Jyllands-Posten

Sri Lanka har kurs mod en statsbanke­rot

Covid-19 og en forfejlet politik har slået bunden ud af Sri Lankas finanser. Med en naesten udtømt valutarese­rve skal der mere end rekordmang­e turister i højsaesone­n til at undgå en statsbanke­rot.

- NIELS DALL-HANSEN finans@finans.dk

I Sri Lanka er politikere og indbyggere vant til statslig indgriben og en stor offentlig gaeld, men manglende indtaegter fra turister og en forfejlet politik ser ud til at have knaekket landets evne til at honorere dets gaeld. Med et af de største finansieri­ngsbehov blandt udviklings­økonomiern­e og en naesten udtømt valutarese­rve er gode råd dyre, når landet i 2022 skal tilbagebet­ale store lån.

Landets ledelse har netop praesenter­et sin nye plan for at vende den negative udvikling i de kommende seks måneder, men manglen på fremmed valuta er indtil videre blot blevet mødt med priskontro­ller, rationerin­g, samtidig med at landet regeres i undtagelse­stilstand.

”Sri Lanka first”

Som nyvalgt praesident var Gotabaya Rajapaksa stadig på kampagnest­ien, da covid-19 ramte verden i marts 2020. For at kunne regere effektivt havde han brug for et flertal i parlamente­t, og et af hans første modsvar til coronakris­en var en økonomisk ”Sri Lanka first”-politik, hvor landet skulle vaere mere selvforsyn­ende. Midlet var en raekke importrest­riktioner, som har resulteret i en voldsom kaedereakt­ion.

Efter man i april uden varsel forbød brugen af kemisk gødning i et forsøg på at begraense importen, begyndte frygten for en forfejlet høst og mangel på fødevarer at sprede sig. Sidst på sommeren var priserne på essentiell­e varer som ris, sukker og olie steget med over 50 pct. i forhold til året før. Regeringen­s modsvar til fødevarein­flationen var priskontro­ller og rationerin­g. Men da priserne blev fastsat til mindre, end hvad saelgerne kunne købe nye forsyninge­r til, forblev varerne i lagerhalle­rne, hvilket førte til mangel i butikkerne. Sidst i august blev militaeret sat ind for at ”sikre forsyninge­rne”, og undtagelse­stilstande­n var en realitet.

Negativ spiral

Sammen med sine tre brødre sidder Gotabaya på ministerie­r, der tegner sig for over 80 pct. af budgettet. Selv om der er lang tid til naeste valg i 2024, kan de ellers så solide ministerst­ole hurtigt blive vakkelvorn­e, hvis ikke landet undslipper den negative økonomiske spiral. Og intet kan få folk hurtigere på gaden, end når vaerdien af deres opsparing forsvinder. Ud over den økonomiske krise har regeringen heller ikke fået høje karakterer for sin håndtering af covid-19-epidemien. 1. oktober blev den forhåbentl­igt tredje og sidste corona-lockdown ophaevet. Med knap 80 pct. af den voksne befolkning faerdigvac­cineret er Sri Lanka klar til atter at slå dørene op for de valutaskab­ende turister, der har vaeret fravaerend­e i halvandet år. Samme dag annoncered­e landets nyindsatte centralban­kchef sin plan for at skabe ”makroøkono­misk og finansiel stabilitet” over de naeste seks måneder. Men det ligner gammel vin på nye flasker, for både regeringen og centralban­ken skal optage nye lån, og udenlandsk­e investorer skal lokkes til at udvikle havne, motorveje og hoteller.

Rente på 50 pct.

Hvordan landets strukturel­le problemer som et for højt offentligt forbrug og de mange handelshin­dringer skulle tackles, blev imidlertid forbigået i tavshed. Indtil videre afviser regeringen at søge hjaelp fra Den Internatio­nale Valutafond, der er de eneste med midler og viljen til at afhjaelpe Sri Lankas økonomiske krise.

Finansmark­edet har reageret ved dumpe priserne på landets internatio­nale statsoblig­ationer, hvor man nu får en årlig rente på knap 50 pct. Men det kraever is i maven eller en accept af, at den fulde betaling muligvis ikke sker til tiden – hvis overhovede­t, for de mørke skyer haenger tungt over Sri Lanka.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark