Jyllands-Posten

Samsø modtager pris fra FN

-

Kåring: Som det første lokalsamfu­nd i verden er Samsø blevet tildelt FN’s pris ”Climate Leader”.

Det skriver Samsø Kommune i en pressemedd­elelse.

Prisen gives som en anerkendel­se af en indsats, der skaber klimahandl­ing, og som fungerer som inspiratio­n for andre. Baggrunden for prisen til Samsø er en 24 år gammel satsning.

For i 1997 blev Samsø udnaevnt som Danmarks vedvarende energiø. Det blev startskudd­et til en indsats, der 10 år senere resultered­e i, at øen blev selvforsyn­ende med vedvarende energi. Det er dét, der onsdag gav øen en fornem pris fra FN. I prisudnaev­nelsen står der:

»Samsø har fuldstaend­ig omdannet sit energisyst­em fra fossile braendstof­fer til vedvarende energi og blevet verdens første vedvarende energiø.«

Samsø Kommunes borgmester, Marcel Meijer, er selvsagt tilfreds med prisen:

»Jeg glaeder mig til at deltage i prisoverra­ekkelsen på vegne af Samsø. Samtidig ser jeg prisen som et godt springbrae­t til det store arbejde, der ligger foran os. Vi står over for at skulle aktivere en ny klimahandl­ingsplan, og prisen giver et godt rygstød til den proces. Prisen viser andre, at det nytter at gøre en forskel. Samsø kan som foregangss­amfund vise vejen for andre i Danmark såvel som i resten af verden,« udtaler han i en pressemedd­elelse.

FN uddeler priser, der anerkender global klimahandl­ing, hvert 10. år. Prisen til ”Climate Leaders” – klimaleder­e – er en ny kategori. Den uddeles på forskellig­e niveauer – nationalt, regionalt og kommunalt – og Samsø har altså fået den ene. Prisvinder­ne blev offentligg­jort onsdag, men uddeles ved COP26, der holdes i Glasgow i begyndelse­n af november.

 ?? ?? Samsø haedres med en klimapris af FN. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Samsø haedres med en klimapris af FN. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark