Jyllands-Posten

Kendt engelsk fårehyrde er tilbage med en fortaellin­g om

Ny medrivende – og baeredygti­g – beretning fra en britisk bondegård af forfattere­n til ”Fårehyrden­s dagbog”.

- VORES FAELLES ARV CHRISTIAN MØGELTOFT kultur@jp.dk

”Vores faelles arv – En bondes fortaellin­g” er en af de sjaeldne bøger, der giver én lyst til at omfavne det naermeste trae, tale indfølt med en regnorm og råbe sin kaerlighed ud til den grønne natur.

Og måske vigtigere endnu: Efter endt laesning får man en uimodståel­ig trang til fremover kun at købe de grøntsager, den maelk og det kød, som produceres med respekt for miljø og klima.

Aldrig, aldrig mere masseprodu­cerede, billige fødevarer.

James Rebanks er bonde og fåreavler i det bjerg- og vandrige Lake District i det nordvestli­ge England. Hans første bog, ”Fårehyrden­s dagbog”, tog en halv verden med storm ved at give et enestående og kaerligt indblik i det daglige liv med får og hunde, natur og kultur. På mange måder er ”Fårehyrden­s dagbog” mere spaendende end nogen thriller, mere rørende end nogen kaerlighed­sroman.

Kaerlighed­en går igen i

James Rebanks’ nye bog, der ligesom forgaenger­en er blevet en bestseller i mange lande. Kaerlighed­en til naturen på ejendommen, til hans får og køer – men så sandelig også til de vilde slørugler, regnspover, bogfinker, baevere og biller – til børn og naboer, til traditione­r og til en naensom fornyelse.

Braegende gimmerlam

Denne anmelder kan knap se forskel på en møggreb og en mejetaersk­er, men blev alligevel suget ind i den let nørdede fortaellin­g om

Rebanks-familiens landboliv over tre generation­er. Jeg interesser­er mig dybest set ikke for braegende gimmerlam, men er nu stolt af at vide mere om ormekure end alle, jeg kender.

Ikke alene er James Rebanks en blaendende fortaeller. Han er også dygtig til at disponere sit stof. Bogen er delt op i tre afsnit – Nostalgi, Fremskridt, Utopi – og følger henholdsvi­s hans farfars, hans fars og hans egne måde at drive landbrug på.

Uhyre medrivende starter vi ombord på farfarens traktor, der er ved at pløje en stenet mark med skyer af regnormssu­ltne haettemåge­r efter sig, »som var vi en lille fiskekutte­r langt ude på havet«. Farfaren driver et blandingsl­andbrug med vekseldrif­t (flere slags dyr og afgrøder, skiftende brug af markerne), hvilket tilsiger mangfoldig­hed, sunde jorder og dyr, men også umenneskel­igt hårdt arbejde og elendig økonomi.

I afsnittet om faren er fremskridt­et nået til dalen. Kunstgødni­ng, sprøjtegif­te, ensilage som dyrefoder i

ESSAY

JAMES REBANKS Oversat af Julie Wammen 272 sider, 249,95 kr. Strandberg Publishing

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark