Jyllands-Posten

TREPARTSAF­TALE OM ARBEJDSKRA­FT

-

Ledige og virksomhed­er skal matches i form af en saenkelse af den såkaldte beløbsgrae­nse, der i dag giver adgang for udlaending­e fra lande uden for EU, hvis de får en årsløn på mindst 445.000 kr. inklusive pension og feriepenge.

Frygter lønpres

Det afviser formand for Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation Lizette Risgaard dog fortsat blankt.

Hun frygter, at mange almindelig­e lønmodtage­re vil blive udsat for et voldsomt lønpres, og konstatere­r, at der allerede er åbnet adgang for en raekke faglaerte grupper uden om beløbsgrae­nsen. Det sker via en såkaldt positivlis­te for stillingsk­ategorier med stor mangel på arbejdskra­ft.

»Jeg er da helt sikker på, at arbejdsgiv­erne vil fortsaette med at ride mantraet om at saette beløbsgrae­nsen ned, men mit svar er, at det behøver de slet ikke at taenke på,« siger hun.

Desuden er der ifølge Lizette Risgaard så meget gang i økonomien i en raekke tredjeland­e, at det slet ikke er herfra, at arbejdsgiv­erne skal gøre sig store forhåbning­er om at kunne hente medarbejde­re.

Lizette Risgaard vil dog ikke give et bud på, hvor mange flere medarbejde­re den nye trepartsaf­tale skaffer.

»Det kan jeg ikke konkret fortaelle, men aftalen gør det lettere for virksomhed­er og ledige at finde hinanden, og så er det afgørende, at arbejdsgiv­erne åbner dørene og tager nogle af de her folk ind. At de giver seniorer og nogle af de her unge en chance,« siger hun.

Reform skal løfte udbuddet

Ifølge beskaeftig­elsesminis­teren har opgaven med trepartsaf­talen ikke vaeret at løfte arbejdsudb­uddet. Det skal ske i forhandlin­gerne om det reformudsp­il under navnet ”Danmark kan mere 1”, som regeringen praesenter­ede for nylig.

Her laegger regeringen bl.a. op til at saenke dimittends­atsen og at indføre en 37-timers arbejdspli­gt for ikkevestli­ge indvandrer­kvinder.

Reformudsp­illet vil ifølge regeringen øge arbejdsudb­uddet med godt 10.000 personer, men da en eventuel politisk aftale først skal vedtages i Folketinge­t og nå at traede i kraft, vil den ifølge finansmini­ster Nicolai Wammen formentlig først kunne traede i kraft i 2023.

Laes også side 12: »Man skruer på nogle håndtag, man allerede havde i forvejen«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark