Jyllands-Posten

Ja tak til mere

Alt for få virksomhed­er måler på, hvordan de påvirker miljø og samfund. Det gaelder f.eks. kun en af fem såkaldte

-

Impact-investerin­ger er et af de helt store buzzwords lige nu både i startup-verdenen og den finansiell­e sektor.

Enhver venture-fond med respekt for sig selv har i dag en impact-afdeling eller -portefølje. Flere og flere investorer slår sig op på at vaere decideret impact-fokuserede, og store etablerede institutio­ner som banker og pensionsfo­nde er også begyndt at rykke i den baeredygti­ge retning. Og kigger man på nogle af de startupvir­ksomheder, som de seneste år virkelig er lykkedes med at hente store summer til videre skalering, er flere af dem impact-drevne.

Tal fra Danske Bank viser således også, at impact-investerin­ger i Norden fra

2010 til 2020 steg fra 485 mio. kr. til så meget som 12 mia. kr., og at impact-investerin­ger i dag udgør omkring 30 pct. af alle venturekap­italinvest­eringer.

Der er ikke noget, der tyder på, at det er et område, som investorer har taenkt sig at skalerere ned på foreløbigt. Tvaertimod. Ifølge en rapport fra The One Initiative, som blandt andre Danske Bank står bag, forventer to af tre investorer fra de nordiske lande at øge deres impact-investerin­ger de kommende år.

Det er umiddelbar­t en god nyhed, for vi har brug for flere virksomhed­er, der har et andet formål end “bare” at vaekste og skabe økonomisk overskud. Vi har brug for flere virksomhed­er, som vil skabe en bedre verden – virksomhed­er, der er drevet af at ville skabe CO2-reduktione­r i transporte­n, få os til at spise mindre kød, få flere langtidsle­dige i arbejde eller noget helt fjerde. Og vi har brug for, at flere investorer kanalisere­r pengene vaek fra det, der gør skidt, og over i det, der gør godt.

Her spiller hele bevaegelse­n hen mod mere impact godt i tråd med den udvikling, vi har set de seneste år båret frem primaert af EU’s taksonomi for baeredygti­ge investerin­ger og flere og flere finansiell­e aktørers udmeldinge­r og konkrete målsaetnin­ger om grønne investerin­ger.

Men der er også malurt i baegeret. For der er i dag alt for lidt fokus på og faelles rammer for, hvad den samfundsma­essige vaerdi af impactvirk­somhederne­s forretning reelt er.

Der er i dag alt for få, der måler på deres impact ,og som har en trovaerdig og kvalificer­et rapporteri­ng af deres grønne eller sociale impact. Danske Banks analyse af impact-startups i Norden viser således, at kun 20 pct. af de nordiske impact-startups i dag måler på og kvalificer­er deres performanc­e på selve impactdele­n.

Et af de store problemer er, at vi i dag ikke har faelles standarder og kriterier for impact. Der mangler klare rammer for, hvad der egentlig kan siges at vaere impact, hvordan man kan måle det, og hvornår en impact-virksomhed praesterer godt eller skidt i forhold til det formål, som ikke er økonomisk vaekst.

Det er farligt. Først og

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark