Jyllands-Posten

Ugen på tvaers: Vragede Arne i omskoling

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Det blev en skidt uge for Arme Arne, der ellers har nydt så dejligt af statsminis­terens opmaerksom­hed. Ind i varmen er kommet Grønne Gry og Musiske Mathilde og Blå Bjarne, der øjensynlig skal lefles for, så de kan vaere med til at sikre Mette F. og Barbara B. fire år mere i magtens centrum. Folketinge­ts åbning sydede ikke af tårer over social elendighed, men i stedet om grøn lykke og flere boliger til de knap så rige og mere musik. Mette F. maler med rosenrødt, for med optimisme skal vaelgerne vindes. Åbningstal­en var dermed nok også et vink med en vinkelslib­er til minkfarmer­ne om, at de ikke kommer ind i varmen foreløbigt – ud over i hovedrolle­n i minkkommis­sionen. Men de er vel også relativt optaget af at taelle statsstøtt­ekronerne eller planlaegge, hvad de skal bruge dem til, når de ruller ind på kontoen, uanset hvem der bliver pelset på Christians­borg.

Ikke bare ugen, men tiderne generelt er i den grad også hårde for menneskets bedste ven, der nu betaler coronapris­en. Pludselig skal far og mor og børn på arbejde og i skole igen, og det giver så store problemer i i hvert fald Storbritan­nien, at forsikring­sselskaber betaler stigende erstatning til hundeejere. Pengene daekker regning for terapeuter, der kan tale Plet og Rollo igennem den svaere tid, hvor de skal vaenne sig til at vaere alene, så de ikke bruger hjemmet som toilet og hyler og gør sig gennem dagen til stor gene for naboer. Samtidig dukker der i skovene i Danmark flere og flere kaniner og marsvin og guldhamste­re op, som ikke hører hjemme i naturen, men åbenbart heller ikke laengere i folks stuer og børnenes vaerelser. Det er svaert at overskue, hvad det betyder for fødekaeden og biodiversi­teten, men det er givet, at det på et eller andet tidspunkt formentlig vil traekke forsikring­spraemiern­e op.

Det vil nok vaere spildte Guds ord på BalleBoris at byde hr. Johnson ind i selvhjaelp­sgruppen med Arne og dyrene. Han har ellers så svaert ved at forstå sin befolkning og kunne nok bruge et godt råd eller to. I en tale ved en konference for sit konservati­ve party ignorerede han stort set alle de problemer, som briterne lige nu tumler med: mangel på et arbejde, mangel på benzin og fyringsoli­e, stigende priser efter brexit og stigende skatter. I stedet gjorde han sig lystig over bl.a. skandalen om, at en af hans ministre, Michael Gove, for nylig forsøgte at snige sig gratis ind på en natklub for så at danse alene rundt på gulvet i timevis i en ganske haederlig plimmelim få dage efter åbningen af det ellers coronalukk­ede britiske samfund. Boris’ besked til befolkning­en var åbenbart, at de skal feste sig gennem en midlertidi­g nedgangspe­riode efter brexit. Og hvis bare alle briterne får adgang til de samme stimulanse­r som Michael og Boris, skal det nok gå. Vi andre gør nok klogt i at holde os vaek fra fredagsbar­en i Torremolin­os og Magaluf på Mallorca, for det bliver voldsomt! »Så vi sendte højtståend­e repraesent­anter til vores mest svedige ”boites de nuit” (natklubber, red.) for at vise, at enhver kan danse ganske trygt, og var han ikke fremragend­e? Lad os hylde Jon Bon Govey, det levende bevis på, at du – vi – repraesent­erer det mest festlige hippe happening og generelt ”funkapolit­an” parti i verden.« Boris Johnson brugte sin festglade minister til at beskrive Storbritan­niens – og det konservati­ve partis – tilstand lige nu.

Hele ugen er der rullet den ene slibrige historie efter den anden ind fra nye afsløringe­r i de såkaldte Pandora Papers. Statsleder­e skjuler fortsat formuer fra deres borgere, i samme takt som danske teenagere gemmer Bacardi Breezers og vodkaflask­er i haekkene i de danske forstaeder. Og finansiell­e fusentaste­r svindler stadig det officielle samfund for fantasilli­oner af kroner ved at snyde i skat, lave finansiell­e vaskehalle­r i eksotiske østater og betjene hjørner af pornobranc­hen, som selv ikke ”Luderkarle­n Lonne” fra Vesterbro ville røre med sin springkniv. I det lys er den danske katastrofe­vinkel beskeden: Jyske Bank gav i sin schweizisk­e filial husly for en noget farverig paraguayan­sk rigmands formue. Men altså – manden har vel lov at placere lidt håndører i banken, når den nu kan stille med en tidligere bankdirekt­ør, der i sit otium har specialise­ret sig i fondue- og kukur-branchen?

Elon Musk havde sit at slås med i denne uge, da hans bilfirma må bløde til en sort elevatorfø­rer, der blev kraenket racistisk. Dels måtte den ansatte finde sig i at blive kaldt voldsomt nedsaetten­de ting af sine kolleger, dels var der malet hagekors og Ku

Klux Klan-logo på toilettern­e. Tesla reagerede ikke, da han påtalte det. Bilfabrikk­ens tilsynelad­ende hoved- og førerløse opførsel bliver forklaret med, at de jo ikke er perfekte, og nu er der nedsat et team, der skal undersøge klager, og et andet hold, der skal se, om man kan skabe ligestilli­ng. Tidligere har Elon Musk opfordret sorte mennesker til i den slags situatione­r at vaere lidt mere tykhudede og acceptere en undskyldni­ng. Måske skulle han tilbyde dem en tur i Elons rumraket, så de får lidt frisk luft og kan se verden lidt fra hans eget perspektiv. Meget, meget højt oppefra.

Mens Helle Thorning-Schmidt i en bog åbner op for anekdoter om smålumre statsleder­e, der har vaeret upassende over for den davaerende kvindelige statsminis­ter, bør hun nok afsaette noget mere tid til sin post som moralsk vogter i Facebook. Hun sidder i det panel, der skal våge over den tilsynelad­ende meget lidt sociale mediegigan­t, som ifølge en whistleblo­wer har sat profit over børns og unges mentale helbred. Techgigant­ens algoritmer er simpelthen indrettet til at prioritere indtjening­en først, ifølge whistleblo­weren. Den retoriske mester Mark Zuckerberg afviser pure beskyldnin­gerne – han bekymrer sig dybt om folks velbefinde­nde. Han var f.eks. dybt berørt af, at Facebook og Instagram gik ned i nogle timer i mandags, for hvordan skulle hele verden så tale sammen? Og hvordan skulle annoncører­ne nå ud til befolkning­en med alle de spaendende nye produkter? Spørgsmåle­t er, om vi ikke skal samle ind, så nedlukning­en og al den urimelige dårlige omtale går ud over Zuckerberg­s indtjening. Om ikke andet, så for at sikre, at han stadig har råd til at betale honorar til de moralske vogtere.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark