Jyllands-Posten

Saet folkeskole­rne fri – lokalt ansvar giver bedre løsninger

Hvorfor skal vi som foraeldre acceptere, at vores børns laerere skal bruge stadig mere tid på administra­tive indberetni­nger frem for at undervise vores børn?

- JASON PHAM byrådskand­idat for Venstre, Tilst

Saet folkeskole­rne fri – lokalt ansvar giver bedre løsninger for vores børns laering.

Spørger man mig, så tror jeg på, at hvis vi giver skolen en større frihed, ved den enkelte skole selv, hvilke valg der er bedst for dens elevers laering. One-size-fits-all virker ikke.

Skal det store apparat i stat og kommune overstyre alt, hvad skolerne påtager sig her i Aarhus? Laeringspl­atforme, elevplaner, nationale test, mål og laeringsmå­lstyring er bare nogle af de styringsel­ementer, som vaelter nedover i folkeskole­n.

Resultatet har desvaerre vaeret flere sygedage og mistrivsel blandt laererne og elever. Laererne kører sure i bureaukrat­i og topstyring, og eleverne får for lidt laeringsti­d med laereren.

Vi ligger i Danmark i top-10 over lande, som bruger flest penge pr. elev, mens OECD og Pisa-test dokumenter­er, at i fagene natur/teknik, laesning og matematik ligger vi uden for top-10.

I Aarhus bruger vi knap 73.000 kr. pr. elev, hvilket betyder en placering i den øverste fjerdedel blandt de 98 kommuner. I den nationale test ligger vi i Aarhus på gennemsnit­tet eller lige lidt over – dog med en tilbagegan­g.

Staerke faerdighed­er i dansk og matematik er en nødvendigh­ed, for at vores unge klarer sig godt i voksenlive­t. Derfor må og skal disse fag stå øverst på en skoles dagsorden. Og når vi bruger så mange penge i Aarhus, så må vi også kraeve, at vores unge i Aarhus ligger i min. top-10 i Danmark.

For at dette kan lykkes, kraever det frihed til skolerne til at tilrettela­egge arbejdet og frihed til den enkelte laerer til at strukturer­e undervisni­ngen.

Børne- og ungerådman­d Thomas Medom (SF) har vaeret ude at udtale sig om kortere skoledage. Mon han har modet til at gå den sidste mil og saette skolerne fri?

Det har jeg. Lad os saette skolen fri, så den selv kan bestemme over, hvordan skolen drives.

Giv skolebesty­relsen ansvar for at vaere en bestyrelse, giv skoleleder­en ansvar for at vaere skoleleder, giv laereren ansvaret for at vaere laereren, dvs. frihed til at tilrettela­egge og gennemføre den undervisni­ng, som laereren faktisk er uddannet til.

Lad os saette skolen fri i Aarhus og gøre det, den er skabt til: at gøre vores børn dygtige til at klare sig i deres videre liv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark