Jyllands-Posten

”LYDMILJØAN­BEFALINGER”

-

Rapporten om lydmiljø er skrevet af lydforsker­ne Marie Koldkjaer Højlund og Mads Duevang Dahl.

Deres anbefaling­er til at skabe tryghedsor­ienterede lyde på et plejehjem og begraense støj er bl.a.:

Daempning af institutio­nelle lyde, f.eks. fra rulleborde og opvaskemas­kiner samt lyde fra telefoner og tablets. Introdukti­on af naturlyde, f.eks. fra naturen lige udenfor. Bevidst musikforbr­ug.

Laegge profession­elle samtaler uden for faellesrum­mene. Introducer­e moderne velfaerdst­eknologi. med sanser og deres indvirknin­g på trivslen.

»Vi skal møde borgeren som et menneske, ikke bare som et cpr-nummer. Vi skal møde dem i deres hjem, og det skal ikke vaere som et hospital. Så nu er vi ved at skifte rulleborde ud, anbefaler, at personalet f.eks. ikke går med deres alarmtelef­oner eller i hvert fald har svag lyd på. Der er mange små frugter, der er lette at plukke, og i mange tilfaelde skal man bare lige stoppe op og taenke over det,« siger Jette Skive.

Rulleborde blev et tema

Marie Højlund har det på samme måde.

»Det med rulleborde­ne er blevet et tema i sig selv. Det havde jeg ikke forestille­t mig, inden vi var ude at observere på plejehjemm­ene. De larmer rent faktisk – ikke bare selve bordet, det gør også gulvet, når de kører henover det, ligesom de ting, der står på det, rasler. Det giver det institutio­nelle praeg, som dominerer lydbillede­t de fleste steder,« siger Marie Højlund.

»Derfor må man taenke i zoner. Nogen støj er okay ude på gangareale­rne, men i spisesalen er det noget andet. Og hvis man begynder at rydde op, mens der stadig er nogen, der spiser, indikerer man både socialt og kulturelt, at nu er måltidet slut.«

En entydigt dårlig lyd

Hendes opfattelse er, at personalet har opmaerksom­hed på det, men det kraever, at man taenker over det hele tiden, mener hun.

»Derfor er en af vores anbefaling­er, at der er opmaerksom­hed på lydmiljøet og på, hvordan man kan skabe en aendring, som ikke kraever de store ressourcer. Måske kan man godt synes, at opvaskemas­kinen derhjemme har en beroligend­e lyd, men på et plejehjem er det en industriop­vaskemaski­ne, og den lyder meget anderledes,« siger hun.

»Man kan i stedet introdu

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark