Jyllands-Posten

Ebbe Malte Iversen: »Aarsleff var mit arbejde, min hobby og min livsstil«

I mange år var Ebbe Malte Iversen topchef i Aarsleff. Nu er han formand, samtidig med at han nyder at vaere bedstefar.

- CAMILLA BERGSAGEL camilla.b.nielsen@finans.dk

En periode med nedkøling og nedtrapnin­g.

Sådan betegner Ebbe Malte Iversen tiden efter, han i 2018 efter 30 års tjeneste forlod direktione­n i Danmarks største entreprenø­rvirksomhe­d Aarsleff.

»Jeg skulle på afvaenning. Nu er jeg efterhånde­n helt nedtrappet og befinder mig rigtig godt med, hvor jeg er,« siger Ebbe Malte Iversen.

Han er blevet bestyrelse­sformand for Aarsleff og mener, at det ikke er så interessan­t, hvordan han forvalter den ekstra fritid, han har fået, siden han stoppede som topchef.

Han fortaeller dog, at han er lykkelig over at have mere tid til familien og saerligt sine seks børnebørn, der er fra 0 til 10 år.

»At vaere bedstefora­elder er i nogle henseender som at leve livet igen. Det ville jeg ikke vaere foruden,« siger han.

Ebbe Malte Iversen er opvokset i Lemvig i Vestjyllan­d, og han bor i Højbjerg ved Aarhus. Han har tre børn sammen med sin kone.

Med egne ord »mosede« han i mange år på som direktør i Aarsleff, men han fortryder det ikke:

»Aarsleff var mit arbejde, min hobby og min livsstil. Det ser jeg tilbage på med meget stor glaede.«

Ebbe Malte Iversen kom som 23-årig ingeniør til Aarsleff i 1975. Hans første job gik ud på at udregne tilbud på projekter til virksomhed­en, som havde en årlig omsaetning på 56 mio. kr.

En lyttende person

Da Ebbe Malte Iversen som 66-årig sluttede som direktør, lå omsaetning­en på godt 12 mia. kr., og overskudsg­raden var på 3,9 pct.

»Han er på ingen måde en person, der nyder at promovere sig selv eller at stille sig op på en ølkasse for at holde lange taler,« lyder det fra Aarsleffs tidligere formand, Andreas Lundby, om Ebbe Malte Iversen.

»I stedet er han en meget lyttende person, der arbejder strukturer­et, og så lever og ånder han for fremdrift og for at gøre det bedre hele tiden.«

Aarsleff er vokset på trods af diverse kriser, heriblandt energi- og gaeldskris­er samt finanskris­en i 2008.

»Kriserne var umulige at forudse,« siger Ebbe Malte Iversen.

»Derfor er min livsfiloso­fi, at det ikke kan nytte noget at gaette på den naeste store aendring år ud i fremtiden.«

I stedet handler det om med en fleksibel organisati­on og sund økonomi at vaere forberedt, så man enten kan udnytte muligheder eller stå vanskeligh­eder igennem.

Vaeksten år efter år kom, mener Ebbe Malte Iversen, som en konsekvens af, at Aarsleff var god til at gribe nye muligheder i kølvandet på forandring­er.

Den store aendring i hans egen karriere var nøje planlagt. Tidspunkte­t for direktørst­oppet var ifølge Ebbe Malte Iversen rigtigt, da en yngre ledelse var parat til at tage over.

Ebbe Malte Iversen fik i stedet en plads i bestyrelse­n for Per og Lise Aarsleffs Fond, som er aktionaer i den børsnotere­de entreprenø­rkoncern, og han blev hurtigt formand.

Der skete dog en aendring i hans planer, da Aarsleffs bestyrelse opfordrede ham til at blive entreprenø­rvirksomhe­dens nye formand.

»Jeg blev glad, men jeg taenkte mig også grundigt om, for jeg var ikke forberedt på det. En anden vej var planlagt, og det var egentlig den, jeg ville koncentrer­e mig om.«

En periode med nedkøling

Han taenkte sig også grundigt om, fordi det ifølge anbefaling­erne om god selskabsle­delse er en uskik at gå direkte fra at vaere direktør til at vaere formand, men efter 12 måneder bliver man anset for at vaere uafhaengig.

»Jeg havde en slags nedkølings­periode i 16 måneder. Men det er en problemsti­lling, man skal vaere opmaerksom på, så man ikke sidder i vejen og snyder selskabet for en udvikling.«

Andreas Lundby mener, at Aarsleff med Ebbe Malte Iversen har fået den type bestyrelse­sformand, som den ledte efter, nemlig en person med brancheken­dskab og tid til at påtage sig formandsro­llen.

Ebbe Malte Iversen er ligeledes bestyrelse­smedlem i blandt andet Stibo Fonden, Stibo Holding og Ege Carpets.

 ?? ?? Ebbe Malte Iversen taenkte sig grundigt om, før han takkede ja til at blive bestyrelse­sformand for Aarsleff.
Foto: Liv Møller Kastrup
Ebbe Malte Iversen taenkte sig grundigt om, før han takkede ja til at blive bestyrelse­sformand for Aarsleff. Foto: Liv Møller Kastrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark