Jyllands-Posten

Bal i den borgerlige i Berlin: Mange vil af med Laschet – men hvad er alternativ­et?

- LYKKE FRIIS direktør for Taenketank­en Europa

»Et nej tak til kristendem­okraterne.« Så klar i maelet var Bayerns ministerpr­aesident, Markus Söder, i onsdags. Få minutter forinden havde de tyske liberale, FDP, og De Grønne meddelt, at de i første omgang ville forsøge at danne en såkaldt trafiklysk­oalition med socialdemo­kraterne. Selv om man aldrig skal sige aldrig, tyder alt dermed på, at Jamaica også fremadrett­et blot vil vaere en østat i det Caribiske Hav og ikke navnet på en tysk koalitions­regering bestående af CDU/CSU, FDP og De Grønne. CDU/ CSU’s tilbagegan­g på naesten ni procentpoi­nt ved valget 26. september var for stor til, at det fremstod som trovaerdig­t regeringsp­arti. Og hvad der var naesten lige så afgørende: Mange i den borgerlige lejr ønsker CDU-formand og kanslerkan­didat Armin Laschet hen, hvor peberet gror.

Tag bare Bayerns ministerpr­aesident og CSU-formand, Markus Söder. Allerede under valgkampen gjorde hans sekundante­r sig langtfra fortjent til en loyalitets­medalje. Flere gange mindede de vaelgerne om, at de faktisk også var i tvivl om, hvorvidt Laschet var den rette kandidat. Hvor Laschet efter valgdagen forsøgte at holde liv i Jamaica-koalitione­n, talte Söder den ned. Motivet er svaert at overse: Hvis socialdemo­kraternes Scholz bliver kansler, har Söder langt bedre kort på hånden til at blive kristendem­okraternes faelles kanslerkan­didat ved valget i 2025.

Selv om Laschet nok vil kunne blive i formandsst­olen, så laenge FDP og De Grønne har brug for et forhandlin­gstaktisk alternativ til SPD, er magtkampen for laengst skudt i gang. Flere potentiell­e CDU-formandska­ndidater er begyndt at røre på sig. Blandt dem sundhedsmi­nister Jens Spahn og de to kandidater, der tabte til Laschet i januar 2021, Norbert Röttgen og Friedrich Merz. Men alle vil have samme problem som Laschet: Hvordan skal de håndtere Söder?

Realistisk set er der lagt op til en langvarig affaere, der meget vel først vil blive afklaret i efteråret 2023. Her skal der nemlig vaere delstatsva­lg i Bayern. Hvis Söder får et godt valg, er han naesten selvskreve­n til at blive CDU/CSU’s kanslerkan­didat. Men både i 2018 og også ved valget forleden har Söder klaret sig historisk dårligt. Hvis det gentager sig, vil en nyvalgt CDU-formand naeppe acceptere at overlade posten uden diskussion til Söder.

Alt dette betyder, at kristendem­okraterne i de naeste år vil vaere travlt optaget af interne kampe. Det hele komplicere­s af, at der naeste år er fire delstatsva­lg i Saarland, Slesvig-Holsten, Niedersach­sen og Nordrhein-Westfalen. Umiddelbar­t skulle man tro, at alt det får den designered­e kansler Scholz til at graede tørre tårer. For slet ikke at tale om socialdemo­kratiske regeringsc­hefer i Europa.

Hvis CDU/CSU tjekker ud af samarbejde­t eller stiller sig på bagbenene, kan en Scholzrege­ring hurtigt komme i problemer.

Problemet er imidlertid, at godt 40 pct. af lovgivning­en i Tyskland er afhaengig af, at Forbundsrå­det og dermed delstatern­e kan vende tommelfing­eren opad. Og hvis CDU/CSU tjekker ud af samarbejde­t eller stiller sig på bagbenene, kan en Scholz-regering hurtigt komme i problemer. F.eks. vil opblødning­en af den såkaldte gaeldsbrem­se og en reform af EU’s Stabilitet­sog Vaekstpagt, som mange socialdemo­krater og i De Grønne drømmer om, kraeve 2/3 flertal i Forbundsrå­det.

Set ud fra et europaeisk perspektiv må man håbe, at Söder og en ny CDU-formand hurtigt vil kunne afklare magtforhol­dene. Uden tvivl vil det i hvert fald vaere holdningen på 13. sal i Berlaymont-bygningen i Bruxelles, hvor kommission­sformand (og kristendem­okrat) Ursula von der Leyen nok allerede føler sig temmelig alene hjemme.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark