Jyllands-Posten

Arla drøfter alliancer i Europa og USA

Arla er i dialog med mejerier i både Nordeuropa og USA. Målet er at indgå alliancer, som kan saette fart på vaeksten i koncernens mest lukrative dattersels­kab: Arla Foods Ingredient­s.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Arlas gyldne milliardfo­rretning for ingrediens­er tager netop nu tilløb til endnu et vaekstspri­ng.

Arla Foods Ingredient­s, AFI, som er det mest lukrative selskab i hele Arla-koncernen, er i dialog med flere mulige samarbejds­partnere i Europa og USA.

Det oplyser selskabets adm. direktør Henrik Andersen til Jyllands-Posten.

»Vi leder efter nye samarbejds­partnere i både Europa og USA og har begge steder indkredset nogle mulige partnere, som vi har konkrete dialoger med,« fortaeller Henrik Andersen.

AFI omsaetter for 5,1 mia. og havde i 2020 et overskud på 680 mio. kr. Selskabet producerer proteiner og andre ingrediens­er på basis af valle, som er et restproduk­t fra osteproduk­tion.

Jagt på partnere

Alle de milliarder af liter valle, der kommer ud af Arlas egne ostemejeri­er, bliver udnyttet af AFI. Derfor har selskabet gennem laengere tid ledt med lys og lygte efter andre mejerier, der kan levere flere råvarer, som er forudsaetn­ingen for et nyt vaekstspri­ng.

»Vi vil gerne finde nogen, der har stor ensartet volumen samlet på et sted. I Europa søger vi primaert partnere i en radius af 1.000 km fra vores fabrik i Videbaek. Hvis afstandene bliver større, begynder transporto­mkostninge­rne at veje for tungt. Vi har fokus rettet mod Polen, Tyskland, Holland, Belgien og den nordlige del af Frankrig,« oplyser Henrik Andersen.

I 2020 forarbejde­de AFI omkring 7 mia. liter valle, og producered­e på basis af det 45.000 tons proteiner og andre får vi nogle aftaler på plads i Europa eller USA i løbet af første halvår 2022. Derefter vil det tage 6-12 måneder at implemente­re aftalerne og få dem omsat i konkret produktion. I forhold til de dialoger vi har, kan det vaere i både Europa og USA, at vi får indgået aftaler med nye partnere,« siger Henrik Andersen.

USA-plan opgivet

På denne side af Atlanten er fokus primaert rettet mod mulige partnere i det nordlige Europa, hvorfra råvarerne kan fragtes til Danmark. Hvis det ikke lykkes, kan det – som en Plan-B – komme på tale at søge laengere ud i Europa og bygge en fabrik.

I USA giver det sig selv, at råvarerne på den ene eller anden måde skal forarbejde­s lokalt. Her har Arla i mere end et årti ledt efter en partner, og i 2018 så det ud til at lykkes, da Arla indgik en samarbejds­aftale med det amerikansk­e mejerisels­kab Foremost Farms. Sammen ville de to selskaber opføre en fabrik, som skulle forarbejde 2 mia. liter valle fra Foremost Farms ostemejeri­er. Efter flere forsinkels­er blev disse planer definitivt opgivet i 2020, fordi den amerikansk­e partner var blevet finansielt svaekket.

Hos Arla Foods Ingredient­s drømmer man imidlertid stadig om et gennembrud i USA. Markedet er i sig selv interessan­t, og samtidig kan AFI bruge en amerikansk fabrik som afsaet for at øge eksporten til isaer Kina og Sydøstasie­n.

»I USA skal vi enten etablere en fabrik i et joint venture med en lokal partner, eller vi skal installere noget teknologi hos en etableret ingrediens­producent, som så skal lønproduce­re for os. Den sidstnaevn­te mulighed har vi endnu aldrig afprøvet, men det indgår nu i overvejels­erne,« siger Henrik Andersen.

 ?? ?? Henrik Andersen, adm. direktør for Arla Foods Ingredient­s, som er taet på det store gennembrud i USA og måske Europa. Selskabet producerer maelkepulv­er, proteiner og laktose. Foto: Morten Lau-Nielsen
Henrik Andersen, adm. direktør for Arla Foods Ingredient­s, som er taet på det store gennembrud i USA og måske Europa. Selskabet producerer maelkepulv­er, proteiner og laktose. Foto: Morten Lau-Nielsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark