Jyllands-Posten

Kan en prominent chefdesign­er designe et nyt bilfirma og få det til at vokse vildt?

Polestar er et af verdens yngste bilfirmaer, men vil lancere tre helt nye biler på tre år. Jyllands-Posten har talt med maerkets CEO, Thomas Ingenlath, der forklarer, hvordan man vil realisere de markante planer.

- CHRISTIAN SCHACHT

Kan en prominent chefdesign­er designe et helt nyt bilfirma? Kan han få naesten tidoblet salget inden 2025? Og hvordan i alverden har han taenkt sig at gøre det? Spørgsmåle­ne står i kø, da Jyllands-Posten får lejlighed til en snak med Thomas Ingenlath, der er CEO hos det Volvo-ejede Polestar, og som for nylig er kommet med nogle offensive udmeldinge­r i forbindels­e med, at man går på Nasdaq-børsen i New York og henter en masse penge til investerin­ger.

Firmaet, der blev stiftet af Volvo Cars og kinesiske Geely Holding så sent som i 2017, har kun to modeller i dag, den eksotiske Polestar 1 til halvanden mio. kr. og den kompakte Polestar 2, der blev lanceret herhjemme i sommer, og som koster fra 375.000 kr. Der skal dog meget mere til.

Polestar vil lancere tre helt nye modeller inden 2025, og den første kommer allerede naeste år.

Thomas Ingenlath er ikke i tvivl om, at timingen er rigtig.

»Vi har bevist over for markedet, at vi kan designe, udvikle og producere biler, som kunderne vil have, og nu er det fuld fart frem,« pointerer han.

Ordene kommer fra den ellers ganske stille og rolige, naermest eftertaenk­somme tysker. Han er uddannet designer, og det er helt usaedvanli­gt, at en designer når til toppen i bilindustr­ien.

Da Polestar blev etableret, blev han hentet hos Volvo, hvor han var manden bag de meget roste linjer på bl.a. XC90, V60 og XC40.

Den 57-årige Ingenlath har således en lang karriere bag sig og har tidligere vaeret chef for eksteriør design hos Audi, senere Volkswagen og øverste designchef ved Skoda. Senere var han chef for Volkswagen Design Center in Potsdam.

Vil adskille sig på design

Netop designet er altafgøren­de for Ingenlath og Polestar.

»Tesla er ikke det eneste selskab, der kan bygge en fantastisk elbil. Mens Tesla leverer tal inden for hurtige accelerati­oner, vil vi bygge elbiler til bilelskere, der også saetter pris på fantastisk design og klassiske bilegenska­ber,« siger Thomas Ingenlath.

»Det er kun muligt, fordi vi bruger kompetence­n fra Volvo. Hvis vi selv skulle gøre det, ville det vaere umuligt for os at udvikle og producere så mange nye biler på så kort tid. Den allerstørs­te fordel er, at platformen­e og fabrikkern­e allerede eksisterer,« siger han.

Alle tre biler er allerede godt under udvikling og har for lang tid siden forladt tegneborde­t under designchef­en, Maximilian Missonis, ledelse.

»Så nu handler det om processen med at få bilerne lavet til prototyper og dermed klar til produktion. Det er en proces, som Volvo er god til, og som vi allerede har bevist med Polestar 1 og Polestar 2,« siger topchefen og vil isaer jagte Audi, BMW, Mercedes, Porsche og selvfølgel­ig Tesla.

Den første af de nye udfordrere vil vaere Polestar 3, der blev annonceret i juni. Bilen kommer allerede naeste år; formentlig bliver den praesenter­et i løbet af efteråret 2022.

En ny SUV på savannen

Thomas Ingenlath siger, at Polestar 3 vil have samme størrelse som den naeste generation af Volvo XC90, som også vil vaere en fuldt elektrisk model. Begge udvikles på Volvos nye modulopbyg­gede SPA2-platform, og begge vil blive bygget på Volvos fabrik i Ridgeville, South Carolina.

Ingenlath understreg­er dog, at der ingen designmaes­sige ligheder vil vaere overhovede­t. Mens den store Volvo formentlig bliver med op til syv saeder, bliver Polestar 3 med fem saeder.

Der bliver også valg imellem baghjulstr­aek og firehjulst­raek.

»Vores SUV’er vil ikke blive traditione­lle SUV’er, og jeg vil ikke sige ret meget mere. Men det bliver et helt andet dyr på savannen. Og her vil Polestar 3 i den grad signalere, hvordan fremtidens elektriske SUV vil se ud. Vores 3’er vil blive superdynam­isk og aerodynami­sk udformet,« siger han.

Tidligere har der vaeret antagelser om, at Polestar 3 ville vaere taettere på naeste generation­s Volvo XC60, men den vil altså blive større og skal bl.a. duellere med Porsche Cayenne.

Thomas Ingenlath betoner, at Polestar 4 vil blive vaesentlig­t billigere. Den bliver lavere og mere kompakt end storebror, når den kommer et års tid efter, altså i 2023. Ifølge internatio­nale medier kan den dele teknik med den kommende Volvo C40 Recharge og vil dermed ikke adskille sig markant fra teknikken i dagens Polestar 2.

Hvad angår Polestar 5, vil denne model konkurrere med Porsche Taycan og high-end-versioner af Tesla Model S.

Den lave sedan bliver sandsynlig­vis også udviklet på den elektriske version af SPA2-platformen og basere sig på Precept-konceptet, som maerket har vist. Introdukti­onen er planlagt til slutningen af 2024.

Går på børsen

Den helt store udfordring er, hvordan et lille bilfirma vil lancere tre nye modeller på tre år.

Polestar solgte kun 10.000 biler sidste år, har en ambition om at saelge 29.000 biler i år, mens målet for 2025 er at levere 290.000 biler.

Pengene skal isaer komme fra børsnoteri­ngen. Her er for nylig meldt ud, at det kun fire år gamle bilfirma vil børsnotere­s til en vaerdi af 20 mia. dollars svarende til 127 mia. kr.

I stedet for at saelge aktier på klassisk maner er man gået sammen med milliardae­ren Alec Gores og investerin­gsbanken Guggenheim Partners, der bliver medejere af selskabet, altså ud over Volvo, og i øvrigt skuespille­ren Leonardo DiCaprio. Turen på børsen er en såkaldt SPAC, der er udbredt i USA. En SPAC er et tomt selskab, som bliver børsnotere­t for at rejse penge til at købe en

virksomhed. Når virksomhed­en bliver opkøbt, bliver den fusioneret ind i børsskalle­n. Både før og efter opkøbet bliver aktierne i SPAC’en handlet på det åbne marked.

Den danske bildesigne­r og ivaerksaet­ter Henrik Fisker har for nylig rejst milliarder til udvikling af sine biler på lignende vis.

Thomas Ingenlath laegger ikke skjul på, at en stor del af pengene skal gå til udvikling og forberedel­se af produktion, og så vil relationen til Volvo fortsat vaere markant, og den er helt essentiel.

»Forholdet til Volvo er meget enkelt at beskrive, for det er vores moderselsk­ab, vi er født der, og vi er nu ved at vokse op, tjene vores egne penge og flytte hjemmefra. Vi vil altid vaere en slags familie, men selvfølgel­ig vil vi have hvert vores eget liv, selv om Volvos knowhow, ikke mindst inden for sikkerhed, er uundvaerli­g,« siger Polestar-chefen.

Man vil heller ikke lancere decideret billige biler.

»Vi vil ikke lave biler til massemarke­det, som bl.a. Tesla går efter. Vores rejse er at forblive mere premium. Polestar 2 og den nye variant med forhjulstr­aek vil vaere vores basismodel. Det er bestemt ikke en billig bil, fair nok, men det gør det trods alt muligt for en del mennesker at eje et så smukt produkt,« siger Ingenlath.

Polestar er stadigvaek en meget, meget lille spiller i bilbranche­n, og fordi man bruger eksisteren­de Geely/Volvo-fabrikker og ekspertise, er der kun godt 1.000 dedikerede Polestar-medarbejde­re. »Selvfølgel­ig er der tusindvis af ingeniører og folk i produktion­en, men de er ikke ansat af Polestar,« siger han.

Glad for Google

Samtidig understreg­er Ingenlath fordelen ved at lade Google om at lave styringssy­stemet til infotainme­ntdelen.

»Vi ville aldrig kunne lave sådan et system selv, der ikke kun kender den naermeste restaurant, men også ved, om den holder lukket i dag. Det er Google langt bedre til.« Og så bekymrer det ham ikke, at flere andre konkurrent­er efterhånde­n også er ved at overgive sig til softwaregi­ganten.

»Det bliver aldrig vores konkurrenc­emaessige fordel alligevel. Bare fordi jeg har Google Maps på min iPhone, og bare fordi jeg bruger Google Maps, er det ikke ensbetyden­de med, at jeg pludselig siger: ”Åh, men det er ikke en iPhone laengere”,« siger direktøren, der ser andre fordele for Polestar.

»Vi var først til at lancere Google i bilen, vi har ikke dogmer, der hindrer os i at udvikle. Vi har også taget et stort skridt, når det gaelder digitalt salg og den måde, hvorpå vi distribuer­er biler til kunderne. Jeg tror, det vil vaere meget svaert for de store producente­r, der er dybt forankret i forhandler­modellen,« siger han med henvisning til, at man skal købe bilen online. spørger vi afslutning­svis Thomas Ingenlath.

»Jeg er ret sikker på, at det hele vil blive mere sofistiker­et, så det ikke bliver nødvendigt at proppe mere og mere batterikra­ft ind i bilerne. Jeg har forventnin­ger om bedre strømstyri­ng og hurtigere opladning. Mine egne oplevelser efter at have kørt elbil i 18 måneder er, at det er til at finde opladning, når man har behov for det, men ikke altid. Ladeinfras­trukturen skal blive bedre, og den diskussion er heldigvis for alvor ved at tage fart. Det er også interessan­t, at tankstatio­ner nu begynder at have ladestande­re,« mener Thomas Ingenlath og øser lidt af egne erfaringer.

»Ladenetvae­rket fra Ionity fungerer nogenlunde fornuftigt, synes jeg. Når jeg kører fra Gøteborg til Hamborg, ved jeg, at der er en Ionity-lader for naesten hver 150 km, og hvis jeg kan spare et ladestop ved at køre 115 km/t. i stedet for 130 km/t., så gør jeg det,« siger topchefen, som dog har en lille bøn:

»Jeg ser dog frem til den dag, de også laver et fint lille tag henover, for jeg forstår stadigvaek ikke, at opladning er ensbetyden­de med, at man skal stå ude i regnen.« Thomas Ingenlath smiler, inden han haster videre til naeste møde, sikkert med udvikling, finans eller designafde­lingen, hvor den gamle designer stadigvaek har sin gang nogle få timer om ugen.

Eller også skal han videre til naeste journalist, der vil vide, hvordan i alverden man vil realisere de vilde vaekstplan­er.

 ?? ?? Thomas Ingenlath er
CEO hos Volvo-ejede Polestar. Maerket vil lancere tre nye biler på kun tre år og har meldt ud, at man går på Nasdaq-børsen i New York.
Foto: Polestar
Thomas Ingenlath er CEO hos Volvo-ejede Polestar. Maerket vil lancere tre nye biler på kun tre år og har meldt ud, at man går på Nasdaq-børsen i New York. Foto: Polestar
 ?? ?? 57 år
Født i Tyskland
Er uddannet i bildesign fra Royal College of Art i London.
Han har vaeret i Volkswagen­gruppen i 20 år, hvor han arbejdede for Audi, inden han blev chef for udvendigt design hos VW.
Senere blev Ingenlath chefdesign­er hos Skoda, inden han stod i spidsen for VW’s designcent­er.
I 2012 blev han hentet til Göteborg, hvor stillingen hed designdire­ktør hos Volvo.
I 2017 blev Thomas Ingenlath CEO hos det nystartede Polestar.
57 år Født i Tyskland Er uddannet i bildesign fra Royal College of Art i London. Han har vaeret i Volkswagen­gruppen i 20 år, hvor han arbejdede for Audi, inden han blev chef for udvendigt design hos VW. Senere blev Ingenlath chefdesign­er hos Skoda, inden han stod i spidsen for VW’s designcent­er. I 2012 blev han hentet til Göteborg, hvor stillingen hed designdire­ktør hos Volvo. I 2017 blev Thomas Ingenlath CEO hos det nystartede Polestar.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark