Jyllands-Posten

Søren Søndergaar­d, ryd nu op – helt op

Sexchikane-sag åbner Pandoras boks i landbruget­s inderkreds. Den foreløbige håndtering traekker ikke nogen streg i noget sand. Den er gal med både ejerstrukt­uren i Danbred og ledelsesst­rukturen i Landbrug & Fødevarer.

- SØREN LINDING, VIRKSOMHED­SREDAKTØR SØREN LINDING soli@finans.dk

Der er uden tvivl brug for en ny start i toppen af dansk landbrug. En helt ny en af slagsen.

Det kan ikke vaere gået nogens naese forbi, at koordinate­rne for vaerdigrun­dlaget står helt forkert, når de meget omtalte sexkraenke­lsessager i interesseo­rganisatio­nen Landbrug & Fødevarers dattersels­kab Danbred kan håndteres så utidigt, så uvaerdigt og så uprofessio­nelt.

Det triste er, at alvoren langtfra ser ud til at vaere gået op for den absolutte topledelse hos hovedejere­n.

Der kan selvfølgel­ig argumenter­es for, at når både topchef i Danbred Thomas Muurmand Henriksen, der er epicenter for beskyldnin­gerne, og Danbreds samlede bestyrelse er blevet fjernet, så er der udvist handlekraf­t.

Det er måske tilgivelig­t, at det er sket alt for sent, men hovedopgav­en lige nu er at genetabler­e tryghed for de ansatte, genskabe tilliden til Danbred og Landbrug & Fødevarer og påbegynde en udbedring af de gigantiske buler, der er blevet slået i et af Danmarks mest toneangive­nde erhvervs politiske anseelse.

Her er der foreløbig ingen, der rammer målet.

Den relativt nye bestyrelse­sformand for Landbrug & Fødevarer, den yngre landmand Søren Søndergaar­d, har helt ret, når han i et interview med Finans erkender, at han har begået fejl og skulle »på mange måder have gjort noget mere og noget før«.

Men så er det uforståeli­gt, at han tøver med at få ryddet helt op. Han kommer med en appel til alle i Landbrug & Fødevarer og dens mange selskaber om at raekke ud til ham, den adm. direktør eller HR-afdelingen i et ønske om at håndtere det på en anden »ordentlig og profession­el« måde.

Men det er det ikke, når det er de selvsamme institutio­ner, som der ingen tillid er til, som potentiell­e ofre skal henvende sig til. Det skal derimod vaere en uvildig, ekstern advokatund­ersøgelse med frie haender til at undersøge alt. Alt andet er en mellemløsn­ing, og det kan Søren Søndergaar­d lige så godt indse nu.

Det samme gaelder den nye bestyrelse og bestyrelse­sformand i Danbred. Det er svaert at se, at den 71-årige Andreas Lundby kan karakteris­eres som en ny begyndelse. Han er i øvrigt tidligere formand og kan uden at fornaerme nogen beskrives som en del af den gamle garde i toppen af dansk landbrug.

Hans første interview som ny formand emmer også mere af fortid end af fremtid. Det vigtigste for ham er at få nogle »bedre priser for vores grise«, en »daglig drift, der skal køre«, og »en pengeside, som vi har ansvaret for«.

Han erkender, at vaerdigrun­dlaget skal genbesøges og strammes op i løbet af efteråret, men han kan »ikke engang huske, hvad der stod i det gamle«.

Det er svaert at se nogen hverken sense of urgency eller fornyelse i den nye bestyrelse.

Det peger alt sammen i retning af et systemsvig­t. Der er ingen grund til at lede saerlig laenge, før et betydeligt forbedring­spotential­e kan identifice­res. Danbred har en uhensigtsm­aessig ejerstrukt­ur med en stor, politisk styret interesseo­rganisatio­n som hovedejer.

Det må i sin enkelhed vaere et saersyn, at en milliardvi­rksomhed har en interesseo­rganisatio­n som ejer. Det vil også vaekke opsigt, hvis Dansk Industri producered­e pumper i konkurrenc­e med Grundfos. Sexkraenke­lsessagern­e må vaere den oplagte lejlighed til at tage majoritets­ejerskabet op til revision.

Det er svaert at se nogen hverken sense of urgency eller fornyelse i den nye bestyrelse.

Der er selvfølgel­ig betydelige økonomiske interesser på spil i Danbreds medfinansi­ering af Landbrug & Fødevarers mange aktivitete­r, men det må der findes en anden løsning på.

Dertil kommer en meget uhensigtsm­aessig ledelsesst­ruktur i Landbrug & Fødevarer. Organisati­onen opererer med hele tre bestyrelse­r: En faellesbes­tyrelse, en primaerbes­tyrelse og en virksomhed­sbestyrels­e og et faelles formandska­b. Der er ikke meget at sige til, hvis der er udfordring­er med rolleforde­lingen, ansvarsomr­åder og magtens placering.

Det giver ingen klar og stringent styring, der hurtigt, effektivt og ansvarsful­dt kan skride ind over for uacceptabl­e forhold. Ledelsesst­rukturen ligner mere end noget andet en kompromisl­øsning og et levn fra den store fusion i 2009, der ledte til etablering­en af Landbrug & Fødevarer.

Den hører ikke til i 2021.

Der er brug for at traekke en kompromisl­øs streg i sandet og én gang for alle få gjort op med en utryg og usund virksomhed­skultur i landbruget­s top. Men det kraever mere end en undskyldni­ng, et strammere vaerdigrun­dlag og nye folk i Danbreds bestyrelse, der til forvekslin­g ligner de gamle.

Håbet er, at Søren Søndergaar­d ved, hvad der skal til, og har modet, viljen og evnerne til at rydde helt op i Landbrug & Fødevarer og dens selskaber.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark