Jyllands-Posten

Aarhus-rådmand: Nu er al fokus på at bringe Søndervang­skolen godt videre

Aarhus Kommunes børne- og ungerådman­d Thomas Medom (SF) ønsker en hurtig, uvildig undersøgel­se af Søndervang­sskolen i Viby.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Efter beskyldnin­ger om omfattende og systematis­k fifleri med bl.a. prøver, klager og tilfredshe­dsundersøg­elser på Søndervang­skolen ønsker Aarhus Kommunes børne- og ungerådman­d, Thomas Medom (SF), en hurtigt gennemført, uvildig undersøgel­se af forholdene på skolen.

Det er konklusion­en efter et møde i Aarhus Kommunes børne- og ungeudvalg onsdag aften om sagen.

»Vi skal have afdaekket, om de kritisable forhold er bragt til ophør, og vi skal have set på arbejdsmil­jøet på skolen, så vi kan bringe skolen godt videre,« fastslår Thomas Medom.

Allerede fredag skal der findes et firma, som kan påtage sig opgaven straks.

»Vi vil fredag kontakte Clavis og muligvis andre, som har kompetence­rne. Vi vil undersøge priser og hvem, der kan gøre det hurtigt. Der er også en skole, som er under pres nu, og den skal hjaelpes godt videre,« siger rådmanden.

Skal det også undersøges, hvad der er foregået i Aarhus Kommune?

»Vi har ikke lavet kommissori­et endnu, og vi skal have inddraget de faglige organisati­oner og lederorgan­isationern­e. Men det, vi i høj grad skal fokusere på, er, om de kritisable forhold er bragt til ophør, og så skal vi se på arbejdsmil­jøet på skolen, så medarbejde­re, ledere, børn og foraeldre kan have tillid til de skridt, som skal til for at bringe skolen videre. Det tror jeg, en uvildig undersøgel­se kan vaere med til at bidrage til.«

Så umiddelbar­t skal det ikke undersøges, hvad kommunen har foretaget sig i forhold til Søndervang­skolen?

»Jeg taenker, at vi først og fremmest skal have skolen godt videre. Og kraever det også at kigge på f.eks. ledelsesop­følgning osv., så må vi se på det. Det vil vi få afklaret, når kommissori­et er på plads. Men der er ingen tvivl om, at det nu handler om at arbejde hurtigt og hjaelpe skolen godt videre.«

I redegørels­en til Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet (STUK) onsdag beklager kommunen tre gange sin ageren i sagen og beskriver manglende dokumentat­ion?

»Og det, taenker jeg, er afdaekket. Jeg taenker i høj grad, at fokus er på at bringe skolen godt videre og finde ud af, om der stadig er nogle kritisable forhold, som vi skal have rettet op på.«

En ordentlig proces

Hvilke konsekvens­er kan sagen få?

»Når vi bestiller en undersøgel­se, begynder jeg ikke på forhånd at spekulere i alle mulige konsekvens­er. Det vil ikke vaere en ordentlig proces. Selvfølgel­ig forholder vi os til, hvad en undersøgel­se bringer frem, og så tager vi naeste skridt derfra, alt efter hvad den viser.«

Søndervang­skolen er af tidligere elever og laerere i dagbladet Politiken blevet beskyldt for at have givet afgangsele­ver fordele med bl.a. laengere forberedel­sestid for at opnå bedre karakterer.

Siden er det kommet frem, at skolen angiveligt også rådede elever, som forventeli­gt ville klare sig dårligt til afgangsprø­ven, til at søge om fritagelse, ligesom laerere formulered­e foraeldrek­lager over skriftlige karakterer.

En redegørels­e til Aarhus Kommunes børne- og ungeudvalg, som JyllandsPo­sten har fået aktindsigt i, indeholder desuden anklager fra skoleansat­te om, at laererne i nogle tilfaelde svarede på vegne af foraeldren­e i de kommunale foraeldret­ilfredshed­sundersøge­lser. I redegørels­en findes ingen endelig konklusion på det, men forvaltnin­gens gennemgang af foraeldret­ilfredshed­sundersøge­lsen fra 2017 viste efterfølge­nde, at Søndervang­skolen havde den højeste svarprocen­t af alle skoler – nemlig 93. Og ingen andre skoler havde så mange maksimalt tilfredse foraeldre.

Huller i tilsyn

Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet, STUK, fik onsdag en redegørels­e i sagen. Heraf fremgik, at der bl.a. havde vaeret huller i kommunens tilsyn med skolen, og at kommunen – trods talrige muligheder – ikke oplyste styrelsen om uregelmaes­sigheder ved afgangsprø­verne i 2016 og 2017.

Udvalgsfor­kvinde Eva Borchorst Mejnertz (S) meddeler, at det er vigtigt at komme til bunds i sagen, og at der er opbakning i udvalget til rådmandens beslutning.

»Det er trist«

Venstres politiske ordfører og et af partiets to medlemmer af børne- og ungeudvalg­et i Aarhus, Hans Skou, pegede inden mødet på en uvildig undersøgel­se, som også omfatter kommunens rolle i sagen.

»Vi vil aldrig kunne acceptere, at kommunen kritiseres for at frikende sig selv.«

»Jeg kan godt forstå, hvis nogle taenker, at man har pyntet sig med lånte fjer, når man har fremhaevet skolens resultater. Det er trist på folkeskole­ns vegne.«

 ?? ?? Søndervang­skolen i Viby er igennem årene ofte blevet fremhaevet som en mønstersko­le. Arkivfoto: Christian Lykking
Søndervang­skolen i Viby er igennem årene ofte blevet fremhaevet som en mønstersko­le. Arkivfoto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark