Jyllands-Posten

Sådan gik det til, da tre kvinder og 14 børn blev hentet hjem fra Syrien

En delegation bestående af bl.a. medarbejde­re fra Udenrigsmi­nisteriet, Forsvarsmi­nisteriets område og politiet samt sundhedspe­rsonale har hjulpet med at få de tre danske kvinder og deres 14 børn hjem fra en fangelejr i Syrien.

- IDA SEJERSDAL DREIAGER ida.s.dreiager@jp.dk

Kl. 02.57 natten til torsdag landede et fly fra det tjekkiske flyselskab Smartwings på Flyvestati­on Karup. Om bord var tre kvinder og 14 børn, der er blevet evakueret fra Syrien, hvor de har siddet i fangelejre­n al-Roj.

Om bord på flyet var også en dansk delegation, der har bistået med evakuering­en. Socialstyr­elsen oplyser i en pressemedd­elelse, at den bestod af medarbejde­re fra Udenrigsmi­nisteriet, Forsvarsmi­nisteriets område og politiet og derudover en psykolog, en sygeplejer­ske og en laege.

På et pressemøde torsdag fortalte direktør for Organisati­on og Borgerserv­ice i Udenrigsmi­nisteriet Erik Brøgger Rasmussen, at evakuering­en foregik »udramatisk«.

»Det er ikke en simpel øvelse at tage ned og hente borgere ud af en konfliktzo­ne,« sagde han, men tilføjede altså, at planlaegni­ngen havde »båret frugt«.

Mødre og børn måtte stå tidligt op og satte først fødderne på dansk jord sent om natten, så de var »formentlig traette«, men havde glaedet sig til at komme til Danmark, fortalte Erik Brøgger Rasmussen. Han tilføjede dog, at de også var »utrygge« for, hvad der skulle ske.

Samarbejde med Tyskland og USA

De tre kvinder var på forhånd blevet faengslet in absentia, altså uden at vaere fysisk til stede. Da de ankom til Danmark, blev de anholdt af Midt- og Vestjyllan­ds Politi.

Kvinderne og deres børn fik lidt mad, deres rejsedokum­enter blev kontroller­et, og derefter blev hver familie kørt i bus til de modtageste­der, som er udvalgt af de relevante kommuner og politikred­se.

Ifølge myndighede­rne er evakuering­en sket efter laengere tids samarbejde og koordinati­on mellem den kurdiske lokaladmin­istration i det nordlige Syrien, hvor al-Rojlejren ligger.

Danmark har arbejdet taet sammen med Tyskland, der på samme flyvning har evakueret 23 børn og otte mødre fra fangelejre­ne.

Derudover har myndighede­rne fået logistisk assistance fra USA. Erik Brøgger Rasmussen understreg­ede på pressemøde­t vigtighede­n af samarbejde­t.

»Uden den støtte kunne det ikke lade sig gøre,« sagde han.

Flere børn

Det er ikke en simpel øvelse at tage ned og hente borgere ud af en konfliktzo­ne. ERIK BRØGGER RASMUSSEN, DIREKTØR FOR ORGANISATI­ON OG BORGERSERV­ICE I UDENRIGSMI­NISTERIET

En video, som dr. Abdulkarim Omar, udenrigsmi­nister for den kurdiske lokaladmin­istration i det nordøstlig­e Syrien, har delt på Facebook, viser de tyske og danske delegation­ers møde med den kurdiske minister.

I videoen takkede en tysk delegeret for samarbejde­t, mens kontorchef i Udenrigsmi­nisteriets Borgerserv­ice Kristoffer Vivike, der var en del af den danske delegation, sagde, at de børn, der nu er i Danmark, har brug for »behandling«:

»Ingen af børnene er i en livstruend­e tilstand, men de har brug for behandling, som de ikke kan få i lejrene.«

Den tyske avis Bild beskriver, at et militaerfl­y med de evakuerede kvinder og børn onsdag fløj fra det nordlige Syrien til Kuwait. Derfra fløj gruppen til Frankfurt, hvorfra den danske delegation og de tre kvinder og 14 børn altså tog Smartwings-flyet til Flyvestati­on Karup.

Regeringen er fortsat villig til at evakuere fem børn, der stadig er i fangelejre i Syrien, forudsat at deres mødre giver samtykke til det.

De pågaeldend­e tre mødre har fået frataget deres danske statsborge­rskab administra­tivt og er ikke blevet tilbudt evakuering. De har indtil videre afvist at lade deres børn evakuere uden dem selv.

»Det er nogle børn, der har vaeret igennem en forfaerdel­ig periode«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark