Jyllands-Posten

»Ventetiden vil stige de kommende måneder – måske ligefrem år«

Venteliste­rne til planlagt operation af f.eks. knae og hofter bliver laengere og laengere i øjeblikket som konsekvens af både coronaepid­emi og sygeplejes­trejke. Sundhedsst­yrelsen forudser, at det kan straekke sig over mere end to et halvt år at få afvikle

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Der er mange overstregn­inger i Svend Aage Andersens kalender. Og mange, mange smerter i hans knae. Den 25. maj – aflyst operation. Den 24. juni – aflyst operation.

Den 31. august – aflyst operation.

Den 27. oktober – aflyst operation.

Den sidste aflysning dog med den tilføjelse, at den 62-årige tidligere socialrådg­iver og paedagogme­dhjaelper fra Tarm i stedet for at få operatione­n af sit knae skubbet yderligere ud i fremtiden blev fremrykket, så han nu har en aftale på Holstebro Sygehus den 11. oktober. Forhåbentl­ig.

»Nu håber jeg virkelig, at det holder, og at jeg kan få det nye knaeled. Jeg har haft det slemt de seneste par år,« siger han, der bl.a. på grund af det smertefuld­e knae har vaeret på seniorført­idspension siden den 1. januar 2021.

Svend Aage Andersen deler skaebne med rigtig mange. Og flere og flere, for venteliste­rne forlaenges i øjeblikket markant.

Ifølge sundhedsmy­ndighedern­es ventetidso­versigt skal patienter, der f.eks. skal have en kunstig hofte vaebne sig med stor tålmodighe­d mange steder i landet. Med undtagelse af et par hospitaler, der kan mønstre ventetid til operation på seks-otte uger – som før coronatide­n var den typiske ventetid – er operations­ventetiden nu typisk på treseks måneder – på Odense Universite­tshospital, Svendborg, er ventetiden lige nu estimeret til mere end syv måneder på en ny hofte.

Dertil kommer ventetid til forundersø­gelsen, som på flere hospitalsa­fdelinger også er adskillige måneder. På Aarhus Universite­tshospital skal hoftepatie­nterne lige nu regne med først at vente mere end halvandet år på at blive undersøgt og dernaest yderligere et halvt år på at blive opereret.

Og en bedring har lange udsigter. Sundhedsst­yrelsen har regnet på de langsigted­e konsekvens­er af sygeplejes­trejken. Her fremgår det i et notat, at når strejken sluttede i uge 34, vil det – regnet fra 1. januar 2022 – tage mellem 1,5 og 2,8 år at afvikle efterslaeb­et på venteliste­rne afhaengig af, om personalet kan løbe staerkere – henholdsvi­s en meraktivit­et på 5 eller 2 pct. i forhold til det normale niveau.

Formand for Laegeforen­ingen, Camilla Noelle Rathcke, laegger ikke skjul på, at sygehusene står i en ekstraordi­naer situation i øjeblikket. En ekstraordi­naer svaer situation.

»Et sammenfald af mange faktorer, hvor coronaepid­emien og sygeplejes­trejken udgør to store elementer, betyder, at vi står i en meget vanskelig periode, hvor venteliste­rne vokser. Det viser, hvor stramt ressourcer­ne er tildelt, og at der overhovede­t ikke er nogen buffer økonomisk og personalem­aessigt til at håndtere et ekstra pres. Det er desvaerre konsekvens­en af mange års underfinan­siering af sundhedsva­esenet og af, at der er for få sygeplejer­sker, social- og sundhedsas­sistenter og speciallae­ger,« siger hun, der ikke umiddelbar­t ser indlysende løsninger for sig her og nu. Og derfor heller ikke vil blive overrasket, hvis horisonten for at afvikle de lange venteliste­r vil straekke sig ind i 2023 og 2024.

På Holstebro Sygehus står ledende overlaege og professor Torben Baek Hansen, formand for Ortopaedki­rurgisk Selskab, midt i problemern­e med, at ventetider­ne for patientern­e bliver laengere og laengere. Og han må gang på gang på aflyse patienter og skubbe deres behandling ud i fremtiden.

»Vi var faktisk godt i gang med puklen af patienter efter coronaepid­emien, men så kom sygeplejes­trejken, og siden er problemern­e vokset. I øjeblikket kan vi ikke holde trit med venteliste­rne, og vi laegger oven på puklerne. Ventetiden vil efter alt at dømme også stige i de kommende måneder – måske ligefrem år,« siger han, der ønsker at suspendere ventetidsg­arantien på 30 dage, som sikrer henvisning til privat behandling.

De smerteplag­ede først

»At suspendere ventetidsg­arantien ville betyde, at vi kunne hjaelpe de mest smerteplag­ede patienter først. I dag risikerer vi at skulle operere en harmløs fedtknude før den patient, som har ulidelige smerter i sit knae og faktisk ikke kan få hverdagen til fungere – alene fordi fedtknuden kom først på venteliste­n,« siger Torben Baek Hansen og understreg­er, det langtfra er alle patienter, som kan videresend­es til private hospitaler:

»Dels er den private kapacitet ikke stor inden for alle specialer, dels er der mange patienter, som ikke ønsker at blive flyttet. De har haft de indledende øvelser hos os og føler sig måske mere trygge ved at blive i det offentlige, og det respektere­r vi naturligvi­s,« siger han.

På Gentofte Hospital genkender klinisk professor Bo Sanderhoff Olsen i høj grad problemet.

Vi er begyndt at booke patienter langt ind i de kommende år, og der kommer hele tiden nye til, som skubbes endnu laengere ud i fremtiden. BO SANDERHOFF OLSEN, PROFESSOR OG OVERLAEGE PÅ GENTOFTE HOSPITAL

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark