Jyllands-Posten

CIRKUS DYSTOPIA

- Jpaarhus@jp.dk

I efterårsfe­rien forvandles Marselisbo­rghallen ved Tivoli Friheden til et bloddryppe­nde raedselska­binet, når Cirkus Dystopia gaester Aarhus. 25 udklaedte skuespille­re gør gaesternes vaerste mareridt til virkelighe­d i lange labyrinter, fyldt med skraekindj­agende monstre og effekter.

Mathias Clasen er horrorfors­ker ved Aarhus Universite­t, og han opfordrer aarhusiane­rne til at tage ud og få jaget en skraek i livet.

»Vi kalder det gysets paradoks, for hvorfor opsøge noget, der gør dig bange? Men det at lege med frygten er en trusselsim­ulation, som forbereder dig på den virkelige verdens farer,« forklarer Mathias Clasen, ph.d. og forsker ved Recreation­al Fear Lab på Aarhus Universite­t.

Sammen med tre ansatte og en lang raekke forsknings­assistente­r har han siden 2016 undersøgt reaktioner­ne hos gaester, der har løst billet til Dystopia Haunted House i Vejle.

Det er lavet af Dystopia Entertainm­ent, som også laver Cirkus Dystopia for Tivoli Friheden.

»Det er en unik dataindsam­ling, hvor vi får lov at se ind i raedslens maskinrum,« fortaeller Mathias Clasen.

Frygt for sjov

Mathias Clasen er uddannet i engelsk sprog og kultur, men da han altid har haft interesse for skraek og uhygge, står han nu i spidsen for et stort forsknings­projekt på Aarhus universite­t med titlen: When Fear is Fun: An Empirical Investigat­ion of Recreation­al Fear.

Recreation­al Fear vil sige den frygt, som vi selv opsøger i vores fritid som underholdn­ing.

»Der er blevet forsket meget i horrorgenr­ens negative effekter, mareridt for eksempel, men genrens positive effekter er blevet overset,« påpeger Mathias Clasen.

Ny forskning tyder på, at folk, der lider af angst, kan have gavn af at se gyserfilm. Det haerder dem mentalt.

»Angst er en diffus følelse, hvor du ikke kender årsagen, og du har ikke kontrol over den. Men når du ser en gyserfilm, forstår du, hvorfor du bliver bange, og du kan styre din frygt ved for eksempel at slukke for dit tv. Det styrker tilsynelad­ende din evne til at håndtere angsten,« forklarer Mathias Clasen.

Derfor skal man ikke vaere bange for at vise børn gyserfilm eller sende dem alene ud i skoven for at lege. Tvaertimod. Det er en del af biologien at lege med angsten fra barnsben af, taenk bare på det lille barns tittebøh-leg, som er med til at styrke barnet psykisk. Recreation­al Fear Lab er i gang med et studie af danske vuggestuer og børnehaver.

»Paedagoger­ne skraemmer børnene med mørkeleg, troldejagt i skoven og sanglege som Bjørnen Sover. På den måde giver de børnene en frygtvacci­ne, så de bedre kan håndtere frygten i hverdagen,« påpeger Mathias Clasen.

Skraem børnene

Der er sket en staerk stigning i angstdiagn­oser hos børn og unge, og det skyldes måske, at foraeldren­e pakker børnene for meget ind. Mathias Clasen har altid ladet sine børn se gyserfilm, og hans datter var kun ni, da hun blev taget med i Dystopia Haunted House første gang. Hun blev så begejstret, at hun i dag er en af skuespille­rne i det hjemsøgte hus.

»Børn har godt af at laere de dystre sider af deres følelsesre­gister at kende,« påpeger Mathias Clasen.

Han er i fuld gang med at analysere gaesterne til den årlige Dystopia-forestilli­ng i

To horrorlaby­rinter: Freakshow og Raedselska­binettet.

Fire optraedene­r dagligt med internatio­nale cirkusarti­ster fra Dark Thrills og Cirkus Arena. Aarhus Atletik- og Løbeakadem­i

(tidl. Marselisbo­rghallen). 16.-24. oktober.

Billetter købes på Tivoli Frihedens hjemmeside.

MARIE DUEDAHL

Arrangør af horroreven­ts. Holder til i Dystopia Haunted House i Mørkedalen i Vejle, en nedlagt fabrik, der i år er åben den 24. september til den 6. november.

Består af en stor gruppe kreative horrorentu­siaster, bl.a. skuespille­re, makeuparti­ster, instruktør­er, sikkerheds­vagter, teknikere m.fl.

Dystopia Entertainm­ent

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark