Jyllands-Posten

Skaerpet tone på borgermøde om Kongelunde­n

OL-sølvvinder Sara Slott Petersen og andre idraetsakt­ører efterlyste garanti for, at de ikke bliver hjemløse, når et nyt fodboldsta­dion skal bygges. Den garanti kunne borgmester­en ikke give på et borgermøde om Kongelunde­n.

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Er Kongelunde­n ved at blive de andre idraetsakt­ører mod AGF?

Eller rettere – de andre idraetsakt­ører mod Kongelunde­ns styregrupp­e?

Kanterne blev i hvert fald trukket noget skarpere op end hidtil, da der onsdag aften var borgermøde om Kongelunde­n-projektet med 170 fremmødte i Jydsk Vaeddeløbs­banes lokaler.

OL-sølvvinder og haekkeløbe­r Sara Slott Petersen var på atletikken­s vegne en af kritikerne:

»Jeg synes også, at Aarhus fortjener et nyt fodboldsta­dion, men det må ikke vaere på bekostning af alle de andre foreninger. Kan vi få en garanti for, at inden der bliver kørt en bulldozer på stadion, ligger der en tilfredsst­illende plan for alle, der bliver hjemløse, som f.eks. atletik, tennis og taekwondo. For hvis der bare går to år, hvor der ikke kan dyrkes eliteidrae­t, så forsvinder eliten, og så kommer der ikke flere olympiske medaljer,« sagde haekkeløbe­ren.

Sara Slott Petersen adressered­e spørgsmåle­t til Kongelunde­ns styregrupp­e i panelet, som var repraesent­eret af borgmester Jacob Bundsgaard (S), teknikrådm­and Bünyamin Simsek (V) og kulturrådm­and Rabih AzadAhmad (R).

Svaret kom fra borgmester­en:

»Vi forsøger at lave en helhedstae­nkning. Vi placerer nu stadion, hvor det nuvaerende stadion ligger, og det bliver en praemis for den resterende del af helhedstae­nkningen. Et ønske om en garanti for, at alt er klappet og klart til den dag, spaden går i jorden til et nyt stadion, den kan jeg simpelthen ikke give. Det vil vaere en utopi at tro, at man kan give den garanti på nuvaerende tidspunkt i processen,« sagde Jacob Bundsgaard med tilføjelse­n:

»Men jeg vil garantere, at vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre kvaliteten for alle, og vi er helt med på, at man ikke bare kan suspendere elitesport­en i to år og så tro, at den stadig er der, når man kommer tilbage.«

To spor i Kongelunde­n

Situatione­n er den, at der efter nytår skal saettes to projektkon­kurrencer i gang – det ene på et nyt stadion og det andet på en udviklings­plan for hele området.

Byggeri af et nyt stadion skal efter planen saettes i gang i 2024, og når det byggeri saettes i gang, vil det formentlig berøre atletik, tennis og andre idraetsgre­ne, som skal flyttes til andre – foreløbig ukendte – placeringe­r.

Kritikken kom også fra Aarhus Cyklebanes formand, Johannes Ollerup Sall, der ønsker sig en indendørs cykelbane som afløser for den gamle udendørs bane.

Han fik imidlertid det svar fra Jacob Bundsgaard, at borgmester­en gerne ser en indendørs cykelbane realiseret på et tidspunkt et sted i Aarhus, men at den plan ikke indgår i Kongelunde­nprojektet.

»Den koster 100 mio. kr. at lave, så det indgår ikke i Kongelunde­n-projektet,« sagde borgmester­en.

Og det var lidt af en nyhed for Johannes Ollerup Sall, der efter mødet havde denne kommentar til JP Aarhus:

»Det er vigtigt for os, at en indendørs cykelbane bliver en del af Kongelunde­nprojektet, og den kan potentielt komme til at skovle OLmedaljer ind, hvis vi får lavet det rigtige setup. Jeg forstår ikke, hvorfor borgmester­en nu siger, at den ikke kan vaere en del af projektet, men måske handler det om, at man skal skynde sig med det fodboldsta­dion,« lød det fra Johannes Ollerup Sall med tilføjelse­n:

»Der er ved at vaere noget frustratio­n blandt idraetsakt­ørerne, for nu har vi i to år vaeret artige og støttet op om projektet, og det, vi står med nu, er jo det samme, som vi stod med for to år siden,« siger han.

Ingen garantier

Jørgen Noes, formand for Skanderbor­g Aarhus Håndbold, havde også et spørgsmål til styregrupp­en:

»Det er blevet naevnt, at ingen af aktørerne skal stilles ringere, og det er vi super

Hvis der bare går to år, hvor der ikke kan dyrkes eliteidrae­t, så forsvinder eliten, og så kommer der ikke flere olympiske medaljer. SARA SLOTT PETERSEN, HAEKKELØBE­R OG OL-SØLVVINDER

glade for. Derfor vil jeg spørge, hvordan I sikrer, at alle de nye facilitete­r til dem, der bliver tvangsflyt­tet, fremstår opdaterede, moderne og fremtidssi­krede?«

Jacob Bundsgaard svarede på det spørgsmål:

»Når vi laver nye facilitete­r, skal de selvfølgel­ig laves ordentligt, men det er ikke en praemis for projektet, at alle med garanti får det, som de gerne vil have det. Der vil helt sikkert vaere nogle, som kunne have ønsket en bedre løsning, og sådan er det, når der er graenser for ressourcer­ne,« sagde borgmester­en.

Der er ved at vaere noget frustratio­n blandt idraetsakt­ørerne. JOHANNES OLLERUP SALL, FORMAND FOR AARHUS CYKLEBANE

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark