Jyllands-Posten

»Det er nogle børn, der har vaeret igennem en forfaerdel­ig periode«

Det vaekker bekymring, at 14 børn, der er evakueret fra Syrien, adskilles fra deres mødre og evt. hinanden. Til en start skal børnene have ro, siger psykolog.

- SIMONE SKYUM LINUS CALOV JACOBSEN simone.b.skyum@jp.dk linus.calov@jp.dk

14 børn landede natten til torsdag i Danmark med deres mødre efter at vaere blevet evakueret fra al-Roj-lejren i Syrien. Mens mødrene blev anholdt og sigtet efter terrorbest­emmelser, rejser spørgsmåle­t sig, hvad der skal ske med børnene.

I første omgang blev de indkvarter­et på tre forskellig­e modtageste­der, hvor fagfolk tager hånd om dem. Hvilke steder, vil Socialstyr­elsen ikke oplyse, af hensyn til børnenes privatliv.

»Børnene har vaeret under et stort pres. De har vaeret vidne til alvorlige haendelser. Og de har befundet sig under meget svaere vilkår. De har først og fremmest brug for tryghed og omsorg,« sagde Socialstyr­elsens direktør, Ellen Klarskov Lauritzen, på et pressemøde.

Efter ankomst i nat blev børnene adskilt fra deres mødre, der skulle til afhøring og siden for retten, hvor de blev varetaegts­faengslet.

Byretterne kunne også tage stilling til, om varetaegts­faengsling­en skulle ske som en såkaldt surrogatfa­engsling, hvor mødrene opholder sig sammen med deres børn på en saerlig institutio­n.

Det var dermed op til dommerne at afgøre, om børn og mødre skulle adskilles eller ej. I alle tre sager har byretterne afvist surrogatfa­engsling.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n kaldte det torsdag »omsorgssvi­gt af allervaers­te karakter at medbringe sine børn til et konfliktom­råde – ikke mindst, når der er tale om Islamisk Stat«. Samtidig understreg­ede hun dog, at det er kommunerne og ikke Folketinge­t, der afgør, om børn skal anbringes vaek fra deres foraeldre.

»Grumme ting i bagagen«

Netop i kommunerne skal der nu ske en udredning af børnene i forhold til at vurdere, hvad der er i deres tarv.

Sisi Ploug, der i Dansk Socialrådg­iverforeni­ng er formand for de socialrådg­ivere, der håndterer børnesager, forventer, at børnene »kommer hjem med nogle ret grumme ting i bagagen«. Hun vurderer, at det formentlig vil gøre børnene mere utrygge og afføde reaktioner, når de adskilles fra deres mødre:

»Så hvis de ikke kan vaere sammen hele tiden, så skal de vaere så meget sammen, som de overhovede­t kan, mener jeg.«

Blandt børneorgan­isationer har det også vakt bekymring, hvis børn og mødre skilles ad, da det i så fald risikerer at traumatise­re børnene yderligere.

»Det vil vaere meget bekymrende, hvis man har så meget fokus på at straffe mødrene, at børnenes tarv blev tilsidesat,« siger Børns Vilkårs direktør, Rasmus Kjeldahl.

Han fortaeller, at »det er fagfolkene­s bedste bud, at det vil skade børnene yderligere« at blive adskilt.

»Det er nogle børn, der har vaeret igennem en forfaerdel­ig periode. For nogle af dem har det vaeret naesten hele deres liv. Så de her børn skal vi passe rigtig godt på,« siger han.

»Profession­el støtte«

Tidligere i år kom det frem, at en af børnene, en femårig pige, ifølge en laegefagli­g udredning lider af PTSD efter at have levet under krigsligne­nde forhold, siden hun var spaed, samt i den syriske al-Roj-lejr, siden hun var halvandet år.

Politiets Efterretni­ngstjenest­e, PET, skrev i en sikkerheds­vurdering i år, at truslen fra børnene i de syriske lejre på sigt bl.a. afhaenger af, hvilken støtte de får ved hjemkomst til Danmark.

Sisi Ploug fra Socialrådg­iverforeni­ngen forventer, at de 14 børn kommer til at bo på døgninstit­utioner i starten, så der er profession­elle omkring dem, der kan varetage deres behov.

»Det kan vaere, at der står familie og netvaerk og byder sig til og gerne vil tage sig af de her børn. Men jeg forestille­r mig, at de har behov for profession­el støtte,« siger hun.

Børnene er indtil videre indkvarter­et sammen med deres søskende, og Sisi Ploug appellerer til, at søskendefl­okke ikke skilles ad. Ifølge lovgivning­en skal kommuner så vidt muligt anbringe søskende sammen. Men da børn kan have forskellig­e behov, kan det betyde adskillels­e, forklarer hun.

»Hvis de først mister deres mor, som er deres eneste omsorgsper­son, og de derefter mister deres søskende. Det vil jo vaere fuldstaend­ig horribelt,« siger Sisi Ploug.

Ro i starten

Psykolog Christina Halberg, som er specialist i klinisk børnepsyko­logi ved organisati­onen Dignity, peger på, at der er behov for at skabe ro og forudsigel­ighed omkring børnene i de første par måneder.

På den måde kan de akutte krisereakt­ioner laegge sig. Først når det er sket, kan fagfolk vurdere, om børnene f.eks. lider af PTSD eller andre traumediag­noser.

»Der skal laves nye vurderinge­r af børnene, nu hvor de er kommet til Danmark, for at se på, hvordan de har det, og hvilke symptomer og reaktioner de måtte have,« siger hun og tilføjer:

»Det kan vaere, at de har svaert ved at sove. Svaert ved en almindelig døgnrytme. Svaert ved at relatere sig til andre børn og voksne omkring dem. Det kan også vaere, at deres lege er atypiske eller anderledes. Hvor legene er mere voldsomme, eller de leger det samme om og om igen.«

Psykologen er enig i, at det kan det vaere »en ekstra traumatisk oplevelse« for børnene at blive adskilt fra deres mødre fra starten.

»Når de lige skal starte op i Danmark, er det vigtigt, at de i største grad beholder de relationer, som de har og er kendte med,« siger Christina Halberg.

Det drejer sig om at redde børnene

 ?? ?? Tre kvinder og 14 børn er blevet evakueret fra al-Roj-lejren i Syrien. De tre kvinder har dansk statsborge­rskab – den ene har dobbelt statsborge­rskab. Billedet er taget i foråret i al-Roj-lejren.
Arkivfoto: Thea Pedersen
Tre kvinder og 14 børn er blevet evakueret fra al-Roj-lejren i Syrien. De tre kvinder har dansk statsborge­rskab – den ene har dobbelt statsborge­rskab. Billedet er taget i foråret i al-Roj-lejren. Arkivfoto: Thea Pedersen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark