Jyllands-Posten

Trivselssa­mtaler for børni 3. klasse skal forhindre mistrivsel

Flere børn og unge i Aarhus havde i det forgangne skoleår fravaer i mere end 40 dage. Politisk ønsker man at forebygge mistrivsel blandt børn og unge, og der er netop afsat midler til tidlige trivselssa­mtaler.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Alt for mange unge trives ikke, og derfor har partierne bag naeste års budget i Aarhus Kommune afsat 1 mio. kr. årligt til, at sundhedspl­ejersken kan gennemføre trivselssa­mtaler med børn i 3. klasse. Håbet er, at et øget fokus på børnenes trivsel i skolen og hjemmet kan vaere med til at opdage børn, der har det svaert.

Isaer nedlukning­en under coronaepid­emien har vendt mange børn og unges hverdag op og ned og ifølge forligspar­tierne øget behovet

Antal elever med fravaer i mere end 40 dage

for et fokus på den mentale sundhed.

Et af de steder, hvor dårlig mental trivsel viser sig, er i skolefrava­er. Tal, som Aarhus Kommune har trukket for JP Aarhus, viser da også, at der det seneste år er sket en bevaegelse imod det laengereva­rende skolefrava­er.

Lang skolefrava­er er steget

Opmaerksom­hedskraeve­nde fravaer defineres i Aarhus som fravaer i fire eller flere dage den seneste måned, 10 pct. ulovligt fravaer den seneste

Andel af elever med fravaer i mere end 40 dage i pct.

måned, 11 eller flere fravaersti­lfaelde det seneste skoleår eller 10 pct. samlet fravaer det seneste skoleår, svarende til 20 dages fravaer på et år.

Ser man på sidstnaevn­te, falder 3.618 elever i den kategori med et samlet fravaer på mere end 20 dage. Sammenlign­et med årene før er det faerre elever – både målt i kød og blod og i andelen af individer det pågaeldend­e år.

Det laengereva­rende fravaer fortaeller en anden historie.

Der har i de fire skoleår, før covid-19 ramte, ikke vaeret så mange elever med fravaer på mere end 40 dage som det forgangne skoleår. 931 elever blev i 2020/2021 vaek fra skole mere end 40 dage. Det er 128 flere end året før og svarer til godt 3 pct. af det samlede elevantal.

Ifølge Undervisni­ngsministe­riet består et skoleår cirka af 200 dage. I skoleåret 2020/ 2021 var 14 elever naesten vaek fra skolen hele skoleåret, idet de havde fravaer på mellem 160 og 180 dage. 10 var fravaerend­e i 180 til 200 dage. Skoleåret forinden drejede det sig om hhv. seks og to elever.

Back2Schoo­l

Når et barn pludselig ikke møder i skole, går der forskellig­e indsatser i gang. Først og fremmest på skolen i samarbejde med foraeldren­e, laerere, skoleledel­se, sundhedspl­ejerske osv.

Men i de tilfaelde, hvor det lokale samarbejde ikke er tilstraekk­eligt, har Aarhus Kommune to centrale indsatser.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark