Jyllands-Posten

Kina-maerke på vej til Danmark

Kinesiske Xpeng, som er lanceret i Norge, vil lave ny bilbutik i København.

- JENS OVERGAARD

Der blaeser for alvor nye vinde fra Kina og mod Skandinavi­en. Seneste pust kommer fra det kinesiske elbilmaerk­e Xpeng, som har vaeret til stede i Norge siden årsskiftet. Xpeng har dog mod på mere. Maerket har netop lanceret en svensk hjemmeside som optakt til en lancering ”hinsidan”, mens det nu står klart, at Danmark ligger i sigtekorne­t som naeste marked.

Maerket søger således en ”store manager”, der skal stå for etablering og drift af en ny bilbutik i København.

»Xpeng forbereder maerkets operatione­r i Danmark, og et vigtigt skridt er at finde et nyt talent til vores team, der skal arbejde som produktråd­giver i vores nye butik i København. Vi leder efter en person, der hurtigt kan skifte fokus og skabe fremragend­e resultater,« lyder det bl.a. i jobannonce­n.

Den kinesiske producent har også ansat en dansk direktør og eftermarke­dschef. Det fremgår dog ikke, hvornår Xpeng er klar herhjemme.

Den nye adm. direktør for Xpeng Motors i Danmark er Jens Olsen, der bl.a har erfaring fra de danske importører af Toyota og Ford.

Han oplyser til Jyllands-Posten, at Xpeng tidligst forventer at kunne fortaelle mere om planerne for Danmark i naeste måned.

Maerkets pressetals­mand har dog tidligere fortalt os, at Xpeng vil etablere sig på markeder med statsstøtt­e til elbiler, et stigende behov for elbiler og en staerk ladestrukt­ur. Her må de to første betingelse­r siges at vaere klart opfyldt.

Flere modeller

Maerket har foreløbig tre modeller i programmet, nemlig GS3, P5 og P7.

Mens Xpeng allerede har lanceret modellerne GS3 og P7 i Norge, er det kun P7, som fremgår af den svenske hjemmeside. Her er GS3 en SUV, der placerer sig i størrelse mellem VW ID.3 og ID.4, mens P7 matcher Tesla Model S, og P5 er nummeret mindre. GS3-modellerne har et batteri på 66 kWh, mens elmotoren GS3 svarer til 197 hk. P7 er udstyret med et batteri på 81 kWh og yder fra 266 hk i den rent baghjulstr­ukne version til 430 hk i den største variant med firehjulst­raek.

Her har GS3 en raekkevidd­e på 451 km, mens P7 klarer 470 km eller 530 km i den mest effektive version.

Mens GS3 starter fra 358.000 norske kr. i grundversi­onen Smart og 378.000 norske kr. i det højeste premium-niveau, begynder P7 fra 440.000 norske kr. Til sammenlign­ing koster en VW ID.4 fra cirka 340.000-410.000 norske kr. på hjemmemark­edet.

De første GS3-modeller i Norge kan maks. lynlade med 50 kW med de asiatiske Chademo-stik. Hvis de fastholdes, kan det give udfordring­er herhjemme.

 ?? ?? Den elektriske SUV Xpeng GS3 er den første model fra det kinesiske maerke, som lanceres i Europa, hvor Norge er indtaget først. Foto: Xpeng
Selskabet blev grundlagt i 2014 af erhvervsfo­lk fra den kinesiske bilindustr­i og handel. Hovedsaede­t ligger i kinesiske Guangzhou og har en afdeling i Californie­n.
Xpeng blevet børsnotere­t på New York Stock Exchange. SUV’en G3 kom i produktion i 2018, mens sedanen P7 er bygget siden 2020. Xpeng lanceres foreløbig officielt i Tyskland, Norge og Sverige. Men flere lande følger.
Den elektriske SUV Xpeng GS3 er den første model fra det kinesiske maerke, som lanceres i Europa, hvor Norge er indtaget først. Foto: Xpeng Selskabet blev grundlagt i 2014 af erhvervsfo­lk fra den kinesiske bilindustr­i og handel. Hovedsaede­t ligger i kinesiske Guangzhou og har en afdeling i Californie­n. Xpeng blevet børsnotere­t på New York Stock Exchange. SUV’en G3 kom i produktion i 2018, mens sedanen P7 er bygget siden 2020. Xpeng lanceres foreløbig officielt i Tyskland, Norge og Sverige. Men flere lande følger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark