Jyllands-Posten

Computersp­illerne har gjort Jacob Wolff-Petersen til milliardae­r

Det begyndte med en musemåtte af glas. Nu kan Jacob Wolff-Petersen se frem til en gevinst på mindst 1,2 mia. kr. efter salget af sit livsvaerk Steelserie­s.

- JESPER KILDEBOGAA­RD jesper.kildebogaa­rd@finans.dk JACOB WOLFF-PETERSEN, IT-IVAERKSAET­TER

8 mia. kr. blev den endelige salgspris for Steelserie­s, der producerer computerud­styr til gamer-segmentet. Og dermed kan endnu en dansk ivaerksaet­ter prale af at have produceret en ”unicorn” – et selskab, der bliver mere end 1 mia. dollars vaerd – og samtidig selv kalde sig milliardae­r i kroner.

Jacob Wolff-Petersen ejer nemlig gennem sit holdingsel­skab stadig mindst 15 pct. af Steelserie­s, som nu afventer at blive solgt til GN Audio, når handlen er godkendt.

Men som i et klassisk eventyr har den 48-årige ivaerksaet­ter måttet kaempe og overvinde modgang, før han nåede frem til den store gevinst – tyve år efter han lagde grundstene­n til Steelserie­s.

Som sine foraeldre og sin bror blev Jacob Wolff-Petersen ivaerksaet­ter og forsøgte med forskellig­e internetpr­ojekter. Så da han som ivrig computersp­iller i 2001 fandt på at udvikle bedre udstyr, var det hans tredje forsøg på at bygge en startup.

Måske var han også praeget af sine naere håndboldve­nner fra studietide­n på Fyn. Gruppen

på fire taeller nemlig ifølge Børsen to markante ivaerksaet­tere – Morten Lund kendt fra Skype og Tradeshift, og Jimmy Maymann, som stod bag Goviral, der blev solgt for 100 mio. dollars.

En musemåtte lavet af glas blev Jacob Wolff-Petersens første produkt, for dengang havde computermu­s en stor, tung kugle i midten, som samlede støv og hår. Og Icemat, som både musemåtten og firmaet blev døbt, var derfor en nyskabelse, som de seriøse gamere kunne forstå.

Dengang var der ikke samme fokus på gamere som i dag, men for dedikerede computersp­illere var det rigtige udstyr afgørende, når man dyster i et spil, der kraever lynhurtige reaktioner. Og Jacob Wolff-Petersen fandt en niche, hvor han kunne fokusere på at levere lige praecis det, som gamerne ønskede sig: hovedtelef­oner, mus og tastaturer, der var udviklet til deres behov.

Handler om fokus

Det var ikke altid nemt at holde sig inden for de rammer, erkendte Jacob Wolff-Petersen i et interview med netmediet Bit-Tech. F.eks. lancerede han i Steelserie­s’ unge dage en MP3-afspiller, hvilket var en »virkelig dårlig idé«.

»Det handler virkelig om fokus. At holde kursen er lige så svaert som at gå ud og gøre andre ting også,« sagde han til Bit-Tech.

I 2007 var Steelserie­s vokset til 19 ansatte og var nået til en fase, hvor der var brug for mere erfarne kraefter. Bruce Hawver – med en chef-fortid i elektronik­giganten Motorola – blev adm. direktør, så Jacob Wolff-Petersen kunne koncentrer­e sig om produkter og kontakten til gamer-miljøet. Og så tog det hele fart. På otte år steg omsaetning­en fra 52 mio. kr. til 712 mio. kr. Og undervejs blev 70 pct. af Steelserie­s solgt til kapitalfon­den L. Catterton for 300 mio. kr., mens stifteren beholdt resten.

Så begyndte problemern­e

Men så begyndte problemern­e, fortalte Jacob Wolff-Petersen til Jyllands-Posten i 2018. Vaeksten stoppede, og de underskud, der var kalkuleret med under den voldsomme vaekst, fortsatte og blev vaerre. Det var simpelthen gået for staerkt med at vokse, og i den nu 150 mand store organisati­on vidste højre hånd ikke altid, hvad venstre fod havde gang i. For eksempel fik salgsafdel­ingen lavet rabataftal­er, som betød, at nogle produkter blev solgt med tab.

»Vi kunne have et direkte tab på at saelge et produkt, uden at vi vidste det. Selv om det på den ene side var en god business, vi havde, så stod vi med en dårlig business,« forklarede Jacob Wolff-Petersen.

Undervejs måtte han skyde mindst 100 mio. kr. ind i selskabet igen for at holde det kørende, og sammen med indskud fra hovedejere­n L. Catterton blev der brugt 339 mio. kr. over to år på at komme igennem krisen. Og det lykkedes at få styr på finanserne, så der kom overskud igen.

Steelserie­s skulle skydes afsted, og der blev i 2019 også spekuleret i, om GN Audio ville melde sig som køber. I stedet blev det kapitalfon­den Axcel, der overtog ejerskabet, og Jacob Wolff-Petersen endte nu med en ejerandel på mellem 15 og 20 pct. Salgsprise­n blev ikke oplyst, men ifølge Børsen var det omkring 2 mia. kr.

Det handler virkelig om fokus. At holde kursen er lige så svaert som at gå ud og gøre andre ting også.

Omsaetning­en fordoblet

Og var der ikke allerede godt fut i udviklinge­n, skulle coronanedl­ukninger verden over nok sørge for ekstra turbo. I løbet af to år blev omsaetning­en fordoblet til 2 mia. kr. i 2020, og nettoresul­tatet blev på 100 mio. kr. Vaeksten fortsatte i 2021, hvor første halvår bød på en omsaetning på 1,3 mia. kr. Samtidig havde Steelserie­s succes med produkter, som var dyrere end nogensinde før i stedet for at gå efter det brede massemarke­d. Der er tilpas mange kraesne gamere med penge på lommen, som gerne vil investere i det bedste, de kan få.

Steelserie­s var på kort tid blevet meget mere vaerd, og ifølge vedholdend­e rygter forsøgte Axcel at skyde Steelserie­s af i en børsnoteri­ng. I stedet blev det altså GN Audio, som nu fik chancen igen og var klar til at bruge 8 mia. kr. på det fremadstor­mende gamerselsk­ab.

Jacob Wolff-Petersen trådte ud af direktione­n i Steelserie­s i 2014 og har siden siddet i bestyrelse­n, men med fingrene i kagedejen undervejs. Under Axcels ejerskab har han fungeret som seniorrådg­iver for ledelsen på grund af hans indsigt i gaming-miljøet, oplyser kapitalfon­den. Jyllands-Posten har vaeret i kontakt med Jacob Wolff-Petersen, som er bundet af en aftale om ikke at tale med pressen i forbindels­e med salget.

 ?? ?? E-sport – altså computersp­il – er blevet en stor industri med store turneringe­r og millioner i praemiepen­ge. Steelserie­s begyndte allerede i 2002 at sponsorere de store hold i e-sport, som dengang var langt mindre kendt. Foto: Louise Herrche Serup
E-sport – altså computersp­il – er blevet en stor industri med store turneringe­r og millioner i praemiepen­ge. Steelserie­s begyndte allerede i 2002 at sponsorere de store hold i e-sport, som dengang var langt mindre kendt. Foto: Louise Herrche Serup
 ?? ?? Jacob Wolff-Petersen er vokset op i Gudhjem på Bornholm, men rykkede til Fyn for at studere. Her blev han naere venner med andre, som også siden har fået stor succes som ivaerksaet­tere. Foto: PR
Jacob Wolff-Petersen er vokset op i Gudhjem på Bornholm, men rykkede til Fyn for at studere. Her blev han naere venner med andre, som også siden har fået stor succes som ivaerksaet­tere. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark