Jyllands-Posten

EKSEMPLER PÅ LANGE VENTETIDER

- Kilde: Mitsygehus­valg, esundhed.dk

I følge ventetidsr­eglerne skal man som patient undersøges inden for 30 dage og opereres inden for 30 dage. På Ortopaegki­rurgisk Afdeling, OUH, Svendborg skal patienter vente otte uger på undersøgel­se og 31 uger på operation, hvis de skal have ny hofte. På Hofteklini­k, Hospitalse­nhed Midt (Silkeborg) er ventetiden opgjort til 28 uger på undersøgel­se og 17 uger på operation.

På Ortopaedki­rurgi – Hofte, AUH, er ventetiden til undersøgel­se 80 uger, mens den er 24 uger til operation.

Drejer det sig om nyt knae skal man på Aalborg Universite­tshospital indstille sig på at vente 14 uger på undersøgel­se og 42 uger på operatione­n. På Ortopaedki­rurgisk klinik på Herlev og Gentofte Hospital er ventetiden to uger på knaeunders­øgelse men 27 uger på operation.

»Vi kan i øjeblikket kun bruge halvdelen af vores operations­lejer på grund af personalem­angel – ikke mindst på narkosesyg­eplejerske­r – og vi kommer ikke op på fuld kapacitet i år, så vidt jeg kan vurdere. Vi er begyndt at booke patienter langt ind i de kommende år, og der kommer hele tiden nye til, som skubbes endnu laengere ud i fremtiden,« siger han, der heller ikke vurderer, at private hospitaler kan løse problemet.

»Privathosp­italerne kan ikke tage dem alle sammen, og en raekke patienter vil ikke henvises,« siger han, der ikke tillaegger ventetidsg­arantien den store vaerdi.

»Den er ikke meget vaerd. Vi har f.eks. mange patienter, som skal opereres i skulder og albue, og den ekspertise kan de ikke få i det private,« tilføjer Bo Sanderhoff Olsen, der meget gerne ser ventetidsg­arantien suspendere­t – ideelt set helt fjernet.

Hos Sundhed Danmark, som er en forening for private sundhedsvi­rksomheder, maerker man en stigende efterspørg­sel, oplyser direktør Mette Nord, som dog ikke har eksakte tal på stigningen i henvendels­er.

Heller ikke Danske Regioner har fakta på antallet af henvisning­er i 2021, men i Region

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark