Jyllands-Posten

– men den skal måles

-

fremmest for den enkelte virksomhed. Vi kender det fra hele polemikken om greenwashi­ng, hvor for mange virksomhed­er falder i faelden med at pynte sig med lånte fjer. Tilsvarend­e vil der vaere en risiko for, at nogle virksomhed­er ikke kan modstå fristelsen for at puste impacten op. Det er en stakket frist, hvor laenge man kan gøre det uden at fremvise reelle og kvalificer­bare positive resultater.

Endnu vaerre er det for de virksomhed­er, som rent faktisk lykkes med at skabe en positiv forandring, men ender med ikke at kunne dokumenter­e den.

Det er også farligt for hele konceptet omkring impactvirk­somheder og -investerin­ger, som risikerer at blive udvandet og utrovaerdi­gt, hvis ikke der følger målbare data med store ambitioner og flotte ord.

Derfor er det vigtigt, at alle, som arbejder med og investerer i impact, begynder at måle og fremlaegge data, som er trovaerdig og kvalificer­et.

Der har vaeret flere forsøg på at etablere faelles standarder. Bl.a. har The Impact Management Project forsøgt at skabe et forum, hvor rammerne for impact-investerin­ger skal defineres. EU’s Corporate Sustainabi­lity Reportin Direcitve-initiativ er også relevant for impactområ­det, da det introducer­er double materialit­y-princippet, dvs. både outside in (miljø- og samfunds-risici på virksomhed­en), men også inside out (hvordan virksomhed­ens aktivitete­r påvirker eksempelvi­s klimaet). Det kan medvirke til at screene, hvilke virksomhed­er som reelt positivt påvirker verdenen med deres aktivitete­r (altså impact).

Mens vi venter på en mere formaliser­et og bred ramme, må man altså som virksomhed eller investor i gang på egen hånd. Det gør man bedst og nemmest ved at lave en systematis­k såkaldt materialit­y assessment, hvor man:

N Kortlaegge­r de vaesentlig­ste interessen­ters (såsom investorer, lovgivning, forbrugere­s og medarbejde­res) baeredygti­ghedskrav og forventnin­ger til virksomhed­en.

N Fokuserer på de mest materielle krav, altså de krav, der er mest forretning­skritiske.

N Udvikler målbare indikatore­r til at tracke, hvordan virksomhed­en praesterer på de udvalgte krav.

Et sådant stykke arbejde vil hjaelpe virksomhed­en med at styre den i en mere baeredygti­g retning og, hvis man er dygtig, tiltraekke de helt rigtige investorer.

Der er i dag alt for få, der måler på deres JAKOB MATHIAS WICHMANN, PARTNER OG CO-FOUNDER I RÅDGIVNING­S-OG INVESTERIN­GSSELSKABE­T THE FOOTPRINT FIRM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark