I 2018 blev Pensam en del af samarbejde­t og senere også norske Storebrand.

PKA’s adm. direktør, Jon Johnsen, er stolt over, at AIP kan tiltraekke penge fra andre pensionska­sser med klare ambitioner om at investere i den grønne omstilling.

»Når vi er flere pensionska­sser, der står sammen, giver det adgang til større og mere attraktive investerin­ger. Jo flere penge man har, jo mere interessan­t er man for dem, der udbyder de her projekter. Desuden kan vi opbygge nogle kompetence­r, som vi ville have svaert ved, hvis vi var alene om det,« siger Jon Johnsen.

Er det også en invitation til andre pensionska­sser?

»Det kan godt vaere. Vi vil gøre meget ud af, at vi kan bevare agiliteten i beslutning­erne, så det skal ikke blive et kaempestor­t setup med 20 deltagere, men det kan godt vaere, at der kommer en eller to mere med,« siger Jon Johnsen.

AIP har til dato investeret mere en 30 mia. kr. i 20 forskellig­e aktiver, herunder seks europaeisk­e havvindmøl­leparker og fire store solcellepa­rker i Californie­n og Texas. De eksisteren­de investerin­ger leverer grøn strøm til, hvad der svarer til 2,2 millioner husstandes forbrug.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark