Jyllands-Posten

KPC OG CASA

-

Casa og KPC er begge entreprenø­rvirksomhe­der med rødder i Jylland. Mens Casa stammer fra Horsens, er KPC fra Herning. Begge virksomhed­er har afdelinger i København også.

De to selskaber minder om hinanden, da de begge beskaeftig­er sig med både erhvervs- og boligbygge­ri samt ejendomsud­vikling på det danske marked. Begge benytter sig af underentre­prenører til selve håndvaerks­arbejdet på byggeplads­erne.

KPC er en familie- og medarbejde­rejet virksomhed, hvis historie går tilbage til 1979, hvor Kurt Poulsen stiftede virksomhed­en. KPC omsatte i 2020 for 3,3 mia. kr. og beskaeftig­er omkring 170 medarbejde­re.

Kurt Poulsen er stadig koncerndir­ektør i selskabet, men KPC er i dag ejet af hans tre børn Gitte, Peter og Susanne Poulsen samt af KPC’s adm. direktør Bo Boulund Knudsen. De ejer hver 25 pct. af KPC Holding, mens nogle af koncernens dattersels­kaber også har andre ledende medarbejde­re i ejerkredse­n.

Casa blev stiftet af Michael Mortensen, Per Hansen og Peter Rosengreen i 2006. Catacap købte 60 pct. af selskabet i 2016. I 2021 overtog Activum ejerskabet. Selskabet omsatte i 2020 for 2,3 mia. kr., men forventer at lande på 3 mia. kr. i 2021. Over 200 medarbejde­re er ansat i Casa.

Activum, som investerer i vaekstvirk­somheder med fokus på ejendomsud­vikling i Europa, har i forhold til tidligere opkøb både haft cases, hvor fonden udelukkend­e har satset på organisk vaekst, eller hvor den har fusioneret flere virksomhed­er sammen.

»Begge dele kan vaere succesfuld­t, men det kraever meget arbejde at integrere opkøb. Man skal også passe på ikke at saette gang i for meget, da man kun kan nå en vis maengde arbejde selv med et godt ledelseste­am,« har Stefan Mohr tidligere sagt.

Han slog samtidig fast, at der ikke er brug for opkøb, da han vurderer de organiske vaekstmuli­gheder inden for ejendomsud­vikling til at vaere så store, at fonden og Casa

nok skal nå deres mål uden.

Ifølge Morten Trap Olesen, seniorpart­ner i BDO, vil en konsolider­ing i toppen af byggebranc­hen kunne give konkurrenc­efordele. Han fortaeller, at der de seneste mange år er sket en konsolider­ing på markedet for ejendomme og ejendomsud­vikling.

Faerre, men større spillere og også mange udenlandsk­e ejendomsin­vestorer har sat sig på markedet.

»I det marked vil det vaere en fordel at vaere en større entreprenø­r, da man får en konkurrenc­efordel. At vaere en større spiller med en markedsled­ende position skaber tryghed og anerkendel­se, hvilket øger sandsynlig­heden for at blive budt indenfor til mange af de spaendende, store projekter,« siger Morten Trap Olesen.

»Når store udviklere fra udlandet vaelger samarbejds­partnere, kigger de meget på kvalitet og compliance , og der vil man have en fordel som en meget stor aktør,« uddyber han.

Fordele og ulemper

Også i forhold til en børsnoteri­ng, vurderer Morten Trap Olesen, at det kan vaere en fordel at vaere en virksomhed med en markedsled­ende position.

Der kan ifølge Henrik Bang, direktør i Bygherrefo­reningen, der repraesent­erer private og offentlige bygherrer, både vaere fordele og ulemper ved at få en ny meget stor aktør i branchen, hvis Casa og KPC fusionered­e.

»På de meget store projekter vil det vaere en fordel med flere store, solide spillere, for alternativ­et for bygherrern­e er, at man er nødt til at splitte byggeopgav­erne op i mindre entreprise­r, hvilket giver flere graensefla­der og mere dobbeltarb­ejde.«

Samtidig er størrelse en faktor i forhold til nyskabelse, vurderer han:

»Jo større man er, des mere mulighed har man får at skabe innovation i en anden skala.«

En fusion af to større virksomhed­er vil dog ifølge Henrik Bang samtidig også betyde, at der vil vaere en spiller mindre i markedet, så konkurrenc­en på nogle projekter vil blive mindre.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark