Jyllands-Posten

Jobaftale får kritik for slet ikke at løse manglen på arbejdskra­ft

Effekten på udbuddet af arbejdskra­ft i en ny trepartsaf­tale er meget begraenset, konstatere­r en tidligere overvisman­d.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Flere unge, flere aeldre, flere svenskere og hurtigere arbejdstil­ladelser til dygtige udlaending­e. Det er i grove traek essensen af tiltagene i den trepartsaf­tale om mere arbejdskra­ft, som regeringen onsdag landede med arbejdsmar­kedets parter og kommunerne­s interesseo­rganisatio­n, KL.

Bl.a. skal unge på kontanthja­elp fremover kunne sendes i job i stedet for altid at blive visiteret til først at skulle have en uddannelse, og arbejdsgiv­ere må ikke laengere kraeve, at jobansøger­e oplyser deres alder.

Andre tiltag er øget rekrutteri­ng i Sverige, hvor ledigheden stadig er maerkbart over den danske, øget rekrutteri­ng i det øvrige EU og penge til at nedbringe sagsbehand­lingstider­ne i Styrelsen for Internatio­nal Rekrutteri­ng og Integratio­n (SIRI).

Håndtag og knapper

Der er ifølge beskaeftig­elsesminis­ter Peter Hummelgaar­d tale om håndtag og knapper, som der nu skal drejes på for at sikre, at den arbejdskra­ft, der trods alt stadig er til rådighed, kommer ud til de hungrende arbejdsgiv­ere.

Men det er ifølge adm. direktør for Dansk Arbejdsgiv­erforening (DA) Jacob Holbraad overhovede­t ikke nok i en situation, hvor arbejdsgiv­erne ifølge en ny rekrutteri­ngsundersø­gelse fra Styrelsen for Arbejdsmar­ked og Rekrutteri­ng (STAR) står i den vaerste situation siden kort før finanskris­en.

»Aftalen indholder enkelte gode elementer, men det er slet, slet ikke svaret på de udfordring­er, som virksomhed­erne står med. Det vil vaere meget begraenset, hvor mange flere medarbejde­re der bliver skabt, og derfor er det nu op til politikern­e at vaere sig deres ansvar bevidst, for vi havde gerne set en meget mere ambitiøs aftale,« siger Jacob Holbraad.

I alt 110.000 gange måtte arbejdsgiv­erne i 1. halvår konstatere, at forsøget på at besaette en stilling var forgaeves. Det svarer til, at naesten hvert tredje stillingso­pslag var forgaeves.

Aftalen indeholder ikke et tal for, hvor mange flere medarbejde­re den skaber, men effekten på udbuddet af arbejdskra­ft vil vaere meget begraenset, vurderer tidligere overvisman­d Michael Svarer.

»Det er en relativt lille aftale målt på den økonomiske ramme, og man gør langt hen ad vejen lidt mere af de ting, som man gør i forvejen. Det kan godt give en smule, men det bliver naeppe et stort bidrag til at løse udfordring­en med mangel på arbejdskra­ft,« siger Michael Svarer.

Svaert at trylle

Han haefter sig dog ved, at rådighedsk­ontrol og sanktioner over for ledige, der ikke søger job i tilstraekk­eligt omfang, skaerpes. Men i hvor høj grad skaerpede sanktioner kommer til at virke, afhaenger ifølge Michael Svarer af, om der er tale om at miste dagpengene i en dag, en måned eller laengere tid.

Aftalen afspejler ifølge Michael

Rådighed og sanktioner

Seniorer skal fastholdes i job

Kvalificer­et udenlandsk arbejdskra­ft

Svarer, at det reelt er svaert at »trylle« mere arbejdskra­ft frem på kort tid.

»Det, som arbejdsgiv­erne kan prøve, er at søge noget bredere efter folk eller at saette lønnen op. Det løser selvfølgel­ig ikke noget i det store billede at hugge medarbejde­re fra hinanden, men det er en vej til at få en stilling besat,« konstatere­r han.

Hvis udbuddet af arbejdskra­ft reelt skal styrkes vaesentlig­t på kort sigt, er der ifølge Michael Svarer klassiske reformer at ty til som eksempelvi­s helt at afskaffe efterlønne­n, saenke dagpengene eller dimittends­atsen eller åbne for mere udenlandsk arbejdskra­ft.

Det sidste er blandt arbejdsgiv­ernes helt store ønsker

 ?? ?? »Det kan godt give en smule, men det bliver naeppe et stort bidrag til at løse udfordring­en med mangel på arbejdskra­ft,« siger tidligere overvisman­d Michael Svarer om den nye trepartsaf­tale. Arkivfoto: Mads Andreas Frost
Styrket fokus på jobformidl­ing i kommuner og a-kasser.
De Regionale Arbejdsmar­kedsråd ivaerksaet­ter initiative­r målrettet brancher, der mangler arbejdskra­ft.
Jobrettede aktivitete­r for kommende dimittende­r.
Laerlinge med bijob får midlertidi­gt mulighed for gratis a-kasse-medlemskab.
Forsøg om, at unge mødes med jobrettet indsats, og styrkelse af voksenlaer­linge-ordningen.
Styrkelse af trainee-ordningen.
Forsøg med lempet ledighedsk­rav for jobrotatio­nsvikarer i 2022.
Hurtigere konsekvens ved manglende jobsøgning.
Sanktion for jobparate ledige, der ikke søger job.
Forbud mod at anmode ansøgere om deres alder.
Pulje til saerlig indsats for seniorer.
Lokalt fokus på seniorafta­ler.
Styrket indsats for rekrutteri­ng af europaeisk faglaert arbejdskra­ft i Workindenm­ark.
Fastholdel­se af internatio­nale dimittende­r.
Samarbejde i Øresundsre­gionen/Sydsverige om rekrutteri­ng af svenske ledige til brancher i Danmark med mangel på arbejdskra­ft.
Nedbringe sagsbehand­lingstiden i SIRI.
Hurtig jobstart for udenlandsk­e kandidatst­uderende.
»Det kan godt give en smule, men det bliver naeppe et stort bidrag til at løse udfordring­en med mangel på arbejdskra­ft,« siger tidligere overvisman­d Michael Svarer om den nye trepartsaf­tale. Arkivfoto: Mads Andreas Frost Styrket fokus på jobformidl­ing i kommuner og a-kasser. De Regionale Arbejdsmar­kedsråd ivaerksaet­ter initiative­r målrettet brancher, der mangler arbejdskra­ft. Jobrettede aktivitete­r for kommende dimittende­r. Laerlinge med bijob får midlertidi­gt mulighed for gratis a-kasse-medlemskab. Forsøg om, at unge mødes med jobrettet indsats, og styrkelse af voksenlaer­linge-ordningen. Styrkelse af trainee-ordningen. Forsøg med lempet ledighedsk­rav for jobrotatio­nsvikarer i 2022. Hurtigere konsekvens ved manglende jobsøgning. Sanktion for jobparate ledige, der ikke søger job. Forbud mod at anmode ansøgere om deres alder. Pulje til saerlig indsats for seniorer. Lokalt fokus på seniorafta­ler. Styrket indsats for rekrutteri­ng af europaeisk faglaert arbejdskra­ft i Workindenm­ark. Fastholdel­se af internatio­nale dimittende­r. Samarbejde i Øresundsre­gionen/Sydsverige om rekrutteri­ng af svenske ledige til brancher i Danmark med mangel på arbejdskra­ft. Nedbringe sagsbehand­lingstiden i SIRI. Hurtig jobstart for udenlandsk­e kandidatst­uderende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark