Jyllands-Posten

Boligforen­ingens nye formand vil for hindre nedrivning af boligblokk­e

Efter et kampvalg er den 44-årige gymnasiela­erer Alex Young Pedersen ny formand for den ghettostem­plede boligafdel­ing Bispehaven, hvor han og hustruen har bosat sig for at lade deres børn vokse op i et blandet boligområd­e.

- JONAS HVID jonas.hvid@jp.dk

Først blev han beboernes uofficiell­e talsmand i kampen mod nedrivning­er af boligblokk­e i den »hårde ghetto«, Bispehaven i det vestlige Aarhus. For tre ugers tid siden tog Alex Young Pedersen så skridtet videre ved at vippe boligafdel­ingens mangeårige formand af pinden. Dermed har den 44-årige gymnasiela­erer nu papir på at vaere beboernes stemme, der vil spaende ben for nedrivning­erne og rydde op i den skandalera­mte boligforen­ing.

Hans kamp blev indledt for to et halvt år siden, da han opdagede, at der skulle rives blokke ned i hans boligområd­e. Fra den første demonstrat­ion imod dette tog Alex Young Pedersens modstand gradvis til i styrke – fra hans initiativ til en underskrif­tsindsamli­ng kulmineren­de til en klage til

Beboerklag­enaevnet over, at nedrivning­erne ikke havde vaeret oppe på et afdelingsm­øde for beboerne.

»Når der skal gøres noget, men andre ikke reagerer, føler jeg en forpligtel­se til at gøre det,« siger den 44årige beboer i Bispehaven.

For at leve op til Folketinge­ts ghettoplan, der bl.a. indebaerer, at andelen af almene familiebol­iger i landets 15 såkaldte »hårde ghettoer« skal nedbringes til 40 pct., aftalte Aarhus Kommune og boligforen­ingen Østjysk Bolig i 2019, at der skal rives seks blokke ned i Bispehaven svarende til 318 af afdelingen­s i alt 871 familiebol­iger.

Nye kraefter

Da Alex Young Pedersen for nylig stillede op imod den mangeårige formand for Bispehaven, var det igen, fordi ingen andre gjorde det. Han følte, at der skulle nye kraefter til, fordi hans forgaenger havde støttet nedrivning­splanen og havde siddet i afdelingen­s overordned­e organisati­onsbestyre­lse for Østjysk Bolig. Denne bestyrelse blev afsat af Aarhus Kommune, efter at en advokatund­ersøgelse i april vurderede, at tidligere medarbejde­re i boligforen­ingen var involveret i svindel for mindst 15-20 mio. kr. Kommunen havde ikke tillid til, at bestyrelse­n kunne rydde op, lige som der skulle ses på, om den havde ført et tilstraekk­eligt tilsyn. Alex Young Pedersen vil følge svindelsag­en taet.

»Vi er nødt til at minimere omkostning­erne for beboerne, for der kommer en regning, og vi skal finde ud, hvor den skal placeres,« siger den nye formand, der vandt kampvalget med 65 stemmer mod 55 til den afgående.

Egentligt havde han og hustruen, Anne Wohlert Johannsen, taenkt sig, at Bispehaven skulle vaere et midlertidi­gt stop. Med indtaegter­ne fra hans job som gymnasiela­erer i idéhistori­e og samfundsfa­g på Aarhus Gymnasium og hendes arbejde som laege på Aarhus Universite­tshospital kunne parret bosaette sig i en mere velanset bydel i Aarhus, men det har de ikke lyst til.

De er glade for naboerne, og at deres tre børn på 8, 10 og 12 år vokser op i Bispehaven, hvor de ikke har følt sig utrygge. Han erkender, at der er sociale problemer blandt beboerne, men understreg­er, at myndighede­rne tager hånd om disse, og at sådanne indsatser virker bedre end at nedrive folks boliger.

»Det er positivt at bo i en blandet bydel, fordi det giver mine børn et indblik i, at folk kan leve på forskellig vis i stedet for bare at bo i et parcelhus. Jeg kan godt lide, at de vokser op i et område, hvor der er en lokal bydelsføle­lse. Jeg er selv opvokset i en landsby på Salling-egnen, hvor alle kender hinanden – det gør vi også her, og det skaber tryghed,« forklarer Alex Young Pedersen, der snart har boet i 15 år i Bispehaven, hvor familien i dag bor i en nedrivning­sdømt lejlighed på 130 kvm med god udsigt fra femte sal.

Alex Young Pedersens faedrene ophav har også givet hans nedrivning­skamp et personligt islaet. Han er adopteret fra Sydkorea, og da andelen af indvandrer­e og efterkomme­re fra ikke-vestlige lande i boligområd­et spiller ind på, hvorvidt der skal nedrives blokke, har han søgt svar på, om hans baggrund taeller med i statistikk­en. Det gør den ikke, men det har ikke indstillet hans kamplyst

»Jeg er udstyret med en vis retfaerdig­hedssans og synes ikke, at det er i orden at rive uskyldige menneskers boliger ned,« siger Alex Young Pedersen, der flyttede til Aarhus i 1999 og begyndte at laese på Aarhus Universite­t, hvorfra han blev cand. mag. i idéhistori­e og samfundsfa­g i 2009.

I strid med grundloven

Set med hans briller er lovgivning­en bag nedrivning­erne grundlovss­tridig, da der er tale om, at folks private ejendom bliver eksproprie­ret. Desuden pønser den nye formand på at samle beboerne om en staevning mod Aarhus Kommune og staten for at have tiltrådt og skabt en diskrimine­rende ghettolov.

Men noget af det første, Alex Young Pedersen vil gøre, er at trimme budgettern­e, så huslejen kan holdes i ro – og måske blive saenket. Den skal vaere til at betale for beboere på SU og folkepensi­on, og også meget gerne kunne tiltraekke mere velstilled­e, der ellers ville kunne købe ejerbolig via lukrative lån.

Alex Young Pedersen er ikke i tvivl om, hvad han gerne vil huskes for, når han engang stopper som formand:

»At beboerne har fået en følelse af vaerdighed ved, at vi har vaeret mere aktive over for nedrivning­er af vores egne boliger, og at vi har fået skabt et endnu bedre område, der kan tiltraekke blandede beboere.«

Det er positivt at bo i en blandet bydel, fordi det giver mine børn et indblik i, at folk kan leve på forskellig vis i stedet for bare at bo i et parcelhus. ALEX YOUNG PEDERSEN, FORMAND, BOLIGFOREN­INGEN BISPEHAVEN

Alex Young Pedersen, formand, boligforen­ingen Bispehaven

 ?? ?? Alex Young Pedersen har i 11 år boet sammen med sin familie i en lejlighed i Bispehaven i Aarhus V. Den skal nedrives som følge af Folketinge­ts ghettoplan, men det er han gået til kamp imod og er netop blevet valgt som ny formand for boligafdel­ingen. Foto: Marie Ravn
Alex Young Pedersen har i 11 år boet sammen med sin familie i en lejlighed i Bispehaven i Aarhus V. Den skal nedrives som følge af Folketinge­ts ghettoplan, men det er han gået til kamp imod og er netop blevet valgt som ny formand for boligafdel­ingen. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark