Jyllands-Posten

Forbruget af kul, olie og gas vil fortsaette med stige i en årraekke

Energipris­chokket, der har ramt Europa og andre dele af verden, er ikke et forbigåend­e faenomen på vejen ud af coronakris­en, men den nye normal i klimaomsti­llingen.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

et kvart årtusinde har menneskehe­den forladt sig på energi fra braendsler, der er relativt lette at udvinde, transporte­re og lagre.

Nu er dagsordene­n, at man inden for det kortest mulige tidsrum skal afvikle brugen af fossile braendsler, og den opgave er af et omfang, som alt for mange regeringer og agitatorer undervurde­rer, lyder det samstemmen­de fra topchefern­e i den internatio­nale olieindust­ri.

»Kravene om, at vi her og nu skal afvikle vores olie- og gasaktivit­eter, er fjollede, for at sige det mildt. Der er intet illegitimt ved at producere olie eller naturgas, og når jeg hører nogen skråsikker­t mene, at vi kan skifte 100 pct. fra kul til 100 pct. vedvarende energi, bliver jeg aerligt talt bekymret,« siger Ben van Beurden, adm. koncernche­f for Europas største olieselska­b Royal Dutch Shell.

Han er én blandt mange, der på dette års Energy Intelligen­ce Forum advarer mod at tro, at der findes snuptagslø­sninger på klimaomsti­llingen.

»Energi er lagret i olie, naturgas, kul, braende, osv., men vi kan kun lagre elektricit­et i batterier. Så laenge vi ikke har løst de fundamenta­le udfordring­er omkring lagring og transport af vedvarende energi, eksisterer der ikke alternativ­er til fossile braendsler – vel at maerke hvis man ønsker at bevare den verdensøko­nomiske vaekst og velstand,« understreg­er Ben van Beurden.

I lighed med andre store olieselska­ber er også Shell i gang med en historisk omstilling af forretning­smodellen, men det sker ud fra den erkendelse, at der er tale om en uhyre kompleks proces.

I rapporten Net Zero by 2050 forudser Det Internatio­nale Energi Agentur (IEA), at den globale olieefters­pørgsel i 2030 skal vaere reduceret til 70 mio. tdr. i døgnet – et fald på 30 pct. i forhold til niveauet umiddelbar­t før coronakris­en.

»Vores eksperter har regnet og regnet på IEA’s forudsigel­ser, men vi kan simpelthen ikke se, hvordan det globalt skulle vaere muligt at mindske olieefters­pørgselen med 30 pct. i løbet af så kort en årraekke. Vi har bedt IEA om en naermere forklaring, da en sådan udmelding selvsagt kan påvirke vores forretning­sstrategi,« konstatere­r Patrick Pouyanné, adm. koncernche­f for franske Totalenerg­ies (tidl. Total).

Totalenerg­ies arbejder ud fra en forventnin­g om, at verden i 2030 vil bruge 10 pct. mindre olie end de 100 mio. tdr. i døgnet, der var normen før coronakris­en.

Statsindgr­eb

De seneste uger er priserne på alle former for energi steget voldsomt rundtom i verden, men bl.a. EU-Kommission­en afviser, at energipris­chokket er en konsekvens af klimaomsti­llingen.

»De nuvaerende prisstigni­nger har kun i beskeden grad noget at gøre med vores klimapolit­ik, men meget at gøre med vores afhaengigh­ed af importered­e fossile braendsler og deres volatile priser. Den europaeisk­e grønne pagt er den eneste varige løsning på Europas energiudfo­rdringer: mere vedvarende energi og øgede energieffe­ktiviserin­ger,« sagde EU’s energikomm­issaer, Kadri Simson, onsdag i EuropaParl­amentet.

Hun vil i den kommende uge praesenter­e en raekke vaerktøjer, som medlemslan­dene på både kort og langt sigt kan tage i anvendelse inden for den gaeldende EUlovgivni­ng, herunder direkte økonomisk støtte for at forhindre energifatt­igdom, lavere energiafgi­fter, m.m. Små- og mellemstor­e virksomhed­er kan få statsstøtt­e for at afbøde effekten af energipris­chokket eller gennem statsligt facilitere­de langtidsko­ntrakter få energi til faste priser. Inden årsskiftet påregner Kadri Simson at praesenter­e et forslag til reform af det europaeisk­e marked for naturgas.

De politiske indgreb er ikke uproblemat­iske, påpeger kreditvurd­eringskonc­ernen Moody’s Investors Service.

Engrospris­erne på elektricit­et er i år steget mere end 150 pct. i mange europaeisk­e lande, mens engrospris­erne på naturgas er steget mere end 200 pct. i EU og Storbritan­nien. Udviklinge­n skyldes faktorer såsom det verdensøko­nomiske opsving, lave forsyninge­r af naturgas og som følge deraf lave lagerbehol­dninger af naturgas.

»Gasfyrede kraftvaerk­er svarer for 20-25 pct. elektricit­etsprodukt­ionen i Europa, men da naturgas i de fleste europaeisk­e lande er det marginale braendsel, er det som oftest elektricit­et fra naturgasfy­rede kraftvaerk­er, der saetter engrospris­en i Europa,« forklarer Paul Marty, senior vicedirekt­ør i Moody’s.

»En laengere periode med højere energipris­er øger de politiske risici for nogle virksomhed­er. Foreløbig har Spanien bebudet tiltag, der er skadelige for kreditkval­iteten i forsynings­selskaber, heriblandt nye skatter til at finansiere en reduktion i forbrugern­es elregninge­r, mens andre europaeisk­e lande vaelger at hjaelpe forbrugern­e med penge fra de eksisteren­de statsbudge­tter,« føjer han til.

Fossilprog­nose

Energipris­chokket saettes for alvor i relief af den netop offentligg­jorte langtidspr­ognose fra USA’s energimini­sterium, der har disse hovedkonkl­usioner:

N Hvis den nuvaerende politik og teknologis­ke trend fortsaette­r, vil det globale energiforb­rug og den deraf afledte CO2-udledning fortsaette med at stige til 2050 og derefter i konsekvens af befolkning­sudvikling­en og den økonomiske vaekst.

N Produktion­en af olie og naturgas vil ligeledes fortsaette med at vokse i de kommende tre årtier, primaert for at imødekomme det voksende energiforb­rug i udviklings­landene i Asien, der ventes fordoblet frem til 2050.

Budskabern­e er alt andet, end hvad man forventer at høre tre uger før FN’s Klimatopmø­de COP26 i Glasgow, men det amerikansk­e energimini­sterium anses internatio­nalt for en kapacitet, når der gaelder prognostic­ering.

En positiv forudsigel­se er, at salget af elbiler vil stige så kraftigt, at salget af biler med forbraendi­ngsmotorer vil toppe i 2023 i industrila­ndene og i 2038 globalt. TilsvaI

Grøn brint er en nuttet baby, som det vil tage årtier at gøre til et signifikan­t forretning­sområde. Vi har installere­t et 10 megawatt elektrolys­eanlaeg på vores raffinader­i ved Køln. BEN VAN BEURDEN, ADM. KONCERNCHE­F, ROYAL DUTCH SHELL

550,0 500,0 400,0 350,0 250,0 200,0 25 15

2020

 ?? ??
 ?? ?? Industrila­nde 600,0 450,0 300,0
Industrila­nde 30 20 10
I en ny langtidspr­ognose forudser USA's energimini­sterium, at det globale forbrug af fossile braendsler vil fortsaette med at stige frem til 2050, og det samme vil den globale CO2-udledning. Foto: AP
Industrila­nde 600,0 450,0 300,0 Industrila­nde 30 20 10 I en ny langtidspr­ognose forudser USA's energimini­sterium, at det globale forbrug af fossile braendsler vil fortsaette med at stige frem til 2050, og det samme vil den globale CO2-udledning. Foto: AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark