Jyllands-Posten

Dansk firma har fået hul igennem til bilindustr­ien

Nye biler er fyldt med storskaerm­e. Det giver muligheder for danske AM Denmark, som har udviklet en skaermrens i prisvinden­de design, der nu er godkendt hos VW, Audi Porsche og Skoda.

- JENS OVERGAARD

Der skal ikke mange swipes til for at saette fedtede fingeraftr­yk på de mange skaerme, der er i nye biler. De udfordring­er vokser, i takt med at flere og flere biler får de store berøringss­kaerme.

Men det kan der gøres noget ved og endda på en stilren måde. Det har folkene bag det lille danske firma AM Denmark med hovedsaede i København opdaget.

Faktisk er man herfra kommet så langt, at AM Denmark efter en omfattende godkendels­esproces nu er blevet officiel leverandør til Volkswagen, Skoda, Audi og Porsche.

Spydspidse­n er den lille kantede ”Mist”, som er designet i New York, har vundet flere priser, men ikke mindst er en ”to-i-en”, hvor man på samme tid kan spray rens på en skaerm og tørre denne af med en mikrofiber­klud.

Certificer­ingen som officiel leverandør har allerede medført leverancer i millionkla­ssen. Det har ført til en vaekst på over 50 pct., og samtidig er det en godkendt platform, der kan bruges til andre bilkoncern­er og kan åbne dørene for et dansk erhvervsev­entyr i en branche, som er helt ny for AM Denmark.

»Det er en kaempe blåstempli­ng for os, og vi kan se, at vi får flere og flere henvendels­er fra bilindustr­ien,« siger den ene af stifterne, Jacob Moesgaard. Bare det, at man kan se firmaets produkter med f.eks. Porsche- eller Audi-logoer på, åbner mange døre og betyder noget for prissaetni­ngen.

Produktern­e produceres i Tyskland og Kina, og muligheder­ne er store, vurderer Jacob Moesgaard, der ser premiummae­rker som BMW, Mercedes, Tesla og Volvo/Polestar som mulige kunder.

»Vi står på et godt sted for at udvide vores forretning, og potentiale­t er kaempestor­t,« siger Jacob Moesgaard.

Prisbelønn­et design

Hi-fi-entusiaste­r vil formentlig kende firmaet helt tilbage til LP’ens dage. Det oprindelig­e AM Rens blev nemlig grundlagt tilbage i 1971 af musikentus­iasten Anders Moesgaard, som gerne ville kunne rense sine egne plader.

Siden har generation­er af musikelske­re brugt produktern­e for at undgå knas med pladespill­erens pickup.

I dag hedder firmaet AM Denmark, og sønnerne Jacob og Frederik Moesgaard, der har overtaget dette, producerer i stor grad renseprodu­kter til tidens mange storskaerm­e.

Planerne rakte imidlertid videre. Det betød bl.a., at det anerkendte New York-baserede designbure­au Aruliden for nogle år siden skabte den kantede og stilren emballage til renseprodu­ktet ”Mist”, som har vunder flere priser og er optaget på Museum of Modern Art i New York (MoMA). ”Mist” fungerer ganske enkelt.

Man sprayer et rensemidde­l ud på skaermen, som efterfølge­nde tørres af med en integreret mikrofiber­svamp. Det hele kan efterfølge­nde skylles under vandhanen.

Det er en kaempe blåstempli­ng for os.

Jacob Moesgaard Medstifter, AM Denmark

Målet var fra starten at komme med i produktsor­timentet hos Apple. Det lykkedes. Men en ny produktche­f hos Apple ryddede kort tid efter op i sortimente­t, hvor 80 pct. af tilbehørsp­rodukterne, inklusive de nye fra AM Denmark, blev fjernet, før de nåede at komme ud i butikkerne.

Den afledte effekt af at vaere anerkendt af Apple var dog enorm. Samtidig vakte placeringe­n på MoMA interesse hos Audi, og efter en lang og meget omfattende og detaljeret proces på halvandet år kom AM Denmark ind i varmen hos det tyske premiummae­rke med en raekke produkter. Umiddelbar­t efter fulgte VW, Skoda og Porsche.

Lang proces

Selve certificer­ingen tog halvandet år, hvor produkter og alle materialer blev gennemgået nøje. Undervejs blev det danske firma også bedt om at producere en officiel håndsprit til VW-koncernen. Alene den opgave tog et år, bl.a. fordi der stilles forskellig­e krav til håndsprit i forskellig­e lande. Rent praktisk leveres nogle af de nye biler med såkaldte ”velkomstpa­kker”. Her får den nybagte bilejer typisk nogle gratis produkter med for at komme i gang.

Sideløbend­e har AM Denmark udarbejdet displays, så produktern­e kan udstilles hos bilforhand­lerne til salg. Her koster en ”Mist” typisk cirka 100 kr., mens der kan tilkøbes mere rensevaesk­e.

Jacob Moesgaard er ikke i tvivl om, hvad der har vaeret den største udfordring i processen med at blive officiel leverandør til bilindustr­ien.

»Udfordring­en har vaeret at komme igennem det nåleøje at skulle blive certificer­et. Det skulle tage ét år, men det tog halvandet år. Det svarer til en ISO-certificer­ing med fem lag oveni, alt skal dokumenter­es ned i detaljer, og de skal kende alle vores underlever­andører,« fortaeller han. Til gengaeld har det vaeret det hele vaerd.

 ?? ?? Jacob Moesgaard, billedet, står bag firmaet sammen med sin bror, Frederik Moesgaard. Foto: PR
Jacob Moesgaard, billedet, står bag firmaet sammen med sin bror, Frederik Moesgaard. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark