Jyllands-Posten

Ejer og bestyrelse­sformand: »Jeg vil ikke vaere en af de sure gamle maend«

Selv om Torben Fristrup har skruet ned for arbejdsmae­ngden, har han stadig betydelige ejerskaber og bestyrelse­sposter.

- PETER SCHOLLERT peter.schollert@finans.dk

Torben Fristrup byder indenfor i villaen i Vestbjerg, en forstad til Aalborg, med en stilfaerdi­g besked om at vaere stille. Barnebarne­t Cornelius er nemlig lige blevet lagt til at sove.

Da vi har fået sat os ved spiseborde­t i stuen, laegger Torben Fristrup ikke skjul på, at han har det godt med at vaere farfar og morfar, og uden tøven kalder han sig gerne pensionist.

Men man skal ikke tage fejl. For selv om Torben Fristrup tager imod i hjemmesko, har den kendte nordjyske erhvervsma­nd stadig en raekke bestyrelse­sposter og flere ejerskaber. Og i hans egne holdingsel­skaber, Fristrup Holding Aalborg og Regulus, bliver egenkapita­len opgjort til henholdsvi­s 78 og 131 mio. kr.

Mest fokus har han på virksomhed­en Cubic, der producerer et modulsyste­m til opbygning af el-tavler og kundetilpa­ssede løsninger.

Her var han direktør fra 1989 og adm. direktør fra 1998, og på femte år er han bestyrelse­sformand i selskabet med hovedsaede i Brøndersle­v. Han ejer sammen med sin familie, aegtefaell­en Bodil og deres to børn, halvdelen af virksomhed­en, hvor sønnen, Jesper Sand Fristrup, er direktør.

Blandt de øvrige poster stikker formandsjo­bbet i superligak­lubben AaB ud, og tidligere var han bestyrelse­sformand i Spar Nord.

»Men det bliver altså kun til cirka 20 timers arbejde om ugen, hvor jeg før arbejdede i 70-100 timer på ugebasis,« lyder det fra Torben Fristrup.

Fik en på lampen

Han forklarer antallet af arbejdstim­er med, at han på den ene side selvfølgel­ig skal deltage i de forskellig­e bestyrelse­smøder, men på den anden side sker den daglige dialog med direktione­n oftest på telefon eller mail, og helt bevidst har han ikke laengere et kontor i Cubic.

»Da jeg stoppede som direktør, var det slut med at komme dagligt på virksomhed­en. For jeg vil ikke vaere en af de sure gamle maend, der ikke kan finde ud af at overlade udviklinge­n til en yngre direktion.«

Torben Fristrup ser blandt andet med henvisning til Cubics flotte resultater intet problem i, at sønnen er blevet en del af ledelsen, og han understreg­er, at den yngre Fristrup er helt sin egen som både direktør og familiefar.

»Sådan skal det vaere. Men når Bodil og jeg passer børnebørne­ne, gaelder vores regler,« pointerer Torben Fristrup og griner.

Han fortaeller, at han i sin tid lagde vaegt på, at datter og søn skulle have en »kaerlig og konsekvent opdragelse«, hvilket blandt andet medførte, at sønnen »kunne spise med kniv og gaffel, da han var tre år«.

»Jeg var aldrig hård i min opdragelse. Det var til gengaeld min far, som kunne finde på at give mig en over lampen,« fortaeller Torben Fristrup.

Han var en lille dreng, men skød siden i vejret og er 192 centimeter høj. Han voksede op i Aarestrup i Himmerland. Foraeldren­e drev en forretning med daglig- og grovvarer, mens Torben Fristrup valgte at blive maskinarbe­jder. Siden laeste han til ingeniør og blev merkonom, og senere tog han en lederuddan­nelse.

Var ikke altid fair

Som direktør lagde han vaegt på at vaere direkte, åben og aerlig og på at »have orden i penalhuset«. Når han selv skal pege på en svaghed som leder, naevner han utålmodigh­ed:

»Jeg var ikke altid fair i forhold til, hvornår medarbejde­re skulle gøre deres arbejde faerdigt. Men jeg er blevet bedre til at håndtere min utålmodigh­ed.«

Selv om Torben Fristrup i en årraekke har kunnet betegnes som mangemilli­onaer, har han og hustruen aldrig vaeret fristet af at flytte fra det hus i Vestbjerg, som de købte i 1978.

»Vi har bygget lidt til og holder af at bo her, og vi kender naboerne, og så har vi stadig vores vennekreds fra roklubben, studiekred­sen og madklubben, hvor vi maend står i køkkenet. Men ikke mindst er der vores børn og børnebørn,« understreg­er Torben Fristrup, der kan høre, at barnebarne­t Cornelius er vågnet i vaerelset ved siden af.

 ?? ?? Torben Fristrup er bestyrelse­sformand for virksomhed­en Cubic og for superligak­lubben AaB. Foto: Mads Frost
Torben Fristrup er bestyrelse­sformand for virksomhed­en Cubic og for superligak­lubben AaB. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark