Jyllands-Posten

Forbrugerr­ådet ønsker, at varme- og elselskabe­r viser samfundssi­nd

I en tid med galopperen­de energipris­er er løsningen ikke at lukke for varmen og strømmen, hvis kunder får svaert ved at betale regningen, fastslår Forbrugerr­ådet Taenk.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

De galopperen­de gas- og elpriser gemmer på markante regninger til både varme- og elkunder.

Mens energisels­kabet OK venter en ekstraregn­ing hen over vinteren til selskabets mere end 100.000 gaskunder på 3.000-4.000 kr., har det gasfyrede Ringkøbing Fjernvarme­vaerk varslet en prisstigni­ng, så varmeregni­ngen naeste år kan vokse med knap 7.700 kr.

Dansk Energi peger på, at de stigende elpriser vil betyde månedlige ekstraregn­inger på 300-400 kr. for en normal husstand uden elbil og uden brug af varmepumpe.

Alt sammen får det nu Forbrugerr­ådet Taenk til at gå ud med en opfordring til landets el- og varmeselsk­aber om at vise samfundssi­nd i den kommende tid, hvis der er kunder, som får svaert ved at betale de opskruede regninger.

»Selskabern­e kan ikke bare saette opkraevnin­gen på automatgea­r. De er nødt til at tage hensyn til den ekstraordi­naere situation, vi befinder os i. Der er tale om nødvendige ydelser. Folk kan jo ikke bare lukke for varmen eller slukke for køleskabet, fordi det er blevet for dyrt,« siger Martin Salamon, cheføkonom i Forbrugerr­ådet Taenk, og fortsaette­r:

»Det er helt unødvendig­t, at vi skal stille folk dårligt, når vi har mulighed for at undgå det. Og kunderne løber jo ingen steder,« siger Martin Salamon.

Forslag om lavere afgift

I lyset af de stigende elpriser opfordrer Dansk Energi regeringen til at skaere markant i elafgiften, som i dag ligger på 0,90 kr. for hver forbrugt kilowatt-time (kWh). Men Forbrugerr­ådet Taenk tror ikke på, at en lavere elafgift løser problemet.

Dels kan det føre til et stigende elforbrug i en tid, hvor den globale opvarmning gør det nødvendigt, at folk er mere energieffe­ktive, og dels vil en afgiftslet­telse kun løse en mindre del af problemet, fordi elprisen er steget markant, lyder det.

»Energisels­kaberne har ofte et monopol eller er meget dominerend­e på deres marked. Derfor er de forpligtet til at hjaelpe forbrugern­e, når vi står i en så speciel situation, som tilfaeldet er her. Forstår selskabern­e ikke det, skal vi have politikern­e på banen,« siger Martin Salamon.

Energisels­kaberne har ofte et monopol eller er meget dominerend­e på deres marked. Derfor er de forpligtet til at hjaelpe forbrugern­e, når vi står i en så speciel situation, som tilfaeldet er her. MARTIN SALAMON, CHEFØKONOM I FORBRUGERR­ÅDET TAENK

Op til selskabern­e

Lars Aagaard, adm. direktør i erhvervs- og interesseo­rganisatio­nen Dansk Energi, 2,0 1,5 1,0 0,5 0,0

24-sep

10.000 5.000

understreg­er, at det er op til de enkelte energisels­kaber at afgøre, hvordan man tackler den unikke prissituat­ion.

»Men jeg er sikker på, at selskabern­e deler bekymringe­n over de stigende energipris­er. Der er jo tale om store prisstigni­nger. Isaer for husstande, der også er opvarmet med gas,« siger Lars Aagaard.

Her og nu venter Forbrugerr­ådet Taenk, at der vil blive tale om »en mindre del af forbrugern­e«, som får svaert ved at betale de store varmeog elregninge­r hen over vinteren, hvis de høje energipris­er holder ved.

Mens den rå elpris torsdag er nidoblet sammenlign­et med prisen samme dag sidste år, lå den toneangive­nde europaeisk­e naturgas, Dutch Title Transfer Facility (TTF), i januar på 16 euro pr. megawatt-time (MWh). I dag ligger priser på 114 euro.

Netop gasprisen baerer en stor del af ansvaret for den stigende elpris, både i udlandet og herhjemme, idet 22 pct. af Europas elprodukti­on sker ved afbraendin­g af gas.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark