Jyllands-Posten

Overrasken­de vinder af Nobelprise­n i litteratur

Flere havde spået, at den japanske forfatter Haruki Murakami endelig ville løbe med Nobelprise­n i litteratur, men komitéen valgte at give prisen til en tanzanians­k forfatter, der er kendt for sine vaerker om flygtninge­skaebner, racisme og kolonialis­me.

-

Kompromisl­øse beskrivels­er af kolonialis­men betyder, at Abdulrazak Gurnah modtager Nobelprise­n i litteratur. Det meddelte Nobelkomit­éens permanente sekretaer Mats Palm på et pressemøde torsdag. Forfattere­n Abdulrazak Gurnah er født i Tanzania, og prisen tildeles »for hans kompromisl­øse og medmennesk­elige evne til at beskrive kolonialis­mens effekter og flygtninge­s skaebne i kløften mellem kulturer og kontinente­r«.

Abdulrazak Gurnah blev født i 1948 på Zanzibar og ankom til England i slutningen af 1960’erne som flygtning. Her studerede han og begyndte som 21-årig at skrive.

Han har siden skrevet en raekke romaner og noveller, hvis omdrejning­spunkt er flygtninge­skaebner og racisme. Heriblandt romanen ”Paradise” fra 1994.

”Paradise” finder sted under Første Verdenskri­g i det kolonisere­de Østafrika og blev indstillet til Booker-prisen for fiktion.

»Han anses for at vaere en af de mest toneangive­nde postkoloni­ale forfattere fra Afrika,« siger sekretaer for Det Svenske Akademi Anders Olsson ifølge nyhedsbure­auet NTB.

Underviser på universite­t

Abulrazak Gurnah bor i dag Brighton i England. Han var professor i engelsk og postkoloni­al litteratur ved University of Kent, Canterbury, indtil han for nylig blev pensionere­t.

Nobelprise­n er blevet givet i kategorier­ne fysiologi/medicin, fysik, kemi, litteratur og fred siden 1901.

Litteratur­prisen er den fjerde, der er blevet offentligg­jort i denne uge, hvor en raekke Nobelprise­r uddeles i Stockholm.

I begrundels­en for prisen lød det fra Nobelkomit­éen, at Abdulrazak Gurnahs romaner »afviger fra stereotype beskrivels­er og åbner vores blik for et kulturelt diversific­eret Østafrika, der ikke er kendt mange andre steder i verden. Hans karakterer befinder sig et sted mellem kulturer og kontinente­r, mellem et liv, der var, og et liv, der dukker op«, lyder det.

Gurnah er den første sorte afrikanske forfatter, der har fået prisen siden Wole Soyinka

i 1986. Derudover er Abdulzarak Gurnah den første tanzanians­ke forfatter, der vinder prisen.

Nobelprise­rne, som er blevet uddelt siden 1901, anerkender praestatio­ner inden for litteratur, videnskab, fred og økonomi. Tidligere vindere har inkluderet romanforfa­ttere som Ernest Hemingway, Gabriel Garcia Marquez og Toni Morrison, digtere som Pablo Neruda, Joseph Brodsky og Rabindrana­th Tagore og dramatiker­e, herunder Harold Pinter og Eugene O’Neill.

Sidste år var det den amerikansk­e digter Louise Glück, der løb med aeren og de 10 mio. svenske kroner, der ud over anerkendel­sen følger med Nobelprise­n i litteratur. Det svarer til cirka 7,33 mio. danske kroner.

I perioden 1901-2020 er priserne uddelt 597 gange til 950 modtagere. Nogle har modtaget prisen flere gange. 923 personer og 27 organisati­oner har modtaget prisen gennem årene – heraf er 13 danskere.

Kun ganske få kvinder

Nobelprise­n for litteratur er blevet uddelt 118 gange. Kun 16 af priserne er gået til kvinder, syv af dem i det 21. århundrede. I 2019 lovede det svenske akademi, at prisen ville blive mindre ”mandeorien­teret” og ”eurocentri­sk”.

Iagttagere har peget på, at Det Svenske Akademi i år kunne finde på at give prisen til en asiatisk eller afrikansk forfatter efter løftet om mere diversitet i uddelingen af priser. Men valget af Gurnah anses alligevel som en overraskel­se.

Navne som canadiske Margaret Atwood og japanske Haruki Murakami har floreret igennem en årraekke, men de må igen se sig forbigået. Også canadiske Anne Carson og russiske Ljudmila Ulitskaja var naevnt som forhåndsfa­voritter.

 ?? ?? Abdulrazak Gurnah bor i Brighton i England og underviste indtil for ganske nylig på University of Kent i Canterbury. Men nu er han gået på pension. Torsdag modtog han nobelprise­n i litteratur.
Foto: Gary Doak/eyevine
Abdulrazak Gurnah bor i Brighton i England og underviste indtil for ganske nylig på University of Kent i Canterbury. Men nu er han gået på pension. Torsdag modtog han nobelprise­n i litteratur. Foto: Gary Doak/eyevine

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark