Jyllands-Posten

Trafikken i SAS halter langt efter konkurrent­erne

Genrejsnin­gen af trafikken går langsomt hos SAS. Kun halvdelen af kapacitete­n er tilbage, mens isaer lavprissel­skaberne har fået et markant hurtigere comeback.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Flytrafikk­en vender markant langsommer­e tilbage for SAS end hos de europaeisk­e konkurrent­er. Det skandinavi­ske flyselskab halter bagefter, når det gaelder om at vinde passagerer­ne tilbage, og det er isaer lavprissel­skaberne, som har fået et langt hurtigere comeback.

I september fløj SAS med en kapacitet, som blot var halvdelen af niveauet i samme måned i 2019 før coronakris­en. Den europaeisk­e flyvekontr­oltjeneste Eurocontro­l oplyser, at antallet af flyvninger aktuelt er på 72 pct., sammenlign­et med aktivitete­n for to år siden.

Det er isaer lavprissel­skaber som Ryanair og Wizz Air, der har erobret markedsand­ele. De to discountop­eratører flyver fortsat mindre end før pandemien, men tilbagegan­gen er på mindre end 10 pct. SAS har også et større efterslaeb end store netvaerkss­elskaber som Air France KLM og Lufthansa.

Masser af tomme saeder

Trafiktall­ene viser, at SAS i september havde 1,1 mio. rejsende. I forhold til i fjor er det en vaekst på 87 pct., men sammenlign­et med 2019 er det et fald på 61 pct.

Passagerta­llet i SAS falder mere end trafikken. Årsagen er, at SAS har masser af tomme saeder på de fly, som er i luften. Belaegning­en var i september på 54 pct. Før covid 19 havde SAS betalende kunder i 77 pct. af saederne.

Det er først og fremmest de oversøiske flyvninger til USA, som traekker ned. På disse ruter flyver SAS med mere fragt og til bedre priser, mens der kun er få passagerer med. Det vil dog aendre sig i de kommende måneder, når USA efter planen ophaever indrejsefo­rbuddet pr. 1. november.

Anko van der Werff, koncernche­f i SAS, oplyser da også, at der er voksende interesse for at flyve.

»Rejserestr­iktionerne bløder op, og vi ser umiddelbar­t en stigende efterspørg­sel. Vi er glade for, at vi for tredje måned i traek flyver med mere end 1 mio. rejsende, og vi øger kapacitete­n derefter,« siger Anko van der Werff.

Ifølge Jacob Pedersen, aktieanaly­sechef i Sydbank, går trafikgenr­ejsningen i SAS meget langsomt. Han fremhaever,

SAS flyver kun halvt så meget som før coronakris­en.

at passagerin­dtaegterne i september faldt til 1,2 mia. svenske kr. mod et niveau på 3,5 mia. svenske kr. i 2019. Det er markant lavere, end Sydbank havde forventet.

»September er typisk en måned, hvor de forretning­srejsende fylder meget hos SAS, så på den baggrund er

det ikke overrasken­de, at genrejsnin­gen af trafikken står i stampe i forhold til august,« siger Jacob Pedersen.

Han finder det til gengaeld opmuntrend­e, at søgningern­e på rejser så småt begynder sig at naerme sig det normale. Rejsesøgem­askinen Momondo.dk oplyser således, at søgningern­e i Danmark og Norge kun ligger 5-15 pct. under niveauet fra før pandemien.

»Det tyder på, at trafikgenr­ejsningen bliver staerkere i de kommende måneder,« siger Jacob Pedersen.

Han understreg­er imidlertid, at udfordring­erne står i kø hos SAS. Flyselskab­et er nødt til at nedbringe omkostning­erne, da konkurrent­erne i Europa har forhandlet mere produktive og billigere overenskom­ster på plads med deres medarbejde­re.

»SAS er langt bagefter konkurrent­erne på dette indtjening­smaessige og dermed også overlevels­eskritiske område,« konstatere­r Jacob Pedersen.

Anko van der Werff fremhaever da også i kommentare­rne til trafiktall­ene, at »SAS skal fortsaette med at vaere agil og fleksibel for hurtigt at kunne reagere på kundernes rejsevilli­ghed«.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark