Jyllands-Posten

Virksomhed­er fejler ved at laegge alle aeg i én kurv

Så skete det igen. Flere virksomhed­er er for nylig gået konkurs, fordi de har for snaevert et fokus i deres strategi. De laegger alle deres aeg i én kurv og går dermed glip af vigtige muligheder.

- MIKAEL VEST grundlaegg­er og strategisk rådgiver i Vinderstra­tegi

Forleden gik en velrenomme­ret jysk industrivi­rksomhed konkurs, fordi den havde satset entydigt på én kunde og et smalt produktsor­timent og dermed ikke laengere kunne leve op til kundens behov. Det tab var for svaert for virksomhed­en at indhente.

Det fik mig til at taenke på en artikel, jeg for nylig har laest i Harvard Business Review, hvor der saettes spørgsmåls­tegn ved, hvorfor flere og flere virksomhed­er fejler strategisk. Her fremhaeves det, at en ofte overset fejl, der begås af virksomhed­erne, er, at de jagter den ene ”gyldne mulighed”. Det kan f.eks. vaere den ene kunde eller et for smalt produktsor­timent.

En anden jysk virksomhed med 150 medarbejde­re er af samme årsag for nylig gået konkurs. Den var alt for afhaengig af én kunde. En kunde, som pressede virksomhed­en, indtil det ikke laengere hang sammen.

Jeg synes naturligvi­s, det er aergerligt, at virksomhed­er fejler på dette, når der jo findes en løsning. Løsningen på denne form for fejl og problemsti­lling er på sin vis lige til: Virksomhed­erne bør genovervej­e deres strategisk­e fokus.

Som i tilfaeldet med den jyske industrivi­rksomhed, der ikke kunne følge med kundens behov, overgås alt for mange aeldre virksomhed­er af unge virksomhed­er, der har en ny og innovativ tilgang til forretning­smodeller og strategi.

De unge virksomhed­er er innovative og på dupperne, når det gaelder udvikling. Lige praecis evnen til at udvikle sig, tilpasse sig markedet og vaere innovative er nødvendig for, at aeldre virksomhed­er kan overleve. Der, hvor de unge virksomhed­er så fejler, er, når de ikke formår at omsaette dette til en strategi, der giver profit. En strategi, der virker.

Det er ikke nok blot at skabe strategien.

Det er en integreret proces, som selvfølgel­ig også implemente­res. Desuden er strategi som bekendt ikke en lineaer proces. Det er en konstant dynamisk og foreløbig proces, som skal vedligehol­des. Netop dette synes jeg er en vigtig pointe at få med.

Hvordan redder vi så de aeldre virksomhed­er fra konkurs og sikrer, at de unge overlever? Hvordan sikrer vi, at fejl som ovenståend­e ikke begås?

Jeg foreslår, at dette bl.a. sker ved hverken at undervurde­re teknologi, evnen til at kunne udvikle sig eller de organisato­riske egenskaber, som skaber langsigtet succes.

Jeg mener, at mange aeldre virksomhed­er kunne laere noget af den innovative tilgang, de unge virksomhed­er har til forretning­sudvikling og strategi. Hvem ved, hvor de to førnaevnte jyske virksomhed­er ville vaere, hvis de havde lagt en del af deres fokus i udvikling og ikke lagt sig fast på den ”gyldne chance”, der skabte en skidt kundeafhae­ngighed eller produkter, der ikke fulgte udviklinge­n og kundernes behov?

Det er altså ikke nok, som jeg før har hørt, »bare at gøre, som vi plejer, for det virker jo« og laegge alle sine aeg i én kurv.

Jeg kan ikke gøre det mere klart, at virksomhed­er har brug for en strategi, som kan tilpasses med tiden, fremfor at blive i samme endegyldig­e spor.

Ellers risikeres det, at der sker det samme som for de to jyske virksomhed­er.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark