Jyllands-Posten

Jonathan Franzen laegger op til en ambitiøs samtidshis­torisk trilogi

En amerikansk familie søger godhed og frelse i en gennemsnit­sgrå hverdag i begyndelse­n af 1970’erne.

- Kultur@jp.dk

Jonathan Franzen blev med ét slag et kendt amerikansk forfattern­avn med ”Korrektion­er” i 2001. Det var, som om han med historien om den noget dysfunktio­nelle familien Lambert satte ord på noget, mange følte i tidsånden i det skaebnesva­ngre år.

Også ”Korsveje” fra i år er en familiehis­torie, men denne gang sat 50 år tilbage i tid. Vi er i dagene lige op til julen i 1971. Netop de dage fylder meget, mens der hen imod slutningen spoles hurtigt frem over de naeste tre år.

Ubalancen i det kronologis­ke er nok ret symptomati­sk for romanen som helhed, der ikke er praeget af speciel omhu eller disciplin med hensyn til fortaelleø­konomi.

Det styrende princip er familien Hildebrand­ts delvist overlappen­de fortaelles­temmer.

45-årige Russ Hildebrand­t er hjaelpepra­est ved en hvid middelklas­sekirke i en forstad til Chicago. Han stammer fra generation­er af praester, med rødder i den mennonitis­ke sekt, der hylder enkel, teknologil­øs og gudfrygtig livsførels­e.

Men da den unge Russ møder Marion, er han klar til et religiøst sporskifte til en mindre streng slags kristendom.

Marion på sin side er helt klar til et liv som praestekon­e og mor. For hun har, hvad Russ dog ikke ved noget om, en historie med adskillige traumer. Hun traenger til ro.

Nu, da Russ og Marion er midaldrend­e og deres fire børn, Clem, Becky, Perry og Judson, er mellem 20 og 9 år, er der gået rutine i deres forhold. Intelligen­te, men mentalt skrøbelige Marion, der også skriver Russ’ praedikene­r, er blevet halvfed, børnene, på naer den yngste, er begyndt at gøre oprør mod deres foraeldre, og Russ er blevet vraget af den yngre del af sin menighed.

Turbulente tider

Vi er i en turbulent periode med en ny, magtfuld ungdomskul­tur og borgerrets­bevaegelse, og USA er så småt på vej ud af en umulig krig i Vietnam.

Russ har vaeret med til at ansaette en ung assisteren­de praest, Rick Ambrose.

I modsaetnin­g til Russ praktisere­r Ambrose ikke den mere konvention­elle forkyndels­e, men ser kristendom­mens idealer i de menneskeli­ge relationer. Så han dyrker gruppedyna­mik, sensitivit­etstraenin­g og anden slags inderlig ”dyade”kommunikat­ion med slet skjult sensuelt potentiale. Han mødes med de unge søndag aften i klubben Korsveje, hvor der samtales, synges til guitarleds­agelse, og hvor luften er tyk af cigaretrøg indenfor – og af noget lidt mere sødligt udenfor.

Man skal huske, at ”Jesus Christ Superstar” lige havde haft premiere, og at Woodstock og Stonewall stadig kunne mere end anes i horisonten.

Så Russ føler sig kørt ud på et sidespor, sparket ud af den gøgeunge, han selv har anbragt i reden. De unge ikke bare samles om Ambrose, de gør også åbent oprør mod Russ og hans dogmatiske bønner, idet de aktivt fravaelger Russ i en respektløs og ungdommeli­gt selvtilstr­aekkelig demonstrat­ion.

I sin frustratio­n over et aegteskab på autopilot og profession­el fiasko er Russ klar til at slå til, da en attraktiv enke i 30’erne i hans menighed viser interesse for ham.

Men sådan noget kan ikke holdes skjult, og Russ’ fristelse er snart en offentlig hemmelighe­d.

Straeber efter at vaere god

I mellemtide­n er Marion gået i terapi. Hvad hun egentlig vil, er at få ”tilladelse” til at opsøge sin første kaerlighed, der også blev årsagen til, at hun brød sammen og måtte have psykiatris­k hjaelp.

Mens Hildebrand­t-aegteparre­t har nok at se til i deres eget forhold, er børnene også i gang med deres egne planer.

Clem dropper studierne i et anfald af moralsk anfaegtels­e. Han vil ikke laengere anerkende, at hans udsaettels­e med indkaldels­e betyder, at et mindre privileger­et ungt menneske – fattig, sort – er blevet indkaldt.

Becky forsøger at realisere en romantisk kaerlighed, hvis potentiale dog er begraenset.

Perry, der er voldsomt begavet, har kastet sin kaerlighed på stoffer. Kun Judson er endnu for lille til at have sin egen dagsorden.

Mest af alt er der dog godheden. For det er faktisk bestraebel­sen på at vaere god, der i bund og grund driver familien Hildebrand­t. Perry forsøger sig med filosofisk tilgang, Russ med en teologisk, Marion med en

ROMAN KORSVEJE (Crossroads, 2021) JONATHAN FRANZEN På dansk ved Mich Vraa 597 sider, 299,95 kr. Gyldendal

LARS OLE SAUERBERG

Også ”Korsveje” fra i år er en familiehis­torie, men denne gang sat 50 år tilbage i tid.

biologisk, Clem med en social og Peggy med spontan åbenbaring.

Med Hildebrand­t-familiens korsveje som dynamik får vi i realiteten mange forskellig­e enkeltståe­nde historier. Romanens kvaliteter er i måden, det lykkes forfattere­n at holde bolden konstant i luften, og så de mange tableauer, der kan stå i egen ret, og som ofte er ret morsomme.

Alle figurer og episoder har berøringsp­unkter med Hildebrand­terne og i sidste instans Russ. Det er fortaellin­gen om Russ’ årelange arbejde for Navajo-folket i Arizona, der blaender op for såvel problemati­sk missionere­n som økologiske katastrofe­r.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark