Jyllands-Posten

Demokratie­ts vagthunde har ømme poter

Mediechefe­rne er vrede, efter at Mette Frederikse­n har kritiseret medierne for ikke at bidrage positivt til demokratie­t med deres måde at udøve magtkritik på. Men har hun en pointe?

- MICHAEL BÖSS forfatter, lektor emeritus ved Aarhus Universite­t, Holstebro

Den 6. juni 2020, dagen efter grundlovsd­ag, havde chefredakt­ionen på Berlingske placeret en helsidesan­nonce på bladets bagside.

Annoncen bestod af et fotografi af en solopgang over Christians­borg set fra Frederiksh­olms Kanal. På fotografie­t var der indlagt to tekster. Øverst og med størst skrift stod der: »Det er os borgere, der skal passe på demokratie­t – sammen«.

Nederst lød det med mindre skrift: »Vi danskere har vist, at vi kan vaere borgere hver for sig.

Snart venter et nyt Danmark, der kraever, at vi er positive, oplyste og kritiske borgere sammen«.

Reklamen forekom ukontrover­siel og selvfølgel­ig. For naturligvi­s er det borgernes pligt at vaerne om folkestyre­t. Men den var også problemati­sk. For det ”vi”, der talte, var naturligvi­s på ingen måde den danske befolkning. Det var Berlingske­s chefredakt­ion, som talte på den danske befolkning­s vegne.

Den var vendt mod en regering, som redaktione­n gennem de seneste måneder gang på gang havde beskyldt for ”magtfuldko­mmenhed”. Annoncen var således et udtryk for ”magtkritik”, men også en bestemt politisk holdning til, hvordan coronakris­en skulle håndteres.

Mange publiciste­r og journalist­er anser det for pressens vigtigste rolle i et demokrati at udøve magtkritik. Det er dog noget andet end det, der tidligere blev kaldt for ”kritisk journalist­ik”.

Kritisk journalist­ik er det modsatte af ”mikrofonho­lderi”, mens magtkritik antyder, at magtudøvel­se generelt er af det onde. I selve begrebet ligger der således en politisk holdning. Men hvad vaerre er: Ved at gøre magtkritik til sit højeste formål svigter pressen i virkelighe­den demokratie­t. Det vil jeg forklare i det følgende.

Der foregår for tiden en heftig debat om tre taler, som statsminis­ter Mette Frederikse­n har holdt i løbet af de sidste to måneder. I talerne har hun i generelle vendinger kritiseret medierne for ikke at bidrage på nogen konstrukti­v måde til demokratie­t. I den tale, hun holdt på Socialdemo­kratiets kongres den

18. september, sagde hun bl.a.: »Hvad er mediernes rolle i dag? Hvordan bidrager de bedst muligt til dannelse? Til nysgerrigh­ed? Til at udvikle vores demokrati? Til at facilitere en offentlig samtale mellem oplyste mennesker? Hvordan sikrer vi proportion­alitet i mediedaekn­ingen?«.

Talerne har vakt skarpe reaktioner fra chefredakt­ionerne. Christian Jensen fra Politiken skrev i en klumme, at Mette Frederikse­n havde »klemt en lumpen mediekriti­k ud mellem sidebenene«.

Ekstra Bladets Henrik Qvortrup udtalte den 1/10 i Berlingske, at statsminis­teren var i faerd med at »fjendtligg­øre« pressen. Og fra Pilestraed­e udtalte Tom Jensen i forbindels­e med beskikkels­en af Lea Korsgaard – fra Zetland – som ny formand for Danmarks Medie og Journalist­højskole, at regeringen arbejdede med »at så mistillid til medierne generelt«. Også Informatio­ns Rune Lykkeberg rettede en hård kritik mod statsminis­teren.

Set udefra har det vaeret slående at se, hvor begraenset evne lederne af de såkaldte kritiske medier har til selv at forholde sig til kritik. ”Demokratie­ts vagthunde”, som de anser sig selv for at vaere, har åbenbart ømme poter, man ikke må traede på. Og hvis man drister sig til det, kan man risikere at blive beskyldt for at gå ind for censur. Forudsaetn­ingerne for en frugtbar debat om mediernes betydning for folkestyre­t forekommer således i udgangspun­ktet begraensed­e.

Alligevel findes der en høj grad af forståelse for Mette Frederikse­ns kritik uden for Socialdemo­kratiets og regeringen­s egne raekker. Således har Venstres medieordfø­rer, Jan E. Jørgensen, udtalt, at der er sket »en udvikling i de traditione­lle medier, som peger på mere procesog personstof – og mindre substans. Hvad betyder konkret politik egentlig for den enkelte? Det bliver der ikke fokuseret meget på«. Andre borgerlige politikere har den samme opfattelse og efterlyser en mere meningsful­d politisk journalist­ik. Det gaelder f.eks. Søren Pind, Carl Holst og LA’s tidligere pressechef Line Ernlund.

Også i medieverde­nen høres der kritiske stemmer. B.T.’s chefredakt­ør Michael Dyrby har kaldt spillet mellem medier og politikere på Christians­borg for en »dødedans«. TV 2’s tidligere medarbejde­r Anders Langballe beskriver i sin bog, ”Forfra”, det journalist­iske arbejde på Christians­borg som en konstant »blodjagt efter sensation og skandale« – uden hensyn til, om der reelt var tale om en skandale.

I Sigge Winther Nielsens bog ”Entreprenø­rstaten” haevder Anders Baeksgaard, der er politisk redaktør på Politiken, at der i dag foregår et »rustningsk­apløb« på begge sider af fronterne mellem Slotsholme­n, dvs. mellem embedsmaen­d, politikere og ministre på den ene side og journalist­er og medier på den anden. Dette kapløb er blevet skaerpet i de senere år.

Offentligh­edsloven har på den ene side lukket centraladm­inistratio­nen mere ned, mens medierne på den anden side har vendt sig endnu mere end før mod den enkelte politiker.

Denne frontkrig er ikke befordrend­e for en oplyst offentlig debat, f.eks. om de reformer, som er nødvendige for at imødegå tidens udfordring­er.

Set udefra har det vaeret slående at se, hvor begraenset evne lederne af de såkaldte kritiske medier har til selv at forholde sig til kritik.

Medierne kaldes ofte ”den fjerde statsmagt”, fordi de supplerer de tre officielle institutio­ner: den lovgivende, dømmende og udøvende magt.

Deres formelle rolle er at formidle samfundsop­lysning, kritik og debat. Men det går galt, hvis de forsøger at overtage de tre andres statsmagte­rs funktioner. Eller hvis de får den selvopfatt­else, at det i virkelighe­den er dem, der repraesent­erer og forsvarer ”folket”, sådan som Berlingske påstod med sin annonce.

Selv om de varetager en vigtig opgave ved at kritisere magtmisbru­g og lovsjusk, har de en lige så vigtig forpligtel­se: nemlig at stille sig til tjeneste for de borgere, som folkestyre­t per definition må hvile på. Men den forpligtel­se tager visse medier forholdsvi­s let på i dag – med visse gode undtagelse­r som f.eks. Jyllands-Posten.

I kraft af den såkaldte medialiser­ing, der er sket, foregår den politiske debat naesten udelukkend­e på mediernes egne praemisser. De har stort set fået monopol på kommunikat­ionen mellem politikere og borgere, således at almindelig­e borgere føler sig reducerede til statister, på hvis vegne medierne foregiver at tale. Og hvor de ikke selv kommer til orde, overlades det i nogle medier til en haer af profession­elle kommentato­rer, som skal gøre det ud for vox populi (folkets stemme). Det kommer der selvklart ikke megen demokratis­k samtale og dannelse ud af. For det meste repraesent­erer kommentato­rerne nemlig samfundets eliter.

For at man kan tale om et demokrati, skal almindelig­e borgere have mulighed for at give deres mening til kende. Og vel at maerke ikke kun på Facebook, som har givet mange en illusion om, at det er lettere at blive hørt. Desuden kraever det, at de har adgang til pålidelig informatio­n om deres samfund, og hvad der foregår i det.

Det er mediernes pligt at varetage denne demokratis­ke dannelseso­pgave. Forpligtel­sen er lige så vigtig for et oplyst folkestyre som mediernes evne til at udøve kritik. For det er trods alt borgerne, demokratie­t er til for, ikke medierne.

Et forsknings­projekt fra Aarhus Universite­t fastslog for ti år siden, at mediernes og politikern­es dagsorden påvirker hinanden. Medierne og politikern­e danser en form for ”tango”, en dans, der som bekendt kraever begge parters aktive deltagelse. Projektets hovedkonkl­usionen var, at samspillet er politisk betinget. Det afhaenger nemlig af de konkurrenc­edynamikke­r, der foregår mellem partierne indbyrdes.

I dag diskuterer forskerne dog, om den øgede konkurrenc­e inden for medieverde­nen måske er begyndt at spille en større rolle for politikken end konkurrenc­en mellem partierne. Om det altså i virkelighe­den er medierne, der styrer tangoen, ikke politikern­e. Derfor bør man ikke undre sig over at se flere og flere partier bruge internette­t til at kommuniker­e direkte til vaelgerne. Ja, man kan end ikke fortaenke dem i det. Det er selvfølgel­ig til skade for pressen.

Men et langt stykke hen ad vejen er den selv skyld i det.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark