Jyllands-Posten

72-årig elkunde: Det her vil ramme folk med et b

Kim Biel-Nielsen fra Hørsholm rammes nu og her af de stigende elpriser.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

»Det er en sjov og god måde at holde øje med det daglige elforbrug på,« fortaeller den 72-årige Kim Biel-Nielsen.

For 14 måneder siden kastede han siger over onlineløsn­ingen Barry, som det finske energisels­kab Forrum står bag.

Barry er en app-baseret løsning, som betyder, at man som elkunde køber sin el til øjeblikspr­iser fastsat af handler på den nordiske elbørs Nord Pool.

Kim Biel-Nielsen erkender, at han altid har vaeret lidt teknologin­ørdet.

Derfor faldt han for Barryløsni­ngen. Også fordi han dengang boede i et 250 kvm stort elopvarmet hus på Bornholm, som afstedkom et årligt elforbrug i størrelses­ordenen 12.000 kilowatt-timer (kWh).

»Det gav mig ligesom en naturlig interesse for måder at spare på elregninge­n,« forklarer Kim Biel-Nielsen.

Køber til timepris

Efter mange år med et vaeld af energibesp­arende tiltag faldt han så over Barry og muligheden for at købe el til markedspri­sen, som fastsaette­s på timebasis.

»Jeg synes, at det er sjovt med timeprisen. Det giver en gejst, når man f.eks. kan købe el til minus 0,06 kr. pr. time,« siger han tydeligt tilfreds over de gode handler sidste år, da coronakris­en sendte elforbruge­t og elprisen i bund.

Sådan er det ikke laengere. Siden juni har en perfekt storm af et buldrende opsving rundtom i Europa, et dårligt vindår, manglende vand i de nordiske vandmagasi­ner og en gaspris på steroider fyret op under de europaeisk­e gas- og elpriser i en grad, så den seneste måned har budt på flere rekordpris­er.

I januar blev en megawattti­me (MWh) gas handlet til 16 euro på den toneangive­nde hollandske gasbørs TTF. Onsdag lå prisen i svimlende 114 euro.

Det opsigtsvae­kkende prisridt bliver fulgt til dørs af elprisen, der torsdag lå i 2,25 kr. pr. kWh på det danske marked før elafgift, transportt­illaeg, abonnement­er og moms.

Typisk har private elkunder over tid betalt 2,00-2,50 kr. for en kWh, alt inklusive.

Hvornår skal der vaskes?

Kim Biel-Nielsen erkender, at dagens priser ligger milevidt fra sidste års gode handler.

»Barry sender en sms hver morgen, hvor jeg kan se dagens timepriser. Så kan man planlaegge, hvornår der f.eks. skal taendes for vaskemaski­nen. Gårsdagen ”fantastisk­e” tilbud var en timepris på 1,70 kr.,« siger den 72-årige elkunde og ler opgivende.

»Normalt kan folk jo naermest gispe over en stigning i busprisern­e på 10 pct. Men det her er jo langt mere indgribend­e. Elpriserne for øjeblikket er det rene vanvid, og man kan jo ikke lade vaere med at bruge el,« siger han.

Her og nu betyder Barryløsni­ngen, at de skyhøje elpriser rammer Kim Biel-Nielsen hårdt.

»Ja, jeg får lov at maerke smerten med det samme. Men prisstigni­ngen kommer jo også til alle øvrige elkunder. Nogle bliver ramt nu, mens andre bliver ramt senere. Det aendrer bare ikke på, at det her vil ramme folk med et brag,« siger Kim Biel-Nielsen, der i 1983 var med til at åbne for internette­t i Danmark og siden har gjort sin interesse for teknologi til sin levevej.

Prisstigni­ngen kommer jo også til alle øvrige elkunder. Nogle bliver ramt nu, mens andre bliver ramt senere. Det aendrer bare ikke på, at det her vil ramme folk med et brag. KIM BIEL-NIELSEN, 72-ÅRIG ELKUNDE FRA HØRSHOLM

Vanvittig regning

Eneste trøst for den hårdt prøvede elkunde er, at han sidste år flyttede fra Bornholm — og et årligt elforbrug

11.978 12.162 11.028 11.837 11.200

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark