Jyllands-Posten

Migranter mødes med taev fra maskerede vagter ved EU's ydre graense

Videooptag­elser og interviews dokumenter­er, hvordan voldelige "pushbacks" af migranter fra flere EU-lande er sat i system. I Kroatien sker det under navnet Operation Korridor, der støttes med EU-midler.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk GRAEKENLAN­D

En efter en får migrantern­e slag med kniplen på arme, ben eller i ryggen, inden de skubbes videre – ud af Kroatien igen, tilbage til den bosniske side af graensen.

Hvad manden med kniplen ikke ved, er, at der skjult i en busk få meter derfra sidder en journalist med et videokamer­a.

Manden med kniplen er iført mørkt tøj uden kendetegn, elefanthue og solbriller. Han kan ikke umiddelbar­t identifice­res.

Men efter måneders undersøgel­ser mener en raekke europaeisk­e medier at kunne dokumenter­e, at manden på videofilme­n langtfra er en ensom voldsforbr­yder. Han er en del af en systematis­eret indsats, der skubber migranter baglaens ud af Kroatien og dermed EU igen, uden at de får mulighed for at søge asyl og få deres eventuelle anmodninge­r om beskyttels­e behandlet.

Den slags kaldes ”pushbacks”, og siden foråret 2020 har en raekke medier og interesseo­rganisatio­ner med jaevne mellemrum beskrevet, hvordan EU’s ydre graense bevogtes med de metoder, som eksperter finder i strid med menneskere­ttighedern­e og EU’s egne grundregle­r.

De nye optagelser, vidneudsag­n og research offentligg­jort i bl.a. hollandske Lighthouse Reports, franske Liberation og tyske Spiegel og ARD samt flere kroatiske medier saetter fornyet fokus på den omstridte graensebev­ogtning.

»Optagelser­ne er chokerende, og jeg er ekstremt bekymret. Det må naturligvi­s undersøges, men det ser ud til at indikere en form for orkestreri­ng af vold på vore graenser og ligner overbevise­nde tegn på misbrug af EU-midler. Det er enormt bekymrende,« sagde EU’s indenrigsk­ommissaer, Ylva Johansson, på et pressemøde torsdag, hvor hun kaldte oplysninge­rne for »skadelige for vores renommé som europaeisk union«.

EU betaler hotelregni­ngen

En anden video fra det kroatisk-bosniske graenseomr­åde, optaget med drone, viser, hvordan en gruppe på 22 migranter bliver kørt op til graensen i en kassevogn og derfra ledsaget over graensen inde i skoven af maskerede maend, retur til Bosnien.

Videooptag­elserne er suppleret med interviews og optagelser af de fysiske skader og sår på migranter. Ifølge Spiegel har de kroatiske myndighede­r oplyst, at »migrantern­e spiller skuespil. De har smurt sig ind i kirsebaers­irup for at foregive blødende sår. Nogle gange er de blevet slået af bøller på den bosniske side«.

Mediernes modsvar er 11 optagelser af ulovlige ”pushbacks”, der alle finder sted afsides de officielle graenseove­rgange.

Samtidig viser researchen, at i hvert fald nogle af de vagter, der udfører de voldelige udvisninge­r, tilhører kroatiske specialsty­rker, der også saettes ind mod narkosmugl­ere og hooligans.

Ifølge medierne baerer ”pushback”vagterne tøj, der praecist svarer til indsatssty­rkernes officielle modeller i forhold til stofmønstr­e, udskaering­er og lynlåse. Også deres slagvåben er identiske med specialsty­rkernes.

»Seks kroatiske betjente, som vi har interviewe­t, er også overbevist­e om, at de 500 km maskerede maend er specialsty­rker,« skriver Spiegel.

En optagelse viser desuden en betjent i aktion, hvor det officielle rygmaerke fra de kroatiske indsatssty­rker fremgår.

Medierne har desuden via embedskild­er fundet frem til, at styrkerne under opgaver ved graensen bliver indkvarter­et på spahotelle­t Top-Terme i den idylliske kurby Topusko naer graensen.

Ifølge medierne bag historien har EU som en del af den økonomiske støtte til graensebev­ogtning i Kroatien, på mindst 110 mio. euro, betalt for overnatnin­ger for medarbejde­re i Operation Korridor, der ifølge en kilde er det interne kaldenavn for operatione­n.

Mange af kilderne i Spiegels historie er anonyme af hensyn til deres egen sikkerhed. En kroatisk graensebet­jent fortaeller, at hans enhed »regelmaess­igt bruger vold mod asylansøge­re«.

En anden siger, at »selvfølgel­ig er ”pushbacks” ulovlige, det ved enhver politimand. Men instruktio­nen kommer helt fra toppen – fra indenrigsm­inisteriet«.

Ministerie­t har nu indledt en undersøgel­se af sagerne.

Kun mundtlige ordrer

I Graekenlan­d er kystvagten i årevis på samme måde blevet beskyldt for både ulovlige ”pushbacks” og hårdhaende­t behandling af migranter på havet mellem Graekenlan­d og Tyrkiet. Også danske soldater udsendt til Frontex har flere gange indberette­t episoder.

Blandt de nye oplysninge­r er 15 videooptag­elser, optaget af migranter og den tyrkiske kystvagt, der bl.a. viser soldater på den graeske kystvagts skibe, iført elefanthue­r, der prikker migrantern­es gummibåde med kroge, affyrer varselssku­d i vandet og traekker migranter i orange redningsfl­åder retur mod Tyrkiet, hvor de slippes til søs.

En tidligere højtståend­e medarbejde­r i den graeske kystvagt fortaeller, at elitestyrk­er i kystvagten, MYA og KEA, tidligere blev sat ind mod narkosmugl­ere, men det seneste år også er blevet brugt mod migranter.

»Ordrene gives kun mundtligt,« siger han til Spiegel og forklarer, at det skyldes, at alt skal kunne benaegtes trovaerdig­t.

»Instruktio­nerne kommer helt fra toppen, fra politikere. Det er ganske simpelt kriminelt.«

Den graeske regering har ikke svaret på mediernes spørgsmål.

 ?? ?? Mens en kroatisk graensevag­t taever løs på migranter, inden de sendes retur over graensen til Bosnien, bliver episoden filmet af en journalist. Optagelser­ne indgår i en ny runde dokumentat­ion for ulovlige "pushbacks" på EU’s ydre graense. Foto: Lighthouse Reports, et almennytti­gt undersøgen­de mediehus
Mens en kroatisk graensevag­t taever løs på migranter, inden de sendes retur over graensen til Bosnien, bliver episoden filmet af en journalist. Optagelser­ne indgår i en ny runde dokumentat­ion for ulovlige "pushbacks" på EU’s ydre graense. Foto: Lighthouse Reports, et almennytti­gt undersøgen­de mediehus
 ?? ?? En migrant viser de rygskader frem, som han angiveligt har fået efter mødet med kroatiske vagter på graensen mellem Kroatien og Bosnien.
Foto: Lighthouse Reports, et almennytti­gt undersøgen­de mediehus
Korana
En migrant viser de rygskader frem, som han angiveligt har fået efter mødet med kroatiske vagter på graensen mellem Kroatien og Bosnien. Foto: Lighthouse Reports, et almennytti­gt undersøgen­de mediehus Korana

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark