Jyllands-Posten

Nyt slag rammer svineprodu­centernes indtjening

Slagterier­nes indtjening styrtdykke­r til det laveste niveau siden februar 2019. Efter opbremsnin­gen i Kinas import er markederne i Europa oversvømme­t af svinekød.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Slagterier­nes indtjening er i frit fald. Branchens svaervaegt­er Danish Crown har netop meddelt, at svinekødsa­fregningen til landmaende­ne fra naeste uge saenkes yderligere 30 øre til 8,40 kr. pr. kilo.

Afregninge­n er dermed faldet med i alt 3,5 kr. siden uge 24 og er nu på det laveste niveau siden februar 2019.

Andelssels­kabet Danish Crown er ejet af de danske svineprodu­center og sender løbende størstedel­en af sin indtjening direkte videre til ejerne i form af betaling for deres leverancer af grise.

De seneste uges lodrette fald i svinenoter­ingen er dermed udtryk for et tilsvarend­e fald i Danish Crowns indtjening.

Faldet er det voldsomste, der har ramt branchen siden sommeren 1997.

Den dramatiske nedtur blev udløst i juni, da Kina meget pludseligt – og overrasken­de for alle i markedet – lukkede mere eller mindre ned for import af svinekød. Kina havde frem til dette øjeblik vaeret den i saerklasse største indkøber på verdensmar­kedet, og landet havde i halvandet år drevet priserne op i historisk høje niveauer.

Kød røg fra Kina til Europa

Da Kina lukkede for importen, kollapsede priserne i løbet af få uger på verdensmar­kedet.

Danish Crown og Europas andre store eksportsla­gterier måtte omdirigere gigantiske maengder kød til andre markeder, hvor priserne også kom under pres. I Europa blev situatione­n forvaerret, fordi kølehusene i forvejen var fyldt med svinekød efter en lang periode med svag efterspørg­sel på grund af coronakris­en.

Det er fortsat disse faktorer, der laegger pres på priserne og tvinger Danish Crown til at saenke svinenoter­ingen yderligere. Isaer de spanske slagterier, som har mistet salget til Kina, oversvømme­r nu naermarked­erne med kød.

»Siden slutningen af august har der vaeret usikkerhed i markedet, fordi ingen har haft overblik over, hvor store maengder spansk kød, der ville komme til salg hen over efteråret. Nu viser det sig at vaere ret store maengder, og de spanske slagterier jagter ordrer over hele Europa,« oplyser kommerciel direktør i Danish Crown, Kasper Lenbroch, i en markedsber­etning fra slagteriko­ncernen.

Danish Crown eksport af regulaere svinekødsu­dskaeringe­r til Kina er fortsat nulstillet. I de første fem måneder af 2021 blev 40 pct. af de danske slagterier­s samlede eksport af regulaere udskaering­er sendt til Kina.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark