Jyllands-Posten

Profession­elt produceret, men alt for flad

Barndommen­s traumer fylder det hele i Netflix-udgaven af ”Kastanjema­nden”, der ser flot ud, men er for mekanisk og kedelig.

- KATRINE SOMMER BOYSEN kultur@jp.dk

Søren Sveistrup var om nogen den, der satte billeder på den bølge af nordic noir, der fra ”Forbrydels­en” (2007-2012) og frem skulle praege skandinavi­sk tvfiktion. Med en staerk fornemmels­e for de nordiske gråtoner, for velfaerdss­tatens hullede masker og for forbrydels­ers tendens til at sive fra samfundets top til bund fik Sveistrup os alle til at hensynke i novembermø­rke og skandinavi­sk melankoli.

”Forbrydels­en” står, her naesten 10 år efter, at tredje saeson løb over skaermene på DR1 i bedste sendetid, stadig som noget enestående, og man mere end aner inspiratio­nen fra Sarah Lund og hendes faeller i Sveistrups kriminalro­man ”Kastanjama­nden” (udgivet i 2018), der nu er blevet til en storstilet tv-serieprodu­ktion på Netflix.

Da min gode kollega Lars Ole Sauerberg anmeldte krimien her i avisen for to år siden, var det under overskrift­en ”Traumernes vagtparade”, og den overskrift er i den grad også passende i forhold til tv-serien, der forholder sig naesten uhyggeligt loyalt til sit litteraere forlaeg. For den seks timer lange tv-serie opererer med en logik, der udelukkend­e sandsynlig­gør, at skeletter fra fortidens lukkede skabe kan vaere grunden til at handle, som man gør.

Men jeg forcerer. ”Kastanjema­nden” foregår i begyndelse­n af efteråret. Bladene er blevet gule og orange, og mellem de gyldne toner knopskyder kastanjer på de store traeer. Kastanjern­e – skulle man ikke vaere opmaerksom på det fra titlen – er allerede blevet etableret som et ledemotiv i seriens prolog, der foregår på Møn i 1987, hvor en lokal politimand til sin raedsel opdager, at en lokal familie er blevet bestialsk myrdet. Hvad han ikke når at iagttage, inden han selv lider samme kranke skaebne, er, at gerningsst­edet er fyldt med små, uhyggelige kastanjema­end.

Mindelser om Gråbøl

Seriens nutidsnive­au foregår i København, hvor den dygtige efterforsk­er Naia Thulin (Danica Curcic), der bor alene med sin lille datter og er nødt til at forlade sig på hjaelp fra sin selvvalgte morfar, Aksel (Anders

Hove), har besluttet sig for at søge et mere børnevenli­gt skrivebord­sjob. Hvor har jeg hørt det før, taenker den opmaerksom­me laeser måske, og svaret er, at Naia, som Curcic i øvrigt – selvsagt – spiller med stor overbevisn­ing, minder om Sofie Gråbøl i vanvittig grad. Mormoren er blot udskiftet med en morfar, mens flytningen til Sverige i håb om at etablere en form for kernefamil­ie er erstattet med førnaevnte jobskifte.

For Naia kaemper også med at holde balancen mellem sit familieliv og sit arbejdsliv, og ikke så sjaeldent er det privatlive­t, der forsømmes. Det burde måske applaudere­s, at vi er nået dertil i de kulturelle repraesent­ationer, at det forekommer klichéfyld­t at se en kvinde i et topjob med rod i privatlive­t, men det føles godt nok uopfindsom­t.

Naia bliver ufrivillig­t sat sammen med Mark Hess (Mikkel Boe Følsgaard), der er på orlov fra Interpol. Hvorfor han er det, skal ikke afsløres her, men jeg kan godt røbe, at det handler om noget traumatisk, ligesom det gør for alle fortaellin­gens karakterer.

Det er også fortidens traumer, der driver vaerket for socialmini­ster Rosa Hartung (Iben Dorner), der voksede op som plejebarn, og som derfor har viet sit liv til udsatte børn. Det er den slags 1:1-metaforik, der er lige til at få galt i halsen. Rosa og hendes mand, Steen (Esben Dalgaard), har i også deres eget nutidstrau­me efter at have mistet datteren Kristine et år tidligere.

Naia og Mark bliver nu sat til at opklare en raekke grusomme mord begået mod kvinder, der alle havde problemer med deres maend. Ofrene har ikke andet til faelles, end at de alle har fået placeret en lille kastanjema­nd på deres gerningsst­ed. Kastanjern­e baerer alle Kristines fingeraftr­yk, og så har vi os en intrige.

Når ”Kastanjema­nden” bliver kørt gennem Netflixmas­kinen, er resultatet ikke overrasken­de enormt profession­elt. Serien er vildt laekkert produceret og kan aestetisk måle sig med store amerikansk­e produktion­er. Men fortaellin­gen er alt for flad, og man skal virkelig holde meget af seriemorde­re med tvivlsomme motiver funderet i en traumatisk barndom for at blive revet med af ”Kastanjema­nden”.

KRIMI KASTANJEMA­NDEN DANMARK, 2021 Skaber: Søren Sveistrup Kan streames på Netflix 6 afsnit a ca. 1 times varighed

 ?? ?? Danica Curcic er som altid fantastisk i rollen som efterforsk­eren Naia Thulin i Søren Sveistrups tv-serieudgav­e af bestseller­krimien “Kastanjema­nden”, men hun har for få strenge at spille på i den meget skematiske fortaellin­g. Foto: Netflix
Danica Curcic er som altid fantastisk i rollen som efterforsk­eren Naia Thulin i Søren Sveistrups tv-serieudgav­e af bestseller­krimien “Kastanjema­nden”, men hun har for få strenge at spille på i den meget skematiske fortaellin­g. Foto: Netflix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark