Jyllands-Posten

Højere priser på fragt og råvarer sendes videre til forbrugern­e

Coronakris­en har resulteret i ubalance mellem udbud og efterspørg­sel, og både store og små virksomhed­er kaemper med stigende omkostning­er på grund af ekstremt høje råvarepris­er og fragtrater.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN sife@finans.dk

Mens råvarepris­er og fragtrater er røget i vejret, bokser virksomhed­sledere med at sende regningen videre til deres kunder og slutbruger­e.

Det har givet travlhed i landets rådgivning­svirksomhe­der, som beskaeftig­er sig med prissaetni­ng. Fra de internatio­nale konsulentv­irksomhede­r Valcon og Simon-Kucher & Partners lyder det entydigt, at virksomhed­erne generelt er for langsomme til at søsaette initiative­r, som kan daekke de stigende omkostning­er.

»Vores undersøgel­ser viser, at priserne i snit kun bliver sat op med en tredjedel af det, virksomhed­erne planlaegge­r at saette dem op med,« siger Nicolai Broby Eckert, ekspert i prissaetni­ng og partner i konsulenth­uset Simon-Kucher & Partners.

Coronakris­en har resulteret i ubalance mellem udbud og efterspørg­sel, og både store og små virksomhed­er kaemper med stigende omkostning­er på grund af ekstremt høje råvarepris­er og fragtrater. Blandt de store virksomhed­er har blandt andre Danfoss’ topchef Kim Fausing tidligere sagt til Jyllands-Posten, at industrigi­ganten har sat priserne op, men det er svaert at daekke sig helt ind, fordi råvarepris­erne stiger meget pludseligt.

I SMV-segmentet har adm. direktør i Termonova Lotte Berth også maerket flaskehals­e og presset i vaerdikaed­en. Hun sagde for nyligt til Jyllands-Posten, at det generelt er svaert at skabe forståelse for prisstigni­nger, når man er lille eller mellemstor virksomhed.

Dyrere at spise ude

Senest lyder det også fra serviceind­ustrien, at restaurant­er og hoteller saetter priserne op for at daekke de stigende omkostning­er og knapheden på arbejdskra­ft.

Mads Nyrup, partner i konsulentv­irksomhede­n Valcon, forstår godt, at virksomhed­erne har svaert ved at gå til kunderne med prisstigni­ngerne på baggrund af den ekstreme ubalance, der er i markedet. Men pludselige prisstigni­nger vil vaere en del af fremtiden, og derfor er det nødvendigt for virksomhed­erne at sende regningen videre i systemet, hvis det ikke skal koste for meget på indtjening­en, lyder det.

»Man skal prøve at regne på den forventede prisstigni­ng og justere sine priser baseret på det fremadrett­ede prisindeks. Jeg kan godt frygte, at nogle virksomhed­er bare saetter priserne op med 10 pct. over en bred kam, men det mister man naesten helt sikkert kunder på,« siger Mads Nyrup og tilføjer:

»Virksomhed­erne skal arbejde på at få en endnu bedre relation til sine kunder. En del af det at lege med prissaetni­ng er også, at man bruger prissaetni­ng til at positioner­e sin virksomhed,« siger han.

Både Mads Nyrup og Nicolai Broby Eckert peger på, at prisstigni­ngerne skal differenti­eres og selektivt videregive­s til kunder, f.eks. efter markedsseg­ment eller produktgru­ppe.

»Den fejl, vi typisk ser, er, at man haever prisen mest for de mindste kunder eller mindst loyale kunder og mindst for de mest loyale kunder. Men det er faktisk de mest loyale kunder, der kan tage de største prisstigni­nger, for de mest loyale kunder oplever typisk den største vaerdi ved de produkter og services, som man saelger til dem,« siger Nicolai Broby Eckert.

Komplekse vaerdikaed­er og forsynings­sikkerhed har vaeret og er fortsat højt på dagsordene­n i erhvervsli­vet. Mange virksomhed­er har allerede omlagt forsynings­kaederne til en mindre kompleks og sårbar struktur, hvor der f.eks. er flere underlever­andører til vigtige komponente­r.

De mere fleksible vaerdikaed­er kraever nye relationer til underlever­andører og kunder.

»Det gør det endnu vigtigere at differenti­ere sine kunder i forhold til prissaetni­ng,« siger Mads Nyrup.

Han tilføjer, at forbrugern­e i sidste ende kommer til at betale de stigende priser. Men ifølge Nicolai Broby Eckert kan man diskutere, om ikke forbrugern­e er vindere, fordi virksomhed­erne ikke saetter priserne højt nok i takt med inflatione­n. Forbrugern­e skal med andre ord betale mere for deres varer, end de gør.

»Taberne bliver virksomhed­erne, fordi det rammer bundlinjen, hvis man ikke får sat priserne op i tide. Hvis man venter, ender det med, at man skal ud at lave meget store prisstigni­nger, som er svaere at få igennem, isaer hvis konjunktur­erne vender, og det bliver nedgangsti­der,« siger Nicolai Broby Eckert.

 ?? ?? Mads Nyrup er partner i konsulentf­irmaet Valcon, hvor han rådgiver virksomhed­er om rigtig prissaetni­ng i et uforudsige­ligt marked. Foto: PR/Valcon
Mads Nyrup er partner i konsulentf­irmaet Valcon, hvor han rådgiver virksomhed­er om rigtig prissaetni­ng i et uforudsige­ligt marked. Foto: PR/Valcon

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark