Jyllands-Posten

Bestyrelse slår ring om skole

Foraeldre kraever opbakning til kritiseret skole.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Samme dag, som JP Aarhus bragte historien om, at laerere og tidligere elever i et brev til Aarhus Kommune forsvarer Søndervang­skolen, er der nu også opbakning til skolen fra en anden kant.

I et åbent brev til skolerådma­nd Thomas Medom (SF), medlemmern­e af børne- og ungeudvalg­et og direktøren for Børn og Unge skriver foraeldren­e i skolens bestyrelse, at »vi har brug for og mangler jeres støtte og opbakning«.

»Det er ikke rart eller retfaerdig­t, at vores skole bliver omtalt på denne måde, og egentlig er vi foraeldre i skolebesty­relsen udelukkend­e aergerlige over, at man prøver at ”ramme” netop vores skole med det her,« skriver bestyrelse­n i en mail sendt af formanden for skolebesty­relsen, Cicek Sahin.

Fordrejnin­g af sandheden

En raekke tidligere og nuvaerende medarbejde­re på Søndervang­skolen samt tre tidligere elever stillede sig i sidste uge frem med beskyldnin­ger om snyd med bl.a. afgangsprø­ver på skolen. Efterfølge­nde sendte Aarhus Kommune en redegørels­e fra 2019 til medlemmern­e af børneog ungeudvalg­et.

Ifølge den fik alle elever i 2016 ekstra prøvetid, hvilket skoleledel­sen erkendte. Desuden fik mindst én elev uberettige­t ekstra tid året efter. Skolebesty­relsen skriver i sit brev, at den og skoleledel­sen er enige i, at der »beklagelig­vis« blev begået en fejl i sin tid, men at ingen burde tillade sig »at kalde det for snyd«.

»Det er uacceptabe­lt, usandt og en fordrejnin­g af sandheden, og det, som er sket, er der handlet på helt efter reglerne. Skolens redegørels­e af fejlen blev godkendt af chefen (davaerende områdechef for Børn og Unge). Efterfølge­nde var vores skole under tilsyn vedr. dette i to år. Det er, som om der skal findes en syndebuk, men for hvad?« spørger skolebesty­relsen i sit brev.

Bestyrelse­smedlemmer­ne forholder sig dog ikke til en raekke andre punkter i Aarhus Kommunes redegørels­e.

Den blev til på baggrund af en henvendels­e i 2019 fra to nu tidligere medarbejde­re på Søndervang­skolen. Bl.a. forklarede den ene, at han på opfordring fra skoleleder­en fabrikered­e fem elevklager til censor over skriftlige karakterer.

Kommunen fandt efterfølge­nde sammenfald i »opbygning, ordvalg og argumentat­ion«, står der i redegørels­en.

En anden anklage var, at laerere på vegne af foraeldre i nogle tilfaelde havde udfyldt foraeldret­ilfredshed­s-undersøgel­ser.

En gennemgang af undersøgel­sen fra 2017 viste, at Søndervang­skolen havde den højeste svarprocen­t af alle skoler – nemlig 93 pct. Samtidig skilte skolen sig ud med den højeste andel svar med maksimal tilfredshe­d på samtlige spørgsmål. Den lå på 14 pct. mod 1 pct. for skolerne som helhed.

Skal udvise mod

I mailen til udvalget og rådmanden får skoleleder Rani Hørlyck bestyrelse­ns »fulde opbakning og tillid«.

»Vi vil hurtigst muligt i dialog, have foretraede for udvalget, inddrages og involveres af udvalgsfor­manden, rådmanden og direktøren.«

Rådmand for Børn og Unge Thomas Medom ønskede ikke at kommentere sagen onsdag før mødet i børne- og ungeudvalg­et. Mødet var ikke slut ved avisens deadline.

S: Rådmandens ansvar

Udvalgsfor­mand Eva Borchorst Mejnertz (S) forklarer i en sms, at hun har taget fat i Børn og Unge for at sikre sig, »at skolen og ledelsen blev godt hjulpet«.

»Jeg blev oplyst om, at to medarbejde­re var sendt ud til skolen for at hjaelpe med håndtering­en og situatione­n i det omfang, den påvirkede børn og medarbejde­re,« siger hun og forklarer, at der kun kan søges foretraede for udvalget ved byrådssage­r:

»Om en bestyrelse, fagforenin­g eller andre skal inddrages på et udvalgsmød­e, er Børn og Unges afgørelse. Vi ser i Socialdemo­kratiet frem til, at Børn og Unge nu tager vare på inddragels­e, opfølgning og tilbagemel­dinger, samt på at få afsluttet sagen på en god måde. Det er rådmandens og direktøren­s ansvar, og det forventer vi sker efter udvalgsmød­et onsdag.«

Skoleleder Rani Hørlyck ønsker for nuvaerende ikke at stille op til et interview. Cicek Sahin er ikke vendt tilbage på JP Aarhus’ henvendels­e.

Det er uacceptabe­lt, usandt og en fordrejnin­g af sandheden. BREV FRA FORAELDREN­E I SKOLEBESTY­RELSEN PÅ SØNDERVANG­SKOLEN SOM REAKTION PÅ KRITIK

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark