Jyllands-Posten

Vandet stiger, mens alle spejder efter et halmstrå

Pumperne kører på højtryk på grundene langs Gudenåen, mens alle holder vejret.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

Pumpen har kørt siden sommer for at holde vandet fra at stige op i huset, der ligger på en naturskøn grund i Resenbro ved Silkeborg. Her bor Kristoffer Pors Jakobsen og hans familie lige ud til Gudenåen.

Sidste år stod grundvande­t så højt, at det trak op i børnevaere­lserne i det over 100 år gamle hus, hvor der »begyndte at gro ting på vaeggene« fortaeller han. Og selv om vi kun lige har taget første skridt ind i efteråret, kan Kristoffer Pors allerede konkludere, at pumpen ikke kan følge med. Der står simpelthen vand op i haven, når det har regnet, så der skal flere pumper til.

Kristoffer Pors Jakobsen er bare én af mange husejere i og omkring Silkeborg, som, imens de venter på, om en ny ekstern vurdering kan afklare, om det er ulovligt eller ej at skaere vandplante­rne i Gudenåen, bare kan se til, mens vandet kommer taettere og taettere på.

Oversvømme­lse sidste år

I øjeblikket står vandet fra Gudenåen 40 cm fra niveauet sidste år, da familiens hus blev oversvømme­t. Kristoffer Pors Jakobsen håber, at det højere dige, han har bygget, kan holde vandet fra huset, ligesom det nye omfangsdra­en, som skal holde grundvande­t fra huset, skal stå sin prøve i år.

»Viser det sig, at man ikke må slå grøden, må vi nok bare indse, at vi ikke kan blive boende. Vi kan jo ikke stå i konstant alarmbered­skab,« siger han og fortaeller, at familien egentlig gerne vil på skiferie i vinterferi­en, men at de ikke tør bestille, fordi de ikke ved, om deres klimasikri­ng holder vandet fra huset til den tid.

Punktvis oprensning

I august traf et flertal i Silkeborgs Klima- og Miljøudval­g en historisk beslutning, da det stemte forslaget om en akut ekstra grødeskaer­ing igennem, selv om det af embedsvaer­ket og fra et eksternt rådgivning­sfirma var blevet karakteris­eret som ulovligt. Siden har kun vandet reelt rykket sig.

Det lokale folketings­medlem Kristian Pihl Lorentzen (V) sendte en stribe spørgsmål afsted til miljøminis­teren, hvis svar dog ikke gjorde nogen meget klogere. Forvaltnin­gen har sideløbend­e arbejdet på lovgrundla­get for at ivaerksaet­te den ekstra grødeskaer­ing, og så har politikern­e altså besluttet at bede endnu en ekstern part vurdere, om situatione­n er så alvorlig, at den ekstra grødeskaer­ing kan ivaerksaet­tes med det samme. Svaret kommer en af de kommende dage.

»Jeg vil blive overrasket, hvis det er et andet svar end det, forvaltnin­gen og den eksterne vurdering tidligere har givet. Men lad os se, vi skal vaere sikre på, vi ikke har overset noget,« siger Claus Løwe Klostergår­d (SF), formand for Klima og Miljøudval­get i Silkeborg.

På et møde onsdag morgen skulle udvalget tage stilling til, om det skulle forsøge sig med en metode inspireret af et pilotproje­kt med manuel optraeknin­g med en såkaldt grødepince­t af en af de mest almindelig­e vandplante­r, enkelt pindsvinek­nop.

Forvaltnin­gen har undersøgt, om metoden, der er afprøvet på en anden vandplante i Assens, kunne overføres til Silkeborg. Det kan den ikke, fik politikern­e onsdag at vide. I stedet har udvalget nu sat forvaltnin­gen i gang med at undersøge, om man kan foretage såkaldt punktvis oprensning. Det afklares på naeste udvalgsmød­e, der falder om en måned.

Så de frustrered­e grundejere kan nu afvente halmstrået – den eksterne vurdering – og ellers håbe, at forvaltnin­gen når frem til, at situatione­n er så grel, at der kan ses ud over hensynet til den truede natur.

Viser det sig, at man ikke må slå grøden, må vi nok bare indse, at vi ikke kan blive boende. KRISTOFFER PORS JAKOBSEN, GRUNDEJER I RESENBRO

 ?? ?? Kristoffer Pors Jakobsen bor i Resenbro, men han er ikke sikker på, at han og familien bliver boende, for vandet er ved at få overtaget. Foto: Mads Frost
Kristoffer Pors Jakobsen bor i Resenbro, men han er ikke sikker på, at han og familien bliver boende, for vandet er ved at få overtaget. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark