Jyllands-Posten

Her er de bedste vinterdaek

Bremselaen­gden skiller top og bund i test af 34 vinterdaek. Gå efter daek, der passer bedst til våde danske veje, lyder anbefaling fra FDM.

- JENS OVERGAARD

Det virker som en menneskeal­der siden, vi sidst havde en rigtig sneklaedt og frostfuld vinter. Derfor kan det virke abstrakt at tale om vinterdaek, og helårsdaek vinder da også frem.

Alligevel kan der vaere sund fornuft i at skifte til vinterdaek og i givet fald gå efter de bedste. Der er nemlig stor forskel mellem top og bund, hvor isaer bremselaen­gden skiller fårene fra bukkene.

Det viser en ny stortest af 34 vinterdaek i størrelser­ne 15- tommer (195/65 R15), der passer til biler som Opel Astra og VW Golf, samt 17-tommer (225/50 R17), som passer til biler som Audi A4 og BMW 3-serie.

Våde vintre stiller andre krav

Det er FDM, der sammen med de europaeisk­e bilklubber har kørt daekkene gennem tests på anlaeg i Tyskland og Italien, mens egenskaber­ne i sne er prøvet af på de hvidklaedt­e veje i Finland.

Ydermere har folkene bag kørt 15.000 km på daekkene for at teste deres slidstyrke, mens støj, rullemodst­and og brudstyrke er målt på et laboratori­um.

Sne og is er dog ikke alt. Vi husker nok alle vintre, som mere er våde og med temperatur­er omkring frysepunkt­et. Derfor er vinterdaek­kenes egenskaber på netop tørre og våde veje lige så vigtige. Det skyldes bl.a., at man i mange tilfaelde kører med højere fart, når der ikke er sne på vejene. Det er da også ved test af egenskaber­ne lige her, at mange vinterdaek mister vigtige point i det samlede resultat.

Søren W. Rasmussen, der er bilteknisk redaktør hos FDM, pointerer vigtighede­n af dette område.

»Et godt vinterdaek skal ikke bare have gode egenskaber i sne, men i lige så høj grad på våd og tør vej ved lave temperatur­er. Tidligere har daekproduc­enterne haft svaert ved at kombinere de vigtige egenskaber, men som testen af isaer 15tommer-daekkene viser, har flere af dem nu fået knaekket den kode. I alt fire daek udmaerker sig her, mens der er en stor mellemgrup­pe, som også klarer sig godt i de fleste kategorier. Kun et daek falder helt igennem med skuffende egenskaber på isaer tør vej,« siger Søren W. Rasmussen.

Ligesom de andre gange er daekkene testet på 23 punkter fordelt på fem hovedkateg­orier. Kategorier­ne

vaegtes dog ikke lige højt, da nogle egenskaber er vigtigere end andre. Det gaelder netop egenskaber­ne på våd vej, der ofte adskiller de gode daek fra de dårlige.

»Det ses tydeligt i testen af 17-tommer-daekkene, hvor to daek dumper på sne og våd vej. Her skulle gruppens dårligste daek, Linglong GreenMax Winther UHP, bruge 11 meter mere end testens bedste, Bridgeston­e Blizzak LM005, på at bremse helt ned fra 80 km/t. Det svarer til, at bilen med Linglong-daek kørte 40 km/t., da bilen med Bridgeston­e-daek holdt stille. Så selv om vinterdaek er bedst i vinterføre, er der stor forskel,« siger Søren W. Rasmussen.

Af de 18 testede 17-tommer-daek udmaerker de tre sig, og to falder helt igennem, mens de 13 øvrige klarer sig til bedømmelse­n middel.

»Bremsetest­en på våd vej viser, hvorfor FDM anbefaler, at man altid går efter vinterdaek, der klarer sig godt i den disciplin. Ikke mindst fordi de danske vinterveje ofte er mere våde end hvide. Står man og skal købe vinterdaek, er det derfor en god idé at dykke ned i vores test, før man beslutter sig for, hvilke daek man skal købe,« siger Søren W. Rasmussen.

Søren W. Rasmussen Bilteknisk Redaktør, FDM

 ?? ?? De fleste af vinterdaek­kene, som var på 15 og 17 tommer, ligger i midten af feltet. Foto: FDM/ADAC
De fleste af vinterdaek­kene, som var på 15 og 17 tommer, ligger i midten af feltet. Foto: FDM/ADAC
 ?? ?? Hvis man skal køre i vinterføre, er vinterdaek et must. Men de sikrer også et bedre vejgreb på de kolde, våde veje. Foto: FDM/ADAC
Hvis man skal køre i vinterføre, er vinterdaek et must. Men de sikrer også et bedre vejgreb på de kolde, våde veje. Foto: FDM/ADAC

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark