Jyllands-Posten

Spraengfar­ligt telefonnot­at undsiger et af Støjbergs vigtige vidner i Rigsretten

Anklageren forsøgte torsdag at slå huller i forklaring fra et centralt vidne, der i store straek har støttet Støjbergs forklaring­er i Rigsretten.

- JESPER KONGSTAD jesper.kongstad@jp.dk STØJBERG I RIGSRETTEN

Tidligere udlaending­eminister Inger Støjberg udsendte den 10. februar 2016 en pressemedd­elelse om, at alle asylpar, hvor den ene var mindreårig, skulle adskilles. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Spekulatio­nerne om, hvorvidt Inger Støjberg er på vej til at melde sig ind i Dansk Folkeparti, fik ny naering under det 15. retsmøde i den historiske rigsretssa­g mod den tidligere udlaending­eminister.

For tre uger siden blev Støjberg tiljublet som gaestetale­r ved DF’s landsmøde, og torsdag var hovedbesty­relsesmedl­em Martin Henriksen (DF) troppet op i Rigsretten for at følge sagen fra tilhørerpl­adserne.

»Hej Martin,« lød det hjerteligt fra Støjberg, der uddelte et knus til Martin Henriksen, der i 2016 var formand for Folketinge­ts Udlaending­eudvalg, da hele sagen om den ulovlige adskillels­e af unge asylpar begyndte.

»Jeg er her for at vise min opbakning til Inger,« forklarede Martin Henriksen.

Anklager skød med skarpt

Høfligheds­fraserne mellem de to måtte dog afbrydes, da de 26 rigsretsdo­mmere trådte ind i lokalet, hvor afdelingsc­hef i Udlaending­eministeri­et, Line Skytte Mørk Hansen, skulle afhøres for anden dag i traek.

Anklager Jon Lauritzen lagde hårdt ud og forsøgte at slå huller i Line Skytte Mørk Hansens vidneforkl­aring dagen før om en helt afgørende telefonsam­tale, som fandt sted umiddelbar­t inden udsendelse­n af Støjbergs omstridte pressemedd­elelse om uden undtagelse­r at adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig. Telefonsam­talen og pressemedd­elelsen blev tilsammen til den instruks, som ifølge Instruksko­mmissionen og Folketinge­ts Ombudsmand var »klart ulovlig«.

Onsdag havde Skytte fortalt, at hun den 10. februar 2016 efter anmodning fra ministerie­ts departemen­tschef ringede til Udlaending­estyrelsen, der skulle stå for at adskille asylparren­e. Her fortalte hun styrelsens vicedirekt­ør Lene Vejrum, at der ville vaere mulighed for undtagelse­r, uanset hvor hårdt pressemedd­elelsen var skåret.

Det er i direkte modstrid med Vejrums vidneforkl­aring i Instruksko­mmissionen, hvor hun sagde, at beskeden fra Skytte var, at man skulle adskille alle efter pressemedd­elelsen.

Hvem taler sandt?

Dommernes opfattelse af, hvad der er sandt og falskt om telefonsam­talen, kan vaere med til at afgøre, om Støjberg bliver straffet eller frifundet. Anklageren konfronter­ede først Skytte med et telefonnot­at, som Lene Vejrum skrev ned syv uger efter telefonsam­talen.

I notatet skrev Vejrum bl.a., at hun fik besked på »straks at foranstalt­e«, at indkvarter­ingsoperat­ørerne påbegyndte adskillels­en. Hun skrev intet om undtagelse­r.

»Det er jo ikke forkert, hvad der står, men der står bare ikke det hele. Der står heller ikke, at styrelsen har fået besked på at adskille uden undtagelse­r,« sagde Line Skytte Mørk Hansen, der undrede sig over, at Vejrum ikke handlede:

»Hvis hun virkelig mener, at hun har fået en ulovlig ordre, hvorfor tager hun det så ikke op med mig eller andre. Hun vaelger syv uger efter at skrive et notat til sig selv. Det er bare så maerkeligt.«

Hun gentog, at hun i telefonsam­talen havde laest op af et ministerno­tat, som Støjberg havde godkendt dagen før – et notat, der åbner for undtagelse­r. Den udlaegning har Vejrum afvist.

Ifølge Line Skytte Mørk Hansen gik der et år, før hun opdagede, at Lene Vejrum havde skrevet telefonnot­atet. Hun så det først i februar 2017 i Ombudsmand­ens udkast til en redegørels­e om sagen.

Anklageren undrede sig over, hvorfor hun ikke reagerede og kraevede en berigtigel­se, hvis hun mente, at Vejrums referat var forkert i både redegørels­en og i senere svar til Folketinge­t.

Hun svarede, at hun mente, at »løbet var kørt« et år efter samtalen, men at hun havde sagt det til sin chef, departemen­tschef Uffe Toudal Pedersen, som valgte ikke at gå videre med sagen.

Instruksko­mmissionen troede ikke på hendes forklaring­er og konkludere­de, at hun havde forsømt sine pligter. Kritikken var så hård, at hun i en periode blev fritaget for tjeneste og selv risikerer en disciplina­ersag.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark