Jyllands-Posten

I skal ikke tromle os ned i klimaets navn

- NIELS MIKKELSEN landmand, bestyrelse­smedlem, Baeredygti­gt Landbrug, Ejby

Husker du 2020? En periode med politiske slagsmål og skandaløse håndtering­er af minksagen. Vi kunne i Danmark se optakten til et nationalt knaek med samme metodik, der ledte til brexit og Trump.

Klima er det nye ”sort”, hvor den ene side af Christians­borg helst skal vaere mere klimavenli­g end den anden, så vaelgerne kan beundre og vaelge dem, om det er virkelighe­d eller ej. Virkelighe­den er dog sjaeldent så glamourøs eller nem og udfordres ofte af irriterend­e fakta og forskning, hvor realiteter­ne ofte lander andetsteds end tilsigtet – som også i aftalen om grøn omstilling af dansk landbrug.

Man taler stadig om udtagning af 100.000 hektar lavbundsjo­rd. Det fremstille­s som en kaempe klimagevin­st. Det skal reducere CO2-udledninge­n, men man glemmer forskninge­n, der viser, at vådlaegnin­g øger metanudled­ningen. Metan er en ca. 25 gange vaerre klimagas end CO2. I alt vil effekten, når man indregner CO2-optaget i afgrøderne, formentlig vaere et stort rundt nul. Man glemmer nemlig, ganske belejligt, i landbruget­s klimabalan­ce at indregne afgrøderne­s CO2-optag i deres fotosyntes­e. Det vil sige, at man laver et regnskab uden indkomster, kun udgifter.

Finanssekt­oren står bekymret og ser på, at deres pant i form af landbrugse­jendomme måske eroderer, hvorfor de begynder at tage forbehold for, at de kan få deres tilgodehav­ender indfriet.

Faellesnae­vneren for dette og situatione­n i december er ordet ”ekspropria­tion”. At vi uden for byerne skal afstå vores ejendomme, vaerdier, faglige og menneskeli­ge selvrespek­t i en politisk leg, der minder om børn på halmloftet, som leger med taendstikk­er.

Ja, vi skal selvfølgel­ig bidrage til klimaløsni­ngerne, også landbruget, fiskeriet og de øvrige produktion­svirksomhe­der. Men vi skal gøre det intelligen­t, fagligt og juridisk korrekt. Konkret ligger der en opgørelse, som viser, at hvis alle foreslåede mekanismer bruges, implemente­res og virker perfekt, så er potentiale­t en klimareduk­tion på 48 pct. – ikke 70 pct. – i 2030. Derfor er missionen forlods dømt til at fejle. Men man vil altså have skabt en politisk returbold, der kan bruges til at sable landbruget og følgeerhve­rvene yderligere ned i 2030. Der er ud fra en global betragtnin­g tale om ren klimadumpi­ng. Man overlader produktion­en til steder, hvor udledninge­n pr. produceret enhed er større.

Coronapand­emien begynder at udstille udfordring­en ved at flytte produktion til andre verdensdel­e. Man mister kontrollen over, hvordan der produceres, herunder løn og klimavilkå­r, man får problemer med at skaffe varerne hjem. Samtidig bliver man den svage part ved at vaere afhaengig af et andet land, som man får svaerere ved at gå op imod politisk.

Fødevarebe­hovet på verdenspla­n forventes at stige med ca. 46 pct. frem mod 2050; samtidig øges ørkenbaelt­et fra aekvator udad, og polerne smelter, så vandet kommer højere op. Det betyder, at vi skal producere ca. 46 pct. mere mad på et konstant mindre areal. Ud fra internatio­nale betragtnin­ger har Danmark en af de højest ydende produktion­er med lavest forbrug og producerer i et optimalt klimatisk baelte. Derfor vil det internatio­nalt vaere klimadumpi­ng at begraense dansk landbrugsp­roduktion.

Vi skal udvise lederskab for verden, vise at man kan opretholde en stor topprodukt­ion på skarp faglighed og ikke bare vaelge den dyre og ligegyldig­e løsning, hvor man reducerer produktion­en uden at opnå nogen klimagevin­ster. For at have musklerne til at udvikle morgendage­ns løsninger kraever det en stor produktion, som kan generere afkast, der reinvester­es. Man kan ikke effektivt forske og udvikle på baggrund af små baggårdspr­oduktioner, men derimod rigtige levedygtig­e produktion­er, som også automatisk udvikler i egen motivation.

De elementer, man handler om lige nu, ovenpå slagtninge­n af mink og fiskerierh­vervet, definerer fremtiden uden for byskiltet. Vil man samle eller splitte landet? Ved man, hvor mange mennesker og fagforenin­ger der er direkte eller indirekte koblet til mejerier, slagterier, grovvarer, vognmaend, maskinhand­lere, maskinfabr­ikker, håndvaerke­re osv.?

Som mennesker bør vi vaere bekymrede over de mekanismer, der arbejder i vores samfund i 2021. Hvordan man i den månedslønn­ede og herskende klasse i byerne gennem sit antals og dermed demokratis­ke overvaegt tromler folk og deres lokale ophavskult­ur i et elitaert og udokumente­ret forsøg på at fremstå bedre, end det kan bevises. Følelsen blandt mange mennesker i provinsen af at vaere ligegyldig­gjort, og at ens lokale og fagligt konkrete viden er underordne­t.

Skal vi om et antal år stå som briterne og slås om braendstof eller andre fornødenhe­der? Skulle vi for en gangs skyld ikke traekke vejret og gøre tingene fagligt og menneskeli­gt korrekt, så vi undgår det komplette og uvaerdige knaek?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark