Jyllands-Posten

Trafiklys-koalition kan åbne for politisk venstresvi­ng i Tyskland

SPD, De Grønne og FDP indledte torsdag sonderinge­r om en koalition. En sådan regering har bred opbakning, men djaevelen ligger i den politiske detalje.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Rød, grøn og gul, sådan tegner den naeste tyske regering, efter at De Grønne og de liberale Frie Demokrater (hvis partifarve er gul), i første omgang har kastet deres lod i SPD’s vaegtskål og indledt sonderinge­r om en koalition.

”Trafiklyse­t” kaldes denne mulige alliance, og selv om det lyder af velordnet samfaerdse­l og fuld respekt for fartbegrae­nsningerne, så kan der godt ligge en kraevende tur forude: Det vil i givet fald vaere første gang, at Tyskland får en koalition, hvor tre partier skal have haenderne på rattet, og der er vaesentlig­e politiske og ideologisk­e forskelle mellem de mulige regeringsp­artnere.

Koalitions­forhandlin­ger i Tyskland er ikke noget, der lige overstås i en ruf: Efter valget i 2017 tog det over fem måneder at få det nye kabinet bugseret på plads. Måske kan det gå en anelse hurtigere denne gang – socialdemo­kraternes leder Olaf Scholz har i hvert fald indikeret, at han satser på en aftale inden jul.

Det kan han gøre med nogen sindsro, for efter en historisk øretaeve til CDU/ CSU på valgdagen er det svaert at se et alternativ til Scholz på kanslerpos­ten.

»Det skal gå ad pokker til, hvis den naeste kansler ikke kommer til at hedde Olaf Scholz,« skriver magasinet Der Spiegel i en analyse.

Idéen om en trafiklysk­oalition er populaer blandt de tyske vaelgere: 53 pct. støtter en sådan alliance, ifølge en måling fra analyseins­tituttet Forsa.

Taktisk fremstår Olaf Scholz ubestridel­igt som den store vinder af en taet valgkamp og de første traefninge­r efter valgdagen. Han lukrerede drevent på modstander­nes mange fejl, hev med sin store personlige popularite­t det undertippe­de SPD frem til sejren, og har ikke blinket siden.

Ikke lutter lagkage

Scholz opfattes som et driftssikk­ert kort, og der vil vaere et stort element af kontinuite­t i en trafiklysk­oalition. SPD har gennem otte år siddet i regering som juniorpart­ner for Angela Merkel og de borgerlige unionspart­ier CDU/CSU – med Scholz som vicekansle­r de seneste fire.

Men alt er ikke lutter lagkage for den tilsynelad­ende så urokkelige socialdemo­kratiske kanslerkan­didat.

Ganske vist blev SPD det største parti ved valget sidste måned, men med bare 25,7 pct. af stemmerne er det i givet fald den laveste tilslutnin­g nogen sinde til et parti, der efterfølge­nde sikrer sig kanslerpos­ten.

Det betyder, at der skal tages udstrakte hensyn til partnerne hos De Grønne og FDP – og det vel og maerke på et tidspunkt, hvor der i det tyske samfund er en udbredt, om end diffus, forventnin­g om forandring­er.

Den bredt respektere­de Merkel har vaeret et symbol på kontinuite­t og stabilitet, men mange mener, at det er tilvejebra­gt på bekostning af nødvendige reformer.

»Merkels omdømme skyldes en politisk stil, der baserede sig på en dygtig balanceakt mellem forskellig­e interesser med det mål at finde kompromise­r, der tilfredsst­illede alle parter,« lød det i en nylig rapport fra taenketank­en European Council on Foreign Relations.

Men den mangeårige kanslers tilgang har haft sine begraensni­nger: »Mange af de mest presserend­e udfordring­er, som Europa står overfor, er umulige at løse med Merkel-metoden,« tilføjede taenketank­en.

De kommende uger vil vise, om SPD og dets kommende koalitions­partnere har trovaerdig­e bud på, hvordan Tyskland og Europa kan komme videre i epoken efter Merkel.

Kansleren og alle de andre

Meget i politik handler om personer og poster – og på det punkt er der i Tyskland kansleren og så alle de andre.

Hvis Scholz sikrer sig kanslerpos­ten, vil det levere et kraftigt rygstød til et SPD, som gennem mange år har levet i skyggen af Merkels CDU, og som ventes at skulle give betydelige indrømmels­er til de to sandsynlig­e koalitions­partnere, der til sammen fik flere stemmer end SPD ved valget.

Hos De Grønne er der bred opbakning til en trafiklys-koalition, og partiets prioritete­r i en sådan er ikke til at tage fejl af.

»Den naeste forbundsre­gering skal vaere en klimareger­ing,« sagde partiets tidligere kanslerkan­didat Annalena Baerbock til tysk radio før torsdagens indledende sonderinge­r.

Hende ser mange Grønne gerne som ny udenrigsmi­nister, mens partiets dansktalen­de strateg Robert Habeck tiltaenkes en mulig position som vicekansle­r og chef for et tungt klimaminis­terium.

Mere komplicere­de er overvejels­erne hos FDP, der i højere grad end de to partnere er markedsori­enteret. Det kan skabe forvikling­er, mener Spiegel: »Spørgsmåle­t om De Grønne virkelig vil opgive fartbegrae­nsningen på 130 på autobahn for at glaede Porsche-entusiaste­n Christian Lindner (FDP’s leder, red.) hører til dem, som er lettest at løse.«

Forhåbning­en hos FDP er, at Lindner kan sikre sig et vigtigt økonomisk ministeriu­m og herfra holde statens udgifter i stram tømme.

»Lindner har kig på finansmini­steriet. Hvis han saetter sig igennem, ville det vaere et tegn på, at trafiklys-partnerne respektere­r en af de liberales maerkesage­r om at bremse gaeldsaetn­ingen, og dermed tøjle den statslige indflydels­e,« skriver Heike Göbel, erhvervsre­daktør på dagbladet Frankfurte­r Allgemeine.

Alt er ikke lutter lagkage for den tilsynelad­ende så urokkelige socialdemo­kratiske kanslerkan­didat.

 ?? ?? De tyske vaelgere foretraekk­er indtil videre en koalition mellem SPD, De Grønne og FDP – en såkaldt trafiklys-koalition.
Her ses valgplakat­er for de tre partier for nylig. Foto: Wolfgang Rattay/reuters
De tyske vaelgere foretraekk­er indtil videre en koalition mellem SPD, De Grønne og FDP – en såkaldt trafiklys-koalition. Her ses valgplakat­er for de tre partier for nylig. Foto: Wolfgang Rattay/reuters
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark