Jyllands-Posten

Nu opfordres regeringen til at gribe ind over for skyhøje elpriser

Energimark­edet er ramt af et prischok. For danske elkunder betyder det, at de torsdag stod til at betale historisk høje 2,25 kr. for en kilowatt-time. I 2020 var markedspri­sen 0,20 kr.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Historisk høje elpriser får Dansk Energi til at foreslå at saenke elafgiften for at hjaelpe isaer lavindkoms­tgrupper.

»De høje elpriser vil efter alt at dømme gaelde vinteren over. For forbrugern­e vil det betyde store prisstigni­nger. Da elafgiften rammer socialt skaevt, bør regeringen fremrykke en saenkning af elafgiften,« siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.

Torsdag lå den gennemsnit­lige pris på en kilowattti­me (kWh) i rekordhøje 2,25 kr. I 2020 var den gennemsnit­lige markedspri­s 0,20 kr.

Ifølge Dansk Energi vil de rødglødend­e elpriser hen over vinteren betyde en stigning i den månedlige elregning for en typisk husstand på op mod 400 kr., ekstra 500 kr. ved brug af varmepumpe plus 150 kr. for hjemmeopla­dning af en elbil.

»Elpriserne for øjeblikket er det rene vanvid, og man kan jo ikke lade vaere med at bruge el,« siger den 72-årige Kim Biel-Nielsen fra Hørsholm, der betaler øjeblikspr­iser og derfor rammes nu og her af de stigende elpriser.

Foretraekk­er direkte støtte

Den liberale taenketank Cepos er enig i behovet for hjaelp, men mener, at det samfundsøk­onomisk er bedre at give udsatte grupper direkte støtte.

»Uanset hvad, er der en risiko for, at lavindkoms­tgrupper kommer i klemme i de stigende energipris­er som følge af den grønne omstilling. Det er vi som samfund nødt til at forholde os til,« siger analyseche­f Otto Brøns-Petersen.

Danmark har EU’s højeste afgift på almindelig­t elforbrug. KWh-afgiften er på 0,90 kr. plus moms.

Regeringen­s nylige udspil ”Danmark kan mere I” laegger op til at saenke elafgiften frem mod 2030. I 2022 er målet at saenke afgiften til 0,71 kr.

»Regeringen vil spise afgiften i bidder. Vi mener, at man i lyset af de stigende elpriser skal tage en stor mundfuld her og nu,« siger Lars Aagaard.

I en kommentar til opfordring­en skriver skattemini­ster Morten Bødskov (S) i en mail, at elafgiften vil indgå i forhandlin­gerne om ”Danmark kan mere I”.

»I regeringen følger vi naturligvi­s udviklinge­n i det nordiske og det internatio­nale energimark­ed taet, hvilket vi også forholder os til i de aktuelle forhandlin­ger. Hvordan forhandlin­gerne ender, er endnu for tidligt at sige noget om,« udtaler Morten Bødskov.

I 2021 ventes elkunder at betale 11,2 mia. kr. i elafgift.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark